Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τον συμβιβασμό του Μαξίμου για το χαράτσι της ΔΕΗ και μια νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Φ. Κουβέλη και τον Γ. Στουρνάρα, με αφορμή τον χειρισμό που έγινε από το Οικονομικό επιτελείο ως προς το τι θα συζητηθεί με την τρόικα για το χαράτσι της ΔΕΗ και ποια είναι τελικά η κοινή θέση της κυβέρνησης…
Στην Αγίου Κωνσταντίνου επικράτησε αναταραχή, όταν ενημερώθηκαν για το non paper του οικονομικού επιτελείου, στο οποίο το ΕΕΤΗΔΕ περιγράφεται ως «ενιαίος φόρος» με έναν μειωμένο συντελεστή που θα αφήσει πίσω του και «τρύπα» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάζοντας τον Τύπο, στο επιτελείο του κ. Κουβέλη σήμανε συναγερμός αφού η ΔΗΜΑΡ ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανιζόταν να έχει κάνει «κωλοτούμπα» έξω από το Μαξίμου ως προς το τι αποφασίστηκε τελικά, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος πως δεν πρόκειται να στηρίξει την επέκταση του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013.
Ο κ. Κουβέλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο, το κλίμα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις στο Μαξίμου, δεν εκτονώθηκε, αφού αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέδωσε προσωπική δήλωση για το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Μαξίμου:
«Από το 2013 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) αντικαθίσταται από ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας με τα εξής χαρακτηριστικά:
– προοδευτικός χαρακτήρας (φορολογικές κλίμακες),
– αφορολόγητο όριο,
– διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Ως προς τον μηχανισμό είσπραξης, το 2013 αποτελεί μεταβατικό έτος, κατά το οποίο οι ιδιοκτήτες με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής (μέσω ΔΕΗ ή ΔΟΥ) χωρίς την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης. Από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων αποδεσμεύεται από τους μηχανισμούς της ΔΕΗ και συνδέεται με τους μηχανισμούς της φορολογικής διοίκησης».
Στην ανακοίνωση του κ. Κουβέλη δεν γίνεται καμία αναφορά για «τρύπα» που θα προκύψει από την εφαρμογή του νέου φόρου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη ενημερώσει το Μαξίμου αλλά και τα κόμματα ότι το μέτρο δεν είναι βέβαιο πως θα αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα, αν και ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να «ξεσκονίζουν» τους ενοικιαστές του δημοσίου αλλά και συγκεκριμένους δήμους που με διάφορα τεχνάσματα είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαιρούν συγκεκριμένα ακίνητα, πέραν εκείνων που ούτως ή άλλως βάσει νόμου δεν πλήρωναν το χαράτσι.
Άγνωστο παραμένει, επίσης, το πώς θα αντιδράσει η ΔΗΜΑΡ, όταν και επισήμως ανακοινωθεί ότι ο ΦΑΠ θα εισπραχθεί κανονικά και φέτος με έσοδα που έχουν υπολογιστεί κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.