Συνεχίζονται οι γεωπολιτικές αναταράξεις σχετικά με τα φυσικά κοιτάσματα της Κύπρου, καθώς η Άγκυρα πιέζει για συνεκμετάλλευση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους Ελληνοκύπριους, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών». Ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας Star, η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού είναι «Λύση ή διχοτόμηση».
Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα της Τουρκίας, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει το νέο status qvo στην περιοχή, καθώς διαβλέπει αδυναμία και απομόνωση της Λευκωσίας και ενίσχυση των γεωπολιτικών επιρροών της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. δεν είναι τυχαίο ότι προ ημερών πρώτα ο Νταβούτογλου και μετά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγμέν Μπαγίς είχαν διατυπώσει παρόμοιες προκλητικές θέσεις. Ο δεύτερος είχε προτείνει μάλιστα στην Κυρπαική κυβέρνηση να ενταχθεί στην τουρκική λίρα έναντι δανείου 5 δισ!
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η Αγκυρα ήλπιζε σε μία νέα εποχή στο Κυπριακό μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη, ωστόσο εκφράζει την έντονη ενόχλησή του από το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο για να αποφύγει τη δύσκολη λύση του κουρέματος των καταθέσεων. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως η Τουρκία εγείρει σταδιακά ζητήματα με πρόσχημα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, επιδιώκοντας να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μία νέα διπλωματική πρωτοβουλία τύπου Σχεδίου Ανάν, κάτι που επιθυμούν και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση για επίλυση του Κυπριακού έχει ως εξής:
«Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο. Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για αυτήν.
Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην Ε.Ε.» Δυσφορία επικρατεί στο ελληνικό υπ. Εξωτερικών που διαμηνύει στην Τουρκία ότι θέτει σε κίνδυνο το ήρεμο κλίμα στην περιοχή.