Η λιτότητα καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση France 2…
«Σήμερα η παρατεταμένη λιτότητα δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Ολάντ.
Συνεχίζοντας είπε ότι κατανοεί το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, ωστόσο σημείωσε πως το να επιμένουν στη λιτότητα είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη.
Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι δεν θα ακολουθήσει μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα. «Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για «μια φιλική ένταση», πρόσθεσε όμως ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «μια υποχρέωση και οι δυο για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη».
Επίσης επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους ευρωπαίους εταίρους της.
«Δεν θα πετύχουμε το 3%, καθώς αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη», εξήγησε.
Το 2012 και το 2013 είναι δύσκολες χρονιές, παραδέχτηκε, και μίλησε για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν αυτήν την χρονιά ώστε από την επόμενη, το 2014, να βελτιωθεί η κατάσταση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κάποια οικογενειακά επιδόματα θα δίνονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια.
Παράλληλα επανέφερε το ζήτημα του φόρου 75% επί των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου. Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία απέρριψε το μέτρο, είπε και σημείωσε ότι το μέτρο θα ισχύσει με άλλη μορφή.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το επανεισάγει, φορολογώντας κατά 75% το ποσό των αποδοχών των στελεχών που αμείβονται με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ – το ποσό θα πληρώνεται από την εταιρεία. «Οι υψηλόμισθοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτήν την προσπάθεια για δύο χρόνια;» αναρωτήθηκε.
Όσον αφορά στα γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι, ο Ολάντ είπε ότι οι 4.000 Γάλλοι στρατιώτες θα αρχίσουν να αποχωρούν στο τέλος Απριλίου και δεν θα είναι πάνω από 2.000 τον Ιούλιο, ενώ στο τέλος του έτους θα φτάσουν τους 1.000.
«Πετύχαμε τους στόχους μας στο Μάλι», σημείωσε, «με εξαίρεση την απελευθέρωση των 15 Γάλλων ομήρων, ένας εκ των οποίων θεωρείται νεκρός στην Αφρική».
«Δεν μπορέσαμε να βρούμε τους ομήρους μας, θα συνεχίσουμε όμως να ερευνούμε», πρόσθεσε.
Μάλιστα, δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει εκλογές στο Μάλι στο τέλος Ιουλίου και θα είναι ανυποχώρητη στο θέμα αυτό.
Πάντως αρνήθηκε ότι η Γαλλία αναζητεί υποψηφίους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στο Μάλι. «Ο καιρός που η Γαλλία επέλεγε τους αρχηγούς κρατών στην Αφρική έχει παρέλθει», τόνισε.