Σήκωσε το γάντι ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έκανε λόγο για διχοτόμηση της Κύπρου, αν δεν μοιραστεί το φυσικό αέριο. «Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας».
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
«Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού» γράφει επίσης, στην επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Αβραμόπουλος..
Και καταλήγει: «Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή, γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ».
Υπενθυμίζεται ότι, με δηλώσεις του στη «Haberturk», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συναντηθούν το ταχύτερο και να συζητήσουν για μία ουσιαστική λύση. Οι ενεργειακές πηγές θα πρέπει να γίνουν πηγές της νέας Ενωμένης Κύπρου. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσει το νέο κράτος, στο οποίο θα είναι εταίροι και οι Τουρκοκύπριοι».
«Εάν αυτό δεν γίνεται, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συστήσουν μία κοινή επιτροπή και να διαχειριστούν από κοινού την εξόρυξη. Τα έσοδα (σ.σ. από την πηγή αυτή) θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα λογαριασμό, που θα χρησιμοποιηθεί μετά τη συμφωνία και την οριστική ειρήνη» είχε πει επίσης. «Εάν τίποτα από αυτά δε γίνεται, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και για τη λύση των δύο κρατών. Η Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, παίρνει θέση για τη λύση δύο κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά.