Σχέδιο για ένα νέο φόρο ακινήτων στη συσκευασία του ΕΕΤΗΔΕ αναζητά το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του www.opinion.gr . Οργή σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς Στουρνάρα και τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού.
Στην επιτροπή με εκπροσώπους από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης θα φθάσει την ερχόμενη εβδομάδα η εντολή του πρωθυπουργού -κατόπιν εισηγήσεως του Γιάννη Στουρνάρα και απαίτησης της τρόϊκας- να βρεθεί “πάση θυσία” τρόπος να ισχύσει και φέτος το χαράτσι στα ακίνητα αλλά με “συσκευασία” που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει πως είναι ηπιότερο.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι αρκετά και πολύ σημαντικά:
1. Δεν πρέπει να φανεί ότι πρόκειται για τον ίδιο φόρο, το ΕΕΤΗΔΕ, γιατί τότε είναι προφανής η αντισυνταγματικότητά του, δεδομένου ότι το ΣτΕ έχει κρίνει ότι ο φόρος αυτός ήταν προσωρινός και η ισχύς του έληξε στις 31/12/2012. Η κυβέρνηση οφείλει να εμφανίσει ένα νέο νόμο για ένα νέο φόρο που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του χαρατσιού.
2. Το “κόλπο” που μελετά ομάδα υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη είναι να αποκατασταθούν ορισμένες αδικίες του χαρατσιού, όπως η φορολόγηση ξενοίκιαστων κατοικιών ή η επιβολή ίσου φόρου σε κατοικίες παλαιές και νέες εφόσον βρίσκονται στην ίδια ζώνη. Στην περίπτωση αυτή το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως ο νέος-παλαιός φόρος θα εκληφθεί ως ηπιότερος.
3. Σπαζοκεφαλιά για το Μέγαρο Μαξίμου είναι εάν ο νέος φόρος πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ή να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (υπό την πρόφαση του κατεπείγοντος και επειδή πρέπει να μην σημειωθούν ανεπανόρθωτες αποκκλίσεις από τους στόχους). Στην πρώτη περίπτωση ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι όλοι οι βουλευτές της Νδ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημ.Αρ θα τον ψηφίσουν. Στη δεύτερη η κυβέρνηση θα φανεί ότι, για ακόμα μία φορά, περνάει με “κατασταλτικά μέτρα” ένα νέο φόρο.
4. Το γεγονός ότι θα πρόκειται για ένα νέο φόρο (ακριβέστερα μια νέα βερσιόν του παλαιού), δημιουργεί ένα επικοινωνιακό και όχι μόνο πρόβλημα στον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο αρχηγούς αφού δεσμεύθηκαν επανειλλημένα ότι ¨δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι”.
5. Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και με τη σύνδεση ενός νέου τέτοιου φόρου με τον εκβιασμό για διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ήδη 550.000 νοικοκυριά δεν έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ διέκοπτε την ηλεκτροδότηση όσο και όπου αυτό ήταν εφικτό. Κάτι τέτοιο τώρα είναι καταφανώς αντισυνταγματικό, με βάση και της απόφαση του ΣτΕ αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να παραβλέψει την αντισυνταγματικότητα θα αντιμετωπίσει εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγές ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εάν αποσύρει τη διάταξη περί διακοπής της ηλεκτροδότησης φοβάται πως εκατομμύρια πολίτες δεν θα πληρώσουν το χαράτσι και έτσι οι στόχοι θα βρεθούν εκτός τροχιάς.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΙ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ 6 ΔΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014 ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Για το 2014 μετατίθενται οι… ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων για ελάφρυνση, καθώς το «πακέτο» ΕΕΤΗΔΕ- ΦΑΠ θα διατηρηθεί σε ισχύ και το 2013, μετά τις έντονες επιφυλάξεις που διατύπωσε η Τρόικα τόσο για την αποτελεσματικότητα του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Φόρου όσο και για την ικανότητα των εφοριών να τον εισπράξουν.
Στόχος είναι το φορολογικό βάρος να είναι μικρότερο, ωστόσο τα έσοδα δεν μπορούν να υπολείπονται των προβλέψεων του Προϋπολογισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία για το 2012, που καταβάλλονταν έως το τέλος του περασμένου μήνα, ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ. Για το 2013 θα πρέπει να εισπραχθούν άλλα 3,1 δισ. ευρώ, με την τελευταία δόση να μπαίνει στα κρατικά ταμεία το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2014, ενώ για το 2014 έχει αναληφθεί η δέσμευση για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Τέλους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους μήνες που ακολουθούν θα πρέπει να καταβάλουν 1 ή 2 δόσεις για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, την τελευταία δόση του ΦΑΠ για το 2011 και τις 3 δόσεις για τον ΦΑΠ του 2012, ενώ πριν… συνέλθουν από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, θα λάβουν τα… ραβασάκια για το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ του 2013!
Με εκπεφρασμένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο διατήρησης του Έκτακτου Τέλους και το 2013, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τον τρόπο μείωσης των βαρών τουλάχιστον για τις μικρές ιδιοκτησίες, κατ’ αναλογίαν του σχεδιαζόμενου Ενιαίου Τέλους, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ και συντελεστή 1 τοις χιλίοις για τις πρώτες 100.000 ευρώ αξίας.
Τουλάχιστον 3 δόσεις του Έκτακτου Τέλους και του ΦΑΠ για το 2013 θα καταβληθούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2014, έτσι ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον φετινό Προϋπολογισμό.
Για την ελάφρυνση που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Τέλους για κάποιες κατηγορίες υπόχρεων, ενώ παράλληλα είναι υπό εξέταση η αύξηση κάποιων συντελεστών στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, ως αντίβαρο στις απώλειες από το ΕΕΤΗΔΕ.
Αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζεται, πάντως, οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ
Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στα επιτελεία των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες. Οι δύο αρχηγοί εμφανίζονται εκνευρισμένοι από τους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα και αφήνουν να εννοηθεί πως δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από δημόσιες δεσμεύσεις τους, τις τελευταίες ημέρες.
Αναζητείται, λοιπόν, φόρμουλα να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα πριν έρθει η τρόϊκα, αλλιώς ουδείς μπορεί να θεωρεί, πλέον, δεδομένη τη συνοχή της κυβέρνησης.