Λίγες ημέρες πριν ειδοποιήθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ για νέο περιστατικό παράνομης εξόντωσης αρκούδων, που σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από την πόλη των Γρεβενών, στο δρόμο προς τον οικισμό του ΔΔ Κυρά Καλής. Την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία έσπευσε στην περιοχή, ειδοποίησε κάτοικος του οικισμού ο οποίος και εντόπισε τα δύο νεκρά ζώα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, οι αρκούδες οι οποίες βρέθηκαν σε απόσταση 30 μέτρων η μία από την άλλη, ήταν θηλυκό με το μικρό της που πιθανότατα έπεσαν θύματα ασυνείδητων που χρησιμοποίησαν δηλητηριασμένα δολώματα, με σκοπό την εξόντωση των δύο άτυχων ζώων.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησε το Δασαρχείο Γρεβενών και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ επικοινώνησε και με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών για την διενέργεια νεκροψίας που πραγματοποιήθηκε χθες. Τα μακροσκοπικά στοιχεία της νεκροψίας, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση στην οποία βρέθηκαν τα δύο ζώα, συνηγορούν στην υπόθεση πως οι αρκούδες κατανάλωσαν κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) που πρέπει να έδρασε σχετικά γρήγορα. Εξάλλου, σε μικρή απόσταση από το συμβάν, υπάρχουν οικόσιτα ζώα, μικροκαλλιέργειες και μελίσσια στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν ζημιές από αρκούδες, ενώ από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουμε 10 περιστατικά νεκρών αρκούδων από φόλες στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα μόνο με τα καταγεγραμμένα από την Καλλιστώ περιστατικά.
Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα των ζημιών που εποχικά προκαλούν τα άγρια ζώα στην παραγωγή. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης, τα κυνηγετικά σκυλιά και τη δημόσια υγεία. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα φημολογείται πως εισάγονται από το εξωτερικό (Ασία) δηλητηριασμένα δολώματα σε «έτοιμη συσκευασία», γεγονός που απαιτεί περισσότερους και εντατικότερους ελέγχους από τις Δασικές Υπηρεσίες.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών ολοκλήρωσε πρόσφατα πρόγραμμα LIFE (Πίνδος-Γρεβενα) στο νομό Γρεβενών, με στόχο μεταξύ άλλων τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προβλέπονταν μάλιστα συγκεκριμένες δράσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων
(δείτε εδώ σχετικό φυλλάδιο http://www.pindoslife.gr/images/stories/entypa/pdf/baits.pdf).
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολύ πρόσφατα και μετά από τις πιέσεις και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απόφαση για την ενίσχυση, υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου για την «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» σε παραγωγικές μονάδες. Η δράση αποσκοπεί στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης τηςμελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στον ίδιο φυσικό χώρο, με στόχο την ελάττωση των ζημιών, τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας και κατ’επέκταση την προστασία της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFE που υλοποιεί, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με κτηνοτρόφους καιεκτροφείς ποιμενικών σκύλων, χορηγώντας κουτάβια ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε επιλεγμένους κτηνοτρόφους, για την πιο αποτελεσματική προστασία των κοπαδιών από επιθέσεις σαρκοφάγων ζώων. Όλα τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στην εξουδετέρωση των κινήτρων παράνομης εξόντωσης ειδών της άγριας πανίδας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, μεταξύ των οποίων και η Καλλιστώ, έχουν υποβάλει από το 2012 στο ΥΠΕΚΑ, συγκεκριμένες προτάσεις με τη μορφή υπομνήματος για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα ενώ έχει πλέον συσταθεί συγκεκριμένη ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του τόσο εκτεταμένου αυτού φαινομένου.
Λίγες ημέρες πριν ειδοποιήθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ για νέο περιστατικό παράνομης εξόντωσης αρκούδων, που σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από την πόλη των Γρεβενών, στο δρόμο προς τον οικισμό του ΔΔ Κυρά Καλής. Την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, η οποία έσπευσε στην περιοχή, ειδοποίησε κάτοικος του οικισμού ο οποίος και εντόπισε τα δύο νεκρά ζώα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, οι αρκούδες οι οποίες βρέθηκαν σε απόσταση 30 μέτρων η μία από την άλλη, ήταν θηλυκό με το μικρό της που πιθανότατα έπεσαν θύματα ασυνείδητων που χρησιμοποίησαν δηλητηριασμένα δολώματα, με σκοπό την εξόντωση των δύο άτυχων ζώων. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησε το Δασαρχείο Γρεβενών και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ επικοινώνησε και με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γρεβενών για την διενέργεια νεκροψίας που πραγματοποιήθηκε χθες. Τα μακροσκοπικά στοιχεία της νεκροψίας, σε συνδυασμό με τη μικρή απόσταση στην οποία βρέθηκαν τα δύο ζώα, συνηγορούν στην υπόθεση πως οι αρκούδες κατανάλωσαν κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) που πρέπει να έδρασε σχετικά γρήγορα. Εξάλλου, σε μικρή απόσταση από το συμβάν, υπάρχουν οικόσιτα ζώα, μικροκαλλιέργειες και μελίσσια στις οποίες έχουν σημειωθεί στο παρελθόν ζημιές από αρκούδες, ενώ από το 2008 μέχρι και σήμερα έχουμε 10 περιστατικά νεκρών αρκούδων από φόλες στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα μόνο με τα καταγεγραμμένα από την Καλλιστώ περιστατικά.
Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση στο πρόβλημα των ζημιών που εποχικά προκαλούν τα άγρια ζώα στην παραγωγή. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης, τα κυνηγετικά σκυλιά και τη δημόσια υγεία. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα φημολογείται πως εισάγονται από το εξωτερικό (Ασία) δηλητηριασμένα δολώματα σε «έτοιμη συσκευασία», γεγονός που απαιτεί περισσότερους και εντατικότερους ελέγχους από τις Δασικές Υπηρεσίες.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών ολοκλήρωσε πρόσφατα πρόγραμμα LIFE (Πίνδος-Γρεβενα) στο νομό Γρεβενών, με στόχο μεταξύ άλλων τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προβλέπονταν μάλιστα συγκεκριμένες δράσεις για την καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (δείτε εδώ σχετικό φυλλάδιο http://www.pindoslife.gr/images/stories/entypa/pdf/baits.pdf).
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολύ πρόσφατα και μετά από τις πιέσεις και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απόφαση για την ενίσχυση, υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου για την «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» σε παραγωγικές μονάδες. Η δράση αποσκοπεί στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στον ίδιο φυσικό χώρο, με στόχο την ελάττωση των ζημιών, τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας και κατ’επέκταση την προστασία της βιοποικιλότητας. Επιπλέον, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFEπου υλοποιεί, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με κτηνοτρόφους και εκτροφείς ποιμενικών σκύλων, χορηγώντας κουτάβια ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε επιλεγμένους κτηνοτρόφους, για την πιο αποτελεσματική προστασία των κοπαδιών από επιθέσεις σαρκοφάγων ζώων. Όλα τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στην εξουδετέρωση των κινήτρων παράνομης εξόντωσης ειδών της άγριας πανίδας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως 7 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, μεταξύ των οποίων και η Καλλιστώ, έχουν υποβάλει από το 2012 στο ΥΠΕΚΑ, συγκεκριμένες προτάσεις με τη μορφή υπομνήματος για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα ενώ έχει πλέον συσταθεί συγκεκριμένη ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του τόσο εκτεταμένου αυτού φαινομένου.