Η Κατερίνα Στάη – Φαϊλάδη είναι καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή της είναι από τη Μύκονο. Μετά τον γάμο της ζει κυρίως στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον σύζυγό της, που είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας σε Ελληνικές Πρεσβείες και από το 2008 ζει στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το www.opinion24.gr, το οποίο τελευταία μας “παρουσιάζει” όλους τους πραγματικούς έλληνες που διαπρέπουν εντός και εκτός προτίστως της πατρίδας. Η Κατερίνα Στάη παραδίδει μαθήματα ελληνικής κουζίνας και υγιεινής διατροφής προσπαθώντας να μεταδώσει την αγάπη της για το σπιτικό φαγητό με βάση πάντα το ελληνικό ελαιόλαδο
Ξεκίνησε δημιουργώντας μια ιστοσελίδα, www.oliveoil-culture.com με σκοπό να προβάλλει το ελληνικό ελαιόλαδο ώστε να παγιωθεί στην κινεζική συνείδηση ως «όπλο» που χαρίζει μακροζωία. Έχει καταφέρει να συνδυάσει τις δύο κουζίνες, την ελληνική με την κινεζική, φτιάχνοντας για παράδειγμα διάσημες κινεζικές συνταγές όπως τα «dumplings» και τα «mooncakes» με ελαιόλαδο. Εμφανίζεται στις πιο γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλων σταθμών πχ ΒΤV, HUNAN TV, CCTV, αλλά και σε σελίδες περιοδικών όπως το ‘Women of China’, ‘LADY’, ‘Beijing Today’ ‘DIPLOMAT’. Τελευταία συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Υποστήριξης Υγείας στο Χαντζόου της Κίνας ενημερώνοντας για την αξία του ελαιολάδου στην κοσμετολογία.
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ THEPAPER.GR
Thepaper: Ας ξεκινήσουμε με μια κλασική ερώτηση: Ποιό είναι το «μυστικό» της επιτυχίας σας; Η μαγειρική πάντα μου άρεσε κι ιδιαίτερα από τον καιρό που παντρεύτηκα και μπήκα στα βαθιά άρχισα να ασχολούμαι ολοένα και πιο «επαγγελματικά» μαζί της… Από τότε, ακολούθησαν πολλά κοκτέιλς και dinners, φιλικά και επίσημα, και τα πήγαινα πάντα περίφημα. Εξάλλου, προέρχομαι κι από μια οικογένεια που αγαπάει το καλό φαγητό, έχοντας πάντα μέτρο στη γεύση, στις ποσότητες και στους συνδυασμούς. Τόσο η μητέρα μου όσο και οι θείες μου είναι εξαιρετικές μαγείρισσες. Οι γιαγιάδες μου επίσης. Ακόμα και ο αδερφός του πατέρα μου μαγειρεύει μοναδικά. Όλων η καταγωγή είναι από τη Μύκονο, δεν ξέρω αν αυτό είναι το «μυστικό» μας… Οργάνωνα σωστά την προετοιμασία, χρησιμοποιούσα συνταγές της μαμάς κυρίως αλλά έβαζα και τη δική μου φαντασία στην εκτέλεσή τους. Γιατί για μένα η μαγειρική είναι πάνω απ’όλα αγάπη και υγεία! Επίσης είναι Τέχνη, θέλει ελευθερία και φαντασία. Όλοι, φίλοι και γνωστοί, λοιπόν, έμεναν κατενθουσιασμένοι και μιλούσαν για το ταλέντο μου στη μαγειρική. Thepaper: Η ενασχόληση σε πιο «επαγγελματική βάση» πως προέκυψε; Αυτό το «ταλέντο» που σας περιέγραψα, θέλησα να αξιοποιήσω δημιουργικά και θεωρώ ιδιαίτερα τυχερό τον εαυτό μου που βρέθηκα στη χώρα του Κίτρινου Δράκου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και «άρπαξα» την ευκαιρία ν’ασχοληθώ με κάτι που, κυρίως, με ευχαριστεί και με γεμίζει.
Στην Κίνα, άλλωστε, το ιδεόγραμμα για τη λέξη «κρίση» περιλαμβάνει ταυτόχρονα την ιδέα της «ευκαιρίας» και η σημερινή ελληνική κρίση είμαι σίγουρη ότι μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδος όσους θέλουν να ασχοληθούν με το «επιχειρείν». Εν μέσω δεινής κρίσης, λοιπόν, βρέθηκα στην Κίνα και μου ήρθε η ιδέα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία ώστε να καλλιεργήσω μια «κουλτούρα ελαιολάδου» κατά την «κουλτούρα του τσαγιού» που υπάρχει ήδη και προβάλλεται εδώ. Έτσι ξεκίνησα την δημιουργία της ιστοσελίδας μου (www.oliveoil-culture.com) με σκοπό να προβάλλω μέσα από αυτήν το ελληνικό ελαιόλαδο, ώστε να παγιωθεί στην κινεζική συνείδηση ως «όπλο» μοναδικό για τη διατήρηση της καλής υγείας που χαρίζει μακροζωία. Thepaper: Τα ελληνικά προϊόντα έχουν τύχη στην Κίνα; H ελληνική γαστρονομία, αξίζει να έχει το δικό της μερίδιο στη διαρκώς αναπτυσσόμενη και κοινωνικά διευρυνόμενη νέα τάξη πραγμάτων της κινεζικής πρωτεύουσας, με την πλούσια και ποιοτική παραγωγή προϊόντων της και κυρίως με προβολή της ελληνικής-κρητικής δίαιτας και του ελληνικού ελαιολάδου και κρασιού. Με αυτό τον τρόπο, σκέφθηκα, ότι ίσως βοηθούσα και τη χώρα μου στην εξαγωγή του Νο 1 εθνικού μας προϊόντος, του ελαιολάδου, επηρεασμένη και από τη δουλειά του συζύγου μου για την προβολή της Ελλάδος. Όταν το ΓΤΕ Πεκίνου μου ζήτησε να ενισχύσω την προσπάθειά τους διάδοσης του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα με ιδέες και δράσεις, σκέφθηκα να μεταφέρω στην πολιτιστική τους έκδοση ”Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α” κάποιες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με ελαιόλαδο καθώς και γνωστές κινέζικες συνταγές (dumplings και mooncakes) σε πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές έχοντας ως βάση πάντα το ελληνικό ελαιόλαδο αποδεικνύοντας όμως ότι μπορεί να έχει θέση στην καθημερινότητά τους. Στα ‘mooncakes’ συνδύασα τη συνταγή της γιαγιάς μου για τα μυκονιάτικα σπιτικά αμυγδαλωτά και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Thepaper: Η Κίνα έχει ισχυρή διατροφική και πολιτιστική παράδοση χιλιετιών. Πόσο εύκολο ήταν να αποδεχθούν ελληνικό λάδι ή φαγητά;
Συνεργάστηκα – κι αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα – με την πλέον διάσημη Κυρία της Κινεζικής Μαγειρικής, κα Han Jie, γνωστή τόσο από τα τηλεοπτικά της προγράμματα, όσο και από τα βιβλία μαγειρικής που κυκλοφορούν. Συγκεκριμένα, εκείνη μου δίδαξε τον τρόπο να φτιάχνω τα περίφημα dumplings, στα οποία εγώ πρόσθεσα το ελληνικό ελαιόλαδο χαρίζοντάς τους ξεχωριστή γεύση και χρώμα. Όσοι Κινέζοι φίλοι τα δοκίμασαν, πραγματικά ξαφνιάστηκαν ευχάριστα, τα λάτρεψαν! Επιπλέον συμμετείχα στην εκπομπή της παρουσιάζοντας την προετοιμασία ενός πλήρους γεύματος, το οποίο περιλάμβανε ορεκτικά συνοδευόμενα από ούζο, ελληνική σαλάτα και τον πασίγνωστο μουσακά, με κατάληξη στον παραδοσιακό χαλβά. Η εκπομπή βραβεύθηκε με το «Ειδικό Βραβείο Γευσιγνωσίας».
Παράλληλα, κάποιες Κινέζες φίλες της ανερχόμενης μεσαίας και ανώτερης κοινωνικής τάξης ενδιαφέρθηκαν να μάθουν να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο, κι ανταποκρίθηκαν πλήρως σε μαθήματα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που διοργάνωσα. Αυτό βοήθησε στο να τους παρασύρω σ’έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής προτείνοντάς τους συγχρόνως ένα γευστικότερο μενού για την οικογένειά τους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στη σωστή υγιεινή διατροφή αλλά έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην ανάπτυξη των παιδιών και συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ιδανικής διατροφής τους. Το αποτέλεσμα συγκέντρωσε τον θαυμασμό και τον έπαινο από την οικογένειά τους.
Πηγή: ellines.com, www.opinion24.gr