Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Πάτρα, που για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό της ως «πόλη του Καρναβαλιού» με το καθιερωμένο φαντασμαγορικό Πατρινό Καρναβάλι.Μικροί και μεγάλοι με πολύχρωμες στολές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν και να χαρούν την τελευταία μέρα του Καρναβαλιού παρακολουθώντας την καθιερωμένη παρέλαση του Δήμου Πατρέων.
Το www.anatropinews.gr σας παρουσιάζει μερικές απο τις καλύτερες στιγμές έτσι όπως τις απαθανάτησε ο φωτογραφικός φακός… Με “πρώτο και…χειρότερο” το.. Μνημόνιο αλλά και τη τρικομματική κυβέρνηση:
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ
Βέβαια η ελληνική αποκριά που γιορτάζεται με διάφορους τρόπους, από Νομό σε Νομό, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν ή φορούσαν µάσκες και ξεχύνονταν στους δρόµους και στις γειτονιές συµπεριφερόµενοι «προκλητικά» µε τολµηρές φράσεις,ενώ έκρυβαν την αληθινή τους ταυτότητα πίσω από τις µάσκες.
Αυτή η παράδοση τελικά εξαπλώθηκε και σε άλλα µέρη του κόσµου µέσω της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσµου. Αργότερα, όταν εµφανίστηκε ο χριστιανισµός, αν και οι άνθρωποι σταµάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύµπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να µεταµφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόµους παρέµειναν.
Η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται Τριώδιο. Η λέξη προέρχεται από το «τρεις ωδές» που σηµαίνει οι τρεις ύµνοι που συνηθίζουµε να λέµε στην εκκλησία.
Ξεκινά την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του ‘’Τελώνη και Φαρισαίου’’και λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες.Την δεύτερη Κυριακή , που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του ‘’Ασώτου Υιού’’και λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν. Η τρίτη Κυριακή είναι της ‘’Απόκρεω’’ και είναι η τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής την περίοδο της νηστείας των επτά εβδομάδων μέχρι το Πάσχα. Η πρώτη µέρα της Σαρακοστής, ονοµάζεται Καθαρά ∆ευτέρα Κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών, γιορτές και εκδηλώσεις οργανώνονται παντού και οι άνθρωποι διασκεδάζουν πολύ, και κυρίως τα παιδιά. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΝΟΣ ΤΖΙΦΑΣ
Πηγή: wikipedia.org