Ο Νίκος Τσάκος, γιος του εφοπλιστή Καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα και είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη. Κατάγεται από παραδοσιακή ναυτική οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Ο Όμιλος Τσάκου αριθμεί 71 πλοία εκ των οποίων τα 23 είναι υπό ελληνική σημαία, ενώ ο ίδιος βρίσκεται στο Top 100 της Lloyd’s List. Από το 1981 μέχρι το 1987 εργάσθηκε στην Tsakos Shipping and Trading Ltd στις Ηνωμένες Πολιτείες με έμφαση στον ενεργειακό τομέα. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Columbia University της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο City University of London, απ’ όπου έλαβε πτυχίο Master στα οικονομικά-ναυτιλιακά με τίτλο διατριβής “Χρηματιστήρια και Ναυτιλία”.
Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και υπηρέτησε για 25 μήνες ως ναυτικός σε διάφορες κατηγορίες πλοίων. Από το 1993 είναι ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation Ltd, μια από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης.
Η ρευστότητα της εταιρείας το 2012 ανήλθε στα 185 εκατομμύρια δολάρια ενώ τα έσοδά της από τις ναυλώσεις των πλοίων της το 2011 ανήλθαν στα 395,2 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος είναι στενός φίλος του Σωκράτη Κόκκαλη.
Μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Κύπρου ο Νίκος Τσάκος
Έχει λάβει διάφορα βραβεία. Το 2011 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Cass Business School, του Πανεπιστημίου City για την προσφορά του στην σύγχρονη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα. Επίσης έλαβε το βραβείο “Lloyd’s List award for the Best Tanker operator in 2006”, καθώς επίσης και τα βραβεία “Europe’s 500 award in 2005”, “Lloyd’s List award to HELMEPA for achievement for clean and safe seas in 2004” και το βραβείο του “Καλύτερου Μάνατζερ Διοικήσεως Ναυτιλίας Νέας Γενιάς” από το περιοδικό “Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων» που οργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είναι ενεργό μέλος στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (GSCC), του Ελληνικού συμβουλίου Det Norske Veritas, του American Bureau of Shipping, του Bureau Veritas, του UK P&I Club και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της INTERTANKO.
Από το 2008 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.
Η οικογένεια Τσάκου
Ο Παναγιώτης Τσάκος, πατέρας του Νίκου Τσάκου, γεννήθηκε το 1936 στη Χίου. Τα πρώτα του ερεθίσματα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τη θάλασσα, αφού μεγάλωσε στο ναυτικό περιβάλλον των Καρδαμύλων, που ήδη από του 1850 είχε δημιουργήσει τους πρώτους καραβοκύρηδες και σαν παιδί αναθρεμμένος μέσα σε μια οικογένεια που από το 1880 ήταν σημαντική ανάμεσα σ’ αυτούς και αργότερα συνδεδεμένη με συγγένεια με την οικογένεια των Λιβανών (Λιβανούδων όπως τους λένε στα Καρδάμυλα.
Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του είχε την πρώτη θαλασσινή εμπειρία ως μέλος πληρώματος πλοίου σε ηλικία 16 ετών. Αποφοίτησε από το Λιβάνειο Ναυτικό Γυμνάσιο Καρδαμύλων και από το 1954 ξεκίνησε το ναυτικό επάγγελμα σαν Δόκιμος Πλοίαρχος. Έκτοτε και μέχρι το 1965 υπηρέτησε συνεχώς σε διάφορα πλοία σαν Δόκιμος – Ανθυποπλοίαρχος – Υποπλοίαρχος και Πλοίαρχος.
Κατά τα έτη 1965 έως 1970 πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία της εποχής σαν Αρχιπλοίαρχος και Operation Manager.
Η ΤΣΑΚΟΣ Α.Ε.
Το έτος 1970 απέκτησε το πρώτο του πλοίο και ίδρυσε στον Πειραιά την Eταιρεία “ΤSAKOS SHIPPING & TRADING S.A.” η οποία σήμερα αποτελεί τον κορμό του Ομίλου των Εταιρειών ΤΣΑΚΟΣ.
Η επιχείρηση διαχειρίζεται έναν διαφοροποιημένο στόλο που αποτελείται από δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου και αυτή την περίοδο αριθμεί 69 σκάφη, περίπου 6,7 εκατομμυρίων τόνων. Ο στόλος αυτός περιλαμβάνει τα 35 σύγχρονα δεξαμενόπλοια Tsakos Energy Navigation Ltd.
Η Εταιρεία έχει πιστοποιηθεί με τον κώδικα ISM, ISO 9002, ISO 14001 που την κάνει μια από τους πρώτους σημαντικούς ναυτιλιακούς οργανισμούς που αναγνωρίζονται από τον κατάλογο Lloyd Register. Σήμερα, η ΤΣΑΚΟΣ Α.Ε. ταξινομείται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών διαχείρισης πλοίων και είναι μια από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες δεξαμενοπλοίων στον κόσμο.
Το “Ίδρυμα Τσάκου” στην Ουρουγουάη
Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Π. Ν. Τσάκος βρέθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς λόγους. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς του αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια και, κυρίως έναν λαό λάτρη του αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, ένα λαό πρόθυμο δέκτη κάθε στοιχείου σχετικού προς τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Παράδοση.
Το γεγονός αυτό, στάθηκε η κύρια αφορμή για τη σύσταση του “Ιδρύματος Τσάκου” το Μάρτιο του 1978, το οποίο το 2002 μετονομάστηκε σε Ίδρυμα “Μαρία Τσάκου”, στη μνήμη της σεβαστής μητέρας του Ιδρυτή.
Ο χαμός της κόρης του, Μαρίας, το 2010
Το 2010, ο Π. Τσάκος δέχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα “χτυπήματα” της μοίρας, όταν του ανακοινώθηκε από τον γιο του, Νίκο, ότι η κόρη του, Μαρία έφυγε από τη ζωή σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης από καρδιακή προσβολή τον Δεκέμβριο του 2010.