Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε υλοποίησε το γερμανικό σχέδιο για τη διάλυση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Κάποιοι, όμως, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις. Και, τώρα, ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων. Η αφρόκρεμα του τραπεζικού λόμπι της Κύπρου θα βρεθεί, τις επόμενες ημέρες, προ της ανάγκης να εξηγήσει τι και πως συνέβη τα τελευταία χρόνια στο τραπεζικό σύστημα του νησιού. Πως, δηλαδή, βυθίστηκε αύτανδρο ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Διότι πέραν του προφανούς σχεδίου των Γερμανών, υπήρξε ένα αδιαμφισβήτητο υπόβαθρο προσωπικών ευθυνών, μαύρου χρήματος, διαπλοκής και σκανδαλωδών χειρισμών. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, για να αποτινάξει μέρος της ευθύνης από επάνω του, είπε ότι θα φέρει τους ενόχους στη Δικαιοσύνη, ενώ η Κυπριακή Βουλή ξεκινά έρευνα (κάτι σαν εξεταστική επιτροπή). Μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει η έρευνα;
Οι ελπίδες είναι λίγες. Ωστόσο θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις σημαίνοντα πρόσωπα. Τα τραπεζικά στελέχη (golden boys) Σταυρίδης (διετέλεσε και υπ. Οικονoμικών), Ηλιάδης, Κυπρής, οι κεντρικοί τραπεζίτες Ορφανίδης (πρώην) και Δημητριάδης, ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και άλλοι είναι, αναμφισβήτητα, πρόσωπα που γνωρίζουν πολλά. Θα μιλήσουν; Ίδωμεν
Πάντως ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA Κύπρου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης αποκάλυψε ότι η Λαϊκή έκανε στην Ελλάδα δάνειο κίνησης στη Μονή Βατοπεδίου με το ποσό των 175 εκ. ευρώ.
Η Λαϊκή Τράπεζα, της οποίας το «καλό κομμάτι» θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, δημιούργησε πρόβλεψη για λογαριασμό 600 εκ. ευρώ σε φυσικό πρόσωπο που χάθηκαν, αποκάλυψε επιπλέον ο κ. Χατζηγιαννάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη υπάρχουν πολλά τέτοια στοιχεία. Στην ίδια εκπομπή η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κάλεσε τον κ. Χατζηγιαννάκη να δώσει στη δημοσιότητα όλα αυτά τα στοιχεία. «Καλέστε μας αύριο στη Βουλή και θα σας τα δώσουμε όλα», ήταν η αντίδραση του μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι αύριο ο κ. Χατζηγιαννάκης θα καταθέσει τα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
ΟΤΑΝ Ο ΧΑΡ. ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ…ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο Χαρίλαος Σταυράκης ήταν διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και “ορκισμένος εχθρός” του μεγαλομετόχου της Μαρφίν-Λαϊκή (CPB) Ανδρέα Βγενόπουλου. Παρουσιάζοντας το βιβλίο του “Η οικονομία στην πολιτική και η πολιτική στην οικονομία”, το 2012, ο κ. Σταυράκης αποκάλυπτε τις σχέσεις του κ. Βγενόπουλου με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια. Ο τελευταίος φέρεται να είχε εκφράσει αντιρρήσεις στην υπουργοποίηση του κ. Σταυράκη επειδή προερχόταν από τον αντίπαλο τραπεζικό όμιλο.
Τρία πρόσωπα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, οι κ.κ Σταυράκης, Ανδρέας Ηλιάδης (ανταγωνιστές οι δύο μέσα στην Τράπεζα Κύπρου) και Γιώργος Κυπρής είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά όσα συνέβησαν στις κυπριακές τράπεζες και προκάλεσαν την κρίση. Το άλλο πρόσωπο είναι ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος που θα κληθεί να εξηγήσει πως η Λαϊκή έλαβε -με προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστόφια- 9,2 δισ από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ρευστότητας (ΕΚΤ-ELA), τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και εάν πολλά από αυτά τα χρήματα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και διοχετεύθηκαν σε δανεισμό επιχειρηματιών και μίντια.
Το 2011, κι ενώ άπαντες γνώριζαν ότι τα πράγματα εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο, ο κ. Σταυράκης παρουσίασε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την οικονομία της Κύπρου και τις χαρακτήρισε ως ψήφο εμπιστοσύνης (πηγή newpost.gr).
Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει για την Κύπρο, θετικούς και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση του δημοσίου ελλείμματος και σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους.
Αυτές οι εκτιμήσεις, είπε, γίνονται παράλληλα με εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, για την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, λόγω της αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών, της αναταραχής στη Μέση Ανατολή και της φυσικής καταστροφής στην Ιαπωνία.
Ο κ.Σταυράκης ανακοίνωσε ότι σήμερα το υπουργείο προχώρησε σε νέο δανεισμό αναχρηματοδότησης του χρέους, ύψους €20 εκατ. από το ECP (European Commercial Paper) με ανταγωνιστικό επιτόκιο 3,05%.
Απέρριψε ακόμη τον ισχυρισμό ότι η κυπριακή οικονομία είναι η τέταρτη χειρότερη της ΕΕ, λέγοντας ότι αντίθετα “η Κύπρος διαθέτει τον τρίτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη τα τρία τελευταία χρόνια και το δημόσιο χρέος είναι πολύ καλύτερο από άλλες χώρες, χωρίς να παραβλέπονται οι δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν στο μέλλον”.
Ο κύπριος Υπουργός των Οικονομικών ανέφερε ότι την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς εδώ και λίγες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών έχει την έκθεση του αναλογιστή σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό.
ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
(από το iefimerida.gr)
Αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα κόλπα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την Τρόικα.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters, με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.
Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.
«Τα ποσά που δήλωναν οι Κύπριοι σε ημερήσια βάση ήταν πολύ λιγότερα από όσα ήταν στην πραγματικότητα».
Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια για τα ποσά που μπόρεσαν να τραβήξουν οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ακολουθώντας τις πρακτικές αυτές, όπως και το πού κατέληξαν. Ας σημειωθεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοιχτά ολόκληρη την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων και δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις.
Επίσης η Τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank η οποία δεν έθεσε κανένα όριο αναλήψεων στα υποκαταστήματά της στη Ρωσία.
Κι ενώ πολλοί μικροκαταθέτες Κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν μια σειρά τεχνάσματα για να σηκώσουν όλο το ρευστό. Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο BANKER ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ
Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης είναι αναμφισβήτητα ο άνθρωπος που γνωρίζει τι συνέβη στις κυπριακές τράπεζες καλύτερα από οιονδήποτε άλλον. Ο αυτοδημιούργητος banker, στον οποίο οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου είχαν εμπιστευτεί το τιμόνι του ομίλου για 8 ολόκληρα χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να τον αμφισβητήσει, βρίσκεται στη δίνη ενός κυκλώνα που δύσκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει πως μπορεί να βγει από αυτόν αβρόχοις ποσί.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος (protothema.gr), περιγράφει πριν περίπου ένα χρόνο, το προφίλ του κ. Ηλίαδη.
Μόλις δύο μήνες μετά την απομάκρυνσή του από επικεφαλής της τράπεζας, οι αντίπαλοί του εντός της Κύπρου, αλλά και επίσημα πορίσματα τον κατηγορούν για τα μύρια όσα, χωρίς μάλιστα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας να διαψεύδονται από τη νυν ηγεσία του συγκροτήματος. Ετσι, τον κατηγορούν ότι έριξε έξω την τράπεζα με την αιφνιδιαστική αγορά ελληνικών ομολόγων το 2009, ότι παραπλάνησε τους μετόχους αφού δεν τους είπε από την αρχή για την κρατική στήριξη που ζήτησε από το Κυπριακό Δημόσιο, ότι εξαγόρασε τη ρωσική τράπεζα Uniastrum στην παγωμένη Μόσχα αφού ωραιοποίησε τα στοιχεία της ενώ στη συνέχεια παρουσίαζε πλασματικά κέρδη, ότι πήρε στεγαστικό δάνειο 2 εκατ. ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια. Κάποιοι μάλιστα στην Κύπρο κάνουν λόγο για μια περίεργη προμήθεια 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε κατά τη διάρκεια της αγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ. Ακόμα, στη Λευκωσία κυβέρνηση και Τράπεζα Κύπρου θεωρούν υπερβολικές τις απαιτήσεις του να λάβει για την απόλυσή του αποζημίωση κοντά στα 4 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν του τη δίνουν.
Το παιδί του λαού με τα ακριβά χόμπι
Ο κ. Ηλιάδης προσελήφθη στην Τράπεζα Κύπρου πριν από περίπου 30 χρόνια. Στις αρχές του 1990 έρχεται στην Αθήνα για να εργαστεί στην τράπεζα που μόλις είχε ανοίξει τα πρώτα υποκαταστήματά της. Γρήγορα έγινε επικεφαλής του ομίλου στην Ελλάδα. Αποκτά ακριβά χόμπι, οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα και χτίζει μια έπαυλη σε ένα κτήμα πολλών στρεμμάτων κοντά στην Αθήνα.
Σε μια τραπεζική αγορά που ούτως ή άλλως ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα η Κύπρου δεν μένει πίσω. «Χτίζει» πολλά υποκαταστήματα και φέρνει γρήγορα κέρδη. Γρήγορα, λοιπόν, ξεχωρίζει και το 2004 με την υποστήριξη του πανίσχυρου τότε προέδρου κ. Σόλωνα Τριανταφυλλίδη γίνεται αφεντικό του ομίλου ρίχνοντας στο καναβάτσο τον πανίσχυρο Κύπριο banker κ. Χαρίλαο Σταυράκη (απόφοιτος του Χάρβαρντ), ο οποίος και γερές πολιτικές πλάτες είχε και το όνομά του είναι πανίσχυρο στη Λευκωσία. Ο κ. Ηλιάδης γίνεται CEO και ο κ. Σταυράκης αναλαμβάνει αναπληρωτής.
Οταν γίνεται CEO της πιο ζηλευτής θέσης στη Μεγαλόνησο (και μάλιστα χωρίς να προέρχεται από πλούσια οικογένεια), με χειρουργική ακρίβεια «καθαρίζει» όλους τους εχθρούς του – με πρώτο και καλύτερο τον κ. Σταυράκη.
Και μπορεί ο κ. Σταυράκης να έγινε μετά υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, όμως δεν ξέχασε πότε τη διαμάχη του με «το παιδί του λαού».
Στην Κύπρο λέγεται ακόμα ότι πριν από λίγα χρόνια σταμάτησε ξαφνικά τη χρηματοδότηση σε μέτοχο της τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. χωρίς να τον ενημερώσει. Τα χρόνια περνούν και ο κ. Ηλιάδης επεκτείνει τον όμιλο σε διάφορες χώρες, όπως στη Ρωσία με την Uniastrum.
Στην Ελλάδα δεν είχε πολλές συμπάθειες στους άλλους τραπεζίτες, οι οποίοι θυμίζουν ότι «ενώ συζητούσε με τον Μιχάλη Σάλλα για τη συγχώνευση με την Πειραιώς και είχαν συμφωνήσει, λίγες ώρες προτού δώσουν τα χέρια ζήτησε από το αφεντικό της Πειραιώς επιπλέον ανταλλάγματα, με αποτέλεσμα να χαλάσει η συμφωνία. Επίσης, λόγω ενός αδικαιολόγητα υπερτροφικού εγώ νόμισε ότι μπορεί να εξαγοράσει και την Εμπορική το 2006, αλλά τελικά αποσύρθηκε από την κούρσα διεκδίκησης».
Η αντίστροφη μέτρηση
Το 2009 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον μέχρι τότε πανίσχυρο banker. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος (και τότε κορυφαίο στέλεχος) κ. Γιάννης Κυπρή βλέποντας ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα αποφασίζει να ρευστοποιήσει σε πολύ καλές τιμές σχεδόν τα 2/3 του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων. Τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όμως, ο κ. Ηλιάδης, άγνωστο γιατί, αποφασίζει να επαναγοράσει τα ελληνικά ομόλογα -2 δισ. ευρώ- ερήμην του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε εκ των υστέρων.
Ομως το 2011 με το haircut των ελληνικών ομολόγων η Κύπρου, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται με μια τρύπα πολλών εκατ. ευρώ. Στη Λευκωσία οργιάζουν οι φήμες ότι ο όμιλος θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Η διοίκηση το διαψεύδει. Στις αρχές του 2012 υποστηρίζεται ότι οι ανάγκες της είναι σχετικά μικρές και τα χρήματα που λείπουν θα βρεθούν εκ των ενόντων. Μάλιστα στη γενική συνέλευση των μετόχων του περασμένου Μαΐου έγινε λόγος για ένα κεφαλαιακό κενό της τάξεως των 200 εκατ. -ίσως και 300- χωρίς απολύτως καμία νύξη περί κρατικής ενίσχυσης. Αυτό ήταν και το μεγάλο στρατηγικό λάθος.
Η τράπεζα ύστερα από οκτώ ημέρες καταθέτει επίσημο επείγον αίτημα για ενίσχυση από το κυπριακό κράτος ύψους 500 εκατ. ευρώ και αποκαλύπτει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων που έχει λάβει για επισφαλή δάνεια.
Το τέλος για το πιο ισχυρό μη πολιτικό πρόσωπο της Κύπρου ήταν κοντά. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της νήσου κ. Πανίκος Δημητριάδης εκφράζει την έκπληξή του για τις εξελίξεις και λίγες εβδομάδες μετά ζητεί την απομάκρυνσή του, όπως και πράγματι έγινε.
Τα ελληνικά ομόλογα, η Uniastrum και ο Ρώσος κροίσος
Ομως το κακό δεν σταματάει εδώ. Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και επίσημα πορίσματα στελεχών της Τράπεζας Κύπρου που, όπως λένε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Λευκωσία, φωτογραφίζουν την άμεση εμπλοκή του πρώην ισχυρού αφεντικού του ομίλου. Η Τράπεζα Κύπρου σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν αντιδρά. Για την ακρίβεια:
Ελληνικά ομόλογα: Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Κύπρο που δεν έχουν διαψευστεί (εφημερίδα «Χαραυγή»), η αγορά των ελληνικών ομολόγων ύψους 2 δισ. ευρώ έγινε από την Deutsche Bank. Η συναλλαγή δεν έγινε απευθείας μεταξύ Deutsche και Κύπρου αλλά μέσω ενός γραφείου στο οποίο οι Γερμανοί έδωσαν προμήθεια ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Τράπεζα Uniastrum: Επίσημο πόρισμα του πρώην διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου κ. Νικολάου Καρυδά αναφέρει ότι το συγκρότημα επιδοτούσε ή ενίσχυε τα αποτελέσματα της ρωσικής τράπεζας για να παρουσιάζει πιο ευνοϊκή εικόνα. Το ίδιο πόρισμα αποκαλύπτει ακόμα ότι οι προβλέψεις της τράπεζας ήταν εσκεμμένα μειωμένες. Αλλη έκθεση (υπογράφεται από τον υπάλληλο του συγκροτήματος κ. Τσολάκη) κάνει λόγο για πολλά κακά δάνεια τα οποία τα έπαιρναν άλλοι μέτοχοι της ρωσικής τράπεζας χωρίς να τα εξοφλούν.
Ριμπορόβλεφ: Ο Ρώσος ολιγάρχης εξαγοράζει ένα ποσοστό της Κύπρου -κοντά στο 9,8%- με την υπόσχεση ότι θα έχει λόγο στη διοίκηση. Λίγο μετά, όταν θέλει να εξαγοράσει ποσοστό πάνω από 10%, ο κ. Ηλιαδης πείθει τον τότε διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να απαγορεύσει κάτι τέτοιο στον μεγαλομέτοχο. Ο Ριμπορόβλεφ γίνεται έξαλλος και δεν συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που έγινε το 2011. Αποτέλεσμα ήταν η ΑΜΚ να αποτύχει και ο Ρώσος γίνεται ορκισμένος εχθρός του κ. Ηλιάδη.
Τι απαντά ο ίδιος
Σε μια προσπάθεια να αμυνθεί, ο κ. Ηλιάδης τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τα δημοσιεύματα για την Uniastrum, τα ελληνικά ομόλογα και το στεγαστικό του δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. Σε δήλωσή του, αφού διαψεύδει τις πληροφορίες για τα ευνοϊκά επιτόκια του δανείου του, επισημαίνει: «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τα όσα καθημερινά αναφέρονται στον Τύπο με ενέργειες και παρεμβάσεις μέσα και έξω από την τράπεζα. Επιπρόσθετα, σημειώστε ότι η διαρροή στοιχείων μπορεί να συνιστά διάπραξη ποινικών αδικημάτων με βάση τον “Περί τραπεζικών εργασιών” νόμο και τον νόμο περί “Προστασίας προσωπικών δεδομένων”».
Διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα
http://www.skai.gr/news/finance/article/206809/fitch-upovathmizei-treis-kupriakes-trapezes-/
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΗ
Λίγους μόνο μήνες μετά την παράιτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ο Χαρίλαος Σταυράκης παρουσιάζει το βιβλίο «Οικονομία στην πολιτική & πολιτική στην οικονομία». Το βιβλίο, όπως γράφει και στο εξώφυλλο, μιλά για γεγονότα, μύθους και παρασκήνιο.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού: “Όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω το υπουργείο ήμουν μέλος της ομάδας που μαζί με τον Αντρέα Ηλιάδη και τον Γιάννη Κυπρή αποτελούσαμε μία ομάδα που είχε χαρακτηριστεί ως Dream Team….. Aπολάμβανα ένα τεράστιο πακέτο αμοιβών, που σε ένα καλό χρόνο μπορούσε να πλησιάσει το 1εκ. ευρώ…. Όταν αποδέχτηκα τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η παγκόσμια οικονομία ήταν σε πλήρη άνθιση. Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν και που σημάδεψαν τη θητεία μου».
Ενστάσεις από Βγενόπουλο
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή. Ο Αντρέας Βγενόπουλος εξέφρασε έντονες ενστάσεις κατά της υπουργοποίησης του Χαρίλαου Σταυράκη στο ΑΚΕΛ αφού θεωρούσε πως δεν θα τηρούσε δίκαιη στάση απέναντι στη Μαρφίν-Λαϊκή. Τη θέση αυτή, μετέφερε στον Χ. Σταυράκη ο Βενιζέλος Ζανέττος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.
Περί αλώβητης οικονομίας
Για το γεγονός ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήριζε την κυπριακή οικονομία ως αλώβητη, ο Χαρ. Σταυράκης τον δικαιολογεί αναφέροντας πως αναφερόταν στις καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας. Δυστυχώς, αναφέρεται στο βιβλίο, η φράση αυτή αποδείχθηκε ατυχής και αποτέλεσε μια εύκολη ειρωνική ατάκα για την αντιπολίτευση, που προσπαθούσε να δείξει ότι η κυβέρνηση ήταν εκτός πραγματικότητας.
Παράπονα για συναδέλφους
Παράπονα εκφράζει ο τέως υπουργός και προς πρώην συναδέλφους του, σημειώνοντας πως αν και πολλές φορές λαμβάνονταν συλλογικές αποφάσεις, αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις μόνο του χωρίς τη στήριξη που ανέμενε. Πάντως, για την παραφιλολογία που ξεκίνησε από το 2010 για αντικατάσταση του, ο ίδιος αναφέρει πως γνώριζε ότι ο Πρόεδρος δεν θα έκανε τέτοιες αλλαγές.
Τα 13εκ. από Σιακόλα
Ειδική αναφορά κάνει ο τέως υπουργός και στις προσπάθειες για αύξηση των κρατικών εσόδων. Αναφέρει μάλιστα, την περίπτωση του Ομίλου Σιακόλα και του πρόεδρου του Νίκου Σιακόλα, ο οποίος δέχθηκε να καταβάλει αμφισβητούμενο ποσό 13εκ. το οποίο εκκρεμούσε για δέκα χρόνια περίπου.
Οι καλές σχέσεις με την αφρόκρεμα
Ο υπουργός σημειώνει και τις καλές σχέσεις που διατηρούσαν διάφοροι κρατικοί λειτουργοί με την αφρόκρεμα των Κυπρίων επιχειρηματιών. «Δεν πιστεύω ότι υπήρχε θέμα άμεσης δωροδοκίας… Άλλοι απέβλεπαν στην επαγγελματική αποκατάσταση σε σημαντικές θέσεις, σε τράπεζες ή άλλους οργανισμούς μετά την αφυπηρέτηση τους από τη δημόσια υπηρεσία».
Καλύτεροι οι ΑΚΕΛικοι
Από τους συναδέλφους του στο Υπουργικό, ο κ. Σταυράκης ξεχώρισε τον Νεοκλή Συλικιώτη και τη Σωτηρούλα Χαραλάμπους, με τους οποίους αν και διαφώνησε αρκετές φορές, ήταν «πάντα μελετημένοι και υποστήριζαν με θέρμη τα θέματα των υπουργείων τους».
Από την άλλη, οι μεγαλύτερες συγκρούσεις, ήταν με τους υπουργούς Συγκοινωνιών, Παιδείας και Συγκοινωνιών λόγω και των μεγάλων κονδυλίων που ήθελαν.
Ο Πρόεδρος και οι αγορές
Την αναφορά του Προέδρου Χριστόφια ότι οι αγορές είναι οι αρχικλέφτες της υφηλίου, την δικαιολογεί, αναφέροντας πως πολλές φορές ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί συγχέουν τους κερδοσκόπους με τη λειτουργία των αγορών και θεωρούν πως τα δύο είναι συνώνυμα.
Ο ρόλος της Έλσης
Ο Χαρ. Σταυράκης, ξεκαθαρίζει και το ρόλο της Έλσης Χριστόφια. «Η Έλση Χριστόφια είναι επίσης ένα σημαντικό εκπρόσωπο στη ζωή του Προέδρου. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος έχει ιδιαίτερη εκτίμηση για την άποψη της…. Αντίθετα με ότι λέγεται για τις παρεμβάσεις της, οι μόνες επαφές της ήταν όταν μου τηλεφωνούσε και με ένα πάρα πολύ διακριτικό και ευγενικό τρόπο, προσπαθούσε να εξακριβώσει αν υπήρχαν δυνατότητες ώστε το κράτος να βοηθήσει κάποιες περιπτώσεις ατόμων με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες».
Τα τριετή «τοξικά» χρεόγραφα»
Αντίθεση και ως ένα βαθμό δικαίωση, εκφράζει ακόμα και σήμερα ο υπουργός στην αντίθεση του προς τα «ειδικά τριετή κυβερνητικά χρεόγραφα» τα οποία χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ως τοξικά. «Ουσιαστικά, επισφαλείς πιστώσεις ομαδοποιούνταν, μετατρέπονταν σε ένα πακέτο και μετά το πακέτο αυτό πωλείτο στην αγορά». Παράλληλα, ήταν και από τα πρώτα θέματα της μεγάλης διαφωνίας του με την Κεντρική Τράπεζα.
Το «μαγείρεμα» στοιχείων
Ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός είναι ο Χαρίλαος Σταυράκης για τα όσα ακούστηκαν για τα τελικά στοιχεία του 2010, ότι δήθεν ήταν μαγειρεμένα. Ήταν από τις λίγες φορές που ξέσπασε, σημειώνει, και η εφημερίδα Σημερινή κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Έκρηξη Σταυράκη με βολές για Εθνική προδοσία».
«Δεν έγινε τίποτε»
Ο συγγραφέας παραδέχεται σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ότι για κάποια θέματα θα μπορούσε και έπρεπε να επιμείνει περισσότερο ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά, την ατάκα ότι «για 3.5 χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε». Ακολουθεί μία εκτενής αναφορά σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν επί θητείας του, με ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές στον τομέα των συντάξεων.
Όταν πούλησε το ΧΑΚ
Στο βιβλίο, αποκαλύπτεται πως τον Ιούνιο του 2011, υπήρξε άτυπη συμφωνία με το Χρηματιστήριο Αθηνών για εξαγορά του ΧΑΚ έναντι αρκετών εκατομμυρίων. Η συμφωνία, τέθηκε στη σύσκεψη των κομμάτων της 8ης Ιουλίου 2011 αλλά έκτοτε δεν προχώρησε η υλοποίηση της. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα για την καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων αποφάσεων…, σημειώνεται.
Σκέψη για αγορά jet
Αναφορά γίνεται και στην απόφαση για ενοικίαση ιδιωτικού αεροσκάφους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αρχική σκέψη του Προέδρου, σημειώνεται ήταν η αγορά ενός μικρού αεροσκάφους, αλλά αυτό διαφάνηκε πως δεν θα ήταν καθόλου οικονομικό ούτε κατά την αγορά, ούτε για λόγους συντήρησης.
Γι’ αυτό επιλέγηκε η λύση της ενοικίασης ωρών, αναφέρεται και σημειώνει και τα θετικά από μία τέτοια κίνηση, όπως η μη αγορά εισιτηρίων και οι λιγότερες διανυκτερεύσεις.
Χαρίλαος Σταυράκης και Αθανάσιος Ορφανίδης
Ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνει ο πρώην υπουργός στις σχέσεις με τον διοικητή της Κεντρικής τράπεζας που ξεκίνησε από το κέρδος που προέκυπτε από τη μη μετατροπή λιρών σε ευρώ και το χρόνο επιστροφής του κέρδους αυτού στη Δημοκρατία.
Η κόντρα αφορούσε πολλά σημεία, όπως τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, την αξιοποίηση των αποθεμάτων της Κεντρικής, την εποπτεία των τραπεζών, ακόμα και την αντιμετώπιση των οίκων αξιολόγησης.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Χαρίλαος Σταυράκης στον τρόπο εποπτείας των τραπεζών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Για να κάνουμε ένα παραλληλισμό, αποδίδονται ευθύνες για τη φύλαξη των πυρομαχικών και την καταστροφή στο Μαρί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με το επιχείρημα πως από τη θέση του θα έπρεπε να γνωρίζει τι γίνεται….. Προσωπικά, βλέπω μία μεγάλη ασυμμετρία να αποδίδονται «εξ οφίκιο» ευθύνες στον Πρόεδρο για το Μαρί για ένα θέμα του τύπου «φύλαξη πυρομαχικών» και να μην αποδίδονται, με βάση την ίδια αρχή, ευθύνες στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες που είναι και η κύρια αρμοδιότητα του».
Πηγή: InBusinessNews
[Χαρ. Σταυράκης]
[Ανδρέας Ηλιάδης]