Η απαξίωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τα παιχνίδια με τα επιτόκια δανεισμού στοχεύουν στην ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας σε βάρος άλλων εταίρων. Η Γερμανία που κέρδισε δεκάδες δισεκατομμύρια -σύμφωνα με εκτιμήσεις 68- από την έναρξη της κρίσης σε χώρες της ευρωζώνης μέχρι σήμερα, αποκαλύπτεται ότι θα έχει επιπλέον κέρδη τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ μέσα στη σκληρή οικονομική κρίση, τα επόμενα χρόνια. Και αυτό λόγω του χαμηλού κόστους των επιτοκίων με τα οποίο δανείζει, εκτιμά το Ινστιτούτο Κιέλου για λογαριασμό του Reuters.
Εάν λάβει κανείς υπόψη του αυτή τη σημαντική εξέλιξη και τη συνδυάζει με την εμμονή του Βερολίνου να πλήξει και να απαξιώσει τραπεζικά συστήματα χωρών, όπως η Κύπρος, ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια στις “ασφαλείς”, όπως θα ισχυριστεί, των δικών της χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο κλίμα αυτό κινήθηκαν, άλλωστε, για όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές, οι δηλώσεις, νωρίς του πρωί, του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο για την παγκόσμια οικονομία για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο λόγος που θα εξοικονομήσει αυτά τα 15 δισ., είναι ότι ενώ άλλες χώρες είτε δεν μπορούν να βγουν στις αγορές, είτε δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια, η Γερμανία παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, γεγονός που της αποφέρει σημαντικά οφέλη.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο μόνο για φέτος η Γερμανία θα εξοικονομήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με την τάση να παραμένει αυξητική όσο συνεχίζει να δανείζει με χαμηλά επιτόκια.
Προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας για το «κούρεμα» στις κυπριακές καταθέσεις επέρριψε τις ευθύνες στους καταθέτες που επένδυσαν στην Κύπρο λέγοντας πως «όποιος τοποθετεί τα χρήματά του σε χώρες όπου καταβάλλει λιγότερους φόρους πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Την σύμφωνη γνώμη του με την φορολόγηση των καταθέσεων επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο έθεσε προ των ευθυνών του τους καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες δηλώνοντας: «Όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές».
Ο Σόιμπλε δικαιολόγησε την στάση του αυτή, τονίζοντας πως «αν δεν κληθούν αυτοί να συμβάλουν, τότε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο … αυτό θα ήταν ανεύθυνο», ενώ χαρακτήρισε το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου ως ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο προσέλκυσε για χρόνια ξένα κεφάλαια, «χρεοκοπημένο».
Πηγή: www.opinion24.gr