Η Διεθνής Εκθεση Τροφίμων, που γίνεται κάθε δύο χρόνια και συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα, τα πιο διάσημα και λαμπερά «αστέρια» της παγκόσμιας αγοράς στα είδη διατροφής, επιχειρήσεις με εκπληκτικές επιδόσεις από κάθε γωνιά της γης, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην πορεία της διεθνούς βιομηχανίας τροφίμων. Τρόπον τινά πρόκειται για τους ολυμπιακούς αγώνες της βιομηχανίας. Σπεύδουν και «διαγωνίζονται» σε αυτούς εκατοντάδες επιχειρήσεις από τις πέντε ηπείρους. Εδώ τα βραβεία σπάνια εμπίπτουν, όπως σε μερικές άλλες εκθέσεις, σε υποκειμενικά και αμφιλεγόμενα κριτήρια. Στον διεθνή διαγωνισμό της γνωστής Εκθεσης του Παρισιού, το 1994, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων Γιώτης ΑΕ είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο Sial d’ Or. Αυτή η υψηλού επιπέδου διάκριση περιλαμβάνεται στις σημαντικότερες αλλά καθόλου λίγες που έχουν λάβει ποτέ ελληνικές βιομηχανίες.
Οπως αρκετές άλλες ελληνικές βιομηχανίες, έτσι και η εταιρεία Γιώτης, μια παραδοσιακή ελληνική βιομηχανία οικογενειακού χαρακτήρα που διευθύνεται από τον κ. Ιωάννη Α.Γιώτη, διαπρέπει στη διεθνή οικονομική σκηνή.
Προϊόντα της με συσκευασία και οδηγίες που είναι γραμμένες σε πολλές διαφορετικές γλώσσες μπορεί να συναντήσει κανένας σε δεκάδες χώρες. Οι διακρίσεις που έχει λάβει όχι λίγες στις δεκαετίες που λειτουργεί και παράγει βρεφικές και παιδικές τροφές, προϊόντα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, καθώς επίσης επιδόρπια εύλογα έχουν θεωρηθεί σημαντική ηθική ικανοποίηση για την παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας. Μπορεί η ισχύουσα συναλλαγματική πολιτική να περιορίζει τις εξαγωγικές δυνατότητες, όμως οι εξαγωγές της εταιρείας Γιώτης παραμένουν σημαντικές και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ανταγωνίστριες εταιρείες «της βγάζουν το καπέλο».
Η χώρα δεν έχει, βέβαια, μόνο αθλητικές ομάδες και αθλητές που τιμούν το όνομα της Ελλάδας. Στον χώρο της βιομηχανίας συναντά κανένας αρκετές δεκάδες ονόματα που, όπως και στον αθλητικό, στον πνευματικό και στον επιστημονικό χώρο, τιμούν και διαφημίζουν την Ελλάδα με τα προϊόντα τους, τα οποία σε πολλές άλλες χώρες είναι περιζήτητα και ξεχωρίζουν στην κούρσα του ανταγωνισμού. Σε ολόκληρο τον κόσμο, για παράδειγμα, εξάγονται τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα της βιομηχανίας επεξεργασίας και μεταποίησης φρούτων Κρόνος ΑΕ, εκτοπίζοντας, σε πολλές αγορές, τα αντίστοιχα προϊόντα της κυριότερης ανταγωνίστριας χώρας, των Ηνωμένων Πολιτειών.Στη Νότια Αμερική αλλά και στην Ιαπωνία συχνά επιλέγουν να αγοράσουν τα προϊόντα της εταιρείας Κρόνος όχι μόνο ως φθηνότερα αλλά και ως ποιοτικά ανώτερα.
Η βιομηχανία αυτή, που βρίσκεται στη Σκύδρα στον Νομό Πέλλας και διευθύνεται από τον κ. Ελευθέριο Σαΐτη, είναι ένας από τους καλύτερους «πρεσβευτές» της ελληνικής παραγωγής και των ικανοτήτων των ανθρώπων αυτής της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους. Οπως συμβαίνει συχνά και με τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, στη Σκύδρα χρειάστηκε «να φτύσουν αίμα» για να καταφέρουν να ανταγωνίζονται με επιτυχία ισχυρότερους, κατά κανόνα, ανταγωνιστές στη διεθνή οικονομική αρένα. Η «προπόνηση» κράτησε χρόνια, οι ιδιοκτήτες είχαν «παραιτηθεί» από τη διεκδίκηση μερισμάτων, ο αγώνας ήταν σκληρός, δύσκολος και εξαντλητικός. Η ικανοποίηση, όμως, ήλθε. Οι πωλήσεις της εταιρείας το 1995, όλες από εξαγωγές, ανήλθαν σε περίπου 9 δισ. δραχμές.
Στην παραγωγή τοματοπολτού, διεθνώς, η οικογενειακή βιομηχανία τροφίμων Νομικός Δ.ΑΕ, εταιρεία της οποίας οι μέτοχοι εργάζονται νυχθημερόν και της οποίας οι εργαζόμενοι φημίζονται για τις ικανότητές τους, έχει αναδειχθεί και καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους «παίκτες». Η εταιρεία αυτή που διευθύνεται από τους κκ. Μάριο και Πέτρο Νομικό και έχει εργοστάσια στον Νομό Βοιωτίας στις αρχές 1996 έγινε η πρώτη ελληνική βιομηχανία που έλαβε πολλαπλή πιστοποίηση, με βάση διεθνή πρότυπα για την ποιότητα των εργασιών της. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο περιλαμβάνονται στους πελάτες της.
Οταν μιλούν στην Ευρώπη για σιδηρονικέλιο, ο νους τους «τρέχει» κατ’ αρχήν στην εταιρεία Λάρκο ΑΕ, το εργοστάσιο της οποίας βρίσκεται στη Λάρυμνα στον Νομό Φθιώτιδας. Η κρατική σήμερα εταιρεία αυτή, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Εμμανουήλ Ζευγώλης, έχει ξεχωρίσει εδώ και πολλά χρόνια για την πρωτοποριακή τεχνολογία που καθιέρωσε. Φυσικά υπάρχουν και αλλού στην Ευρώπη εταιρείες που παράγουν σιδηρονικέλιο. Μόνο η Λάρκο όμως παράγει σιδηρονικέλιο από δικά της μεταλλεύματα και με βάση δική της τεχνολογία. Οι κορυφαίοι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα της Ευρώπης αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της την ικανότητα και την εφευρετικότητα των Ελλήνων.
Ενα άλλο ελληνικό βιομηχανικό όνομα που διαπρέπει στο εξωτερικό είναι αυτό της εταιρείας Βιολέξ – Bic ΑΕ. Μη σας ξεγελάει το δεύτερο συνθετικό του ονόματος, η εταιρεία ελέγχεται από Ελληνες. Είναι αυτή που πρωτοτύπησε πριν από αρκετά χρόνια, κατασκευάζοντας τα γνωστά εύχρηστα ξυραφάκια που υποκατέστησαν σιγά σιγά τις δύσχρηστες ξυριστικές λεπίδες. «Ανάγκασε» μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αγοράσουν την τεχνολογία από αυτήν και να συμβληθούν μαζί της. Εχει εργοστάσια στο Κρυονέρι και στο Περιστέρι Αττικής και στα Οινόφυτα Βοιωτίας και διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Κόβα. Λίγοι ξέρουν για τις ικανότητες και τις επιδόσεις της, αφού δεν ανήκει στην κατηγορία των επιχειρήσεων που αρέσκονται στην προβολή. Οι εξαγωγές της το 1995 ήταν της τάξεως των 10 δισ. δραχμών.
Το όνομα της εταιρείας τσιμέντων Τιτάν ΑΕ, η οποία διευθύνεται από τον κ. Ανδρέα Κανελλόπουλο, είναι πασίγνωστο στη διεθνή αγορά του τσιμέντου. Η εταιρεία αυτή, η μοναδική πλέον τσιμεντοβιομηχανία που ελέγχεται από ελληνικά κεφάλαια, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς τσιμέντου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στο «πρόσωπο» της εταιρείας στο εξωτερικό αναγνωρίζουν κάτι από τον ασίγαστο δυναμισμό και τις ικανότητες των Ελλήνων να συγκρούονται, συχνά με επιτυχία, με ισχυρούς ανταγωνιστές, έστω και αν οι συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές. Ελάχιστες είναι διεθνώς οι εταιρείες τσιμέντου που μπορούν να αναμετρηθούν με την εταιρεία στον αγώνα για τη δημιουργία εξαγωγικών «βάσεων» και σταθμών στην Ευρώπη.
Κάτι ανάλογο μπορεί να πει κανένας και για τη μεγαλύτερη ελληνική καπνοβιομηχανία, την εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ, η οποία έχει βγει νικήτρια τα τελευταία χρόνια, ανταγωνιζόμενη κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες, στον αγώνα για την προτίμηση των καταναλωτών στην Ανατολική Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Αναστάσιο Αβέρωφ, η εταιρεία «Παπαστράτος» το 1995 πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 25 δισ. δραχμών, εκτοπίζοντας ή καλύτερα περιορίζοντας από αγορές χωρών των Βαλκανίων κορυφαία διεθνή ονόματα της αγοράς τσιγάρων. Η εξαγωγική επέκταση της εταιρείας δεν έχει τίποτε το κοινό με την «έφοδο» που συνηθίζουν να κάνουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της. Η επιτυχία της, ως επιτυχία ανεξάρτητης καπνοβιομηχανίας, λογίζεται διεθνώς ως μοναδική.
Δεν είναι μικρή η εκτίμηση που τρέφουν στην Ευρώπη οι παράγοντες της αγοράς μεταλλικών κουτιών συσκευασίας για μια εξαιρετικά πετυχημένη ελληνική βιομηχανία με μεγάλες επιτυχίες. Η εταιρεία Alucan ΑΕ, που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Ιωάννη Κουμάνταρο, θεωρείται το μεγαλύτερο ανεξάρτητο «κουτάδικο» στην Ευρώπη. Ανταγωνίζεται με επιτυχία κορυφαίες διεθνείς εταιρείες.
Για να περάσουμε σε έναν τελείως διαφορετικό χώρο, σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν μουσικά CD με μια ελληνική υπογραφή. Η εταιρεία ψηφιακών δίσκων Digital Press ΑΕ, που διευθύνεται από τον κ. Μάνο Κρεζία, είναι αυτή που εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο CD δικής της κοπής με ένα μεγάλο αραβικό ρεπερτόριο. Σε πολλούς και όχι μόνο παραδοσιακούς τομείς της παραγωγής η Ελλάδα διαθέτει επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν και διαπρέπουν στη διεθνή οικονομική σκηνή.
Ενας από τους μεγαλύτερους, ανεξάρτητους, μάλιστα, παραγωγούς μεγάλης γκάμας προϊόντων αλουμινίου θεωρείται η βιομηχανία ΕΛΒΑΛ – Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ, εταιρεία που ελέγχεται και διευθύνεται από τους αδελφούς κκ. Νικόλαο και ΜιχάληΣτασινόπουλο. Οι εξαγωγές της εταιρείας αυτής το 1995 σε αξία πλησίασαν τα 50 δισ. δραχμές. Σε δεκάδες χώρες, φυσικά όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική και στην Ασία, τα προϊόντα της είναι ανταγωνιστικότερα και «υποσκελίζουν» τα αντίστοιχα μεγάλων, άλλων ευρωπαϊκών, ασιατικών και αμερικανικών βιομηχανιών προϊόντων αλουμινίου.
Μήπως όμως δεν διαπρέπει η Ελλάδα διεθνώς στον οινοποιητικό τομέα; Η βιομηχανία Τσάνταλης Ε. ΑΕ, η οποία διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Τσάνταλη, έχει να επιδείξει εξαγωγικές επιδόσεις που τις ζηλεύουν αρκετές ομοειδείς γαλλικές βιομηχανίες. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανένας και για την εταιρεία Κουρτάκης Δ. ΑΕ που διευθύνεται από τον κ.Βασίλειο Κουρτάκη. Οπως επίσης για άλλες οινοποιητικές εταιρείες, όπως η Μπουτάρης ΑΕτης ομώνυμης οικογένειας, εταιρείες που διαθέτουν λαμπρά προϊόντα και τιμούν το ελληνικό όνομα διεθνώς με τα προϊόντα τους.
Για να επιστρέψουμε στα τρόφιμα, είναι πασίγνωστη η εξαγωγική εμβέλεια και η κορυφαία θέση που κατέχει στον τομέα της με τον «Μακεδονικό Χαλβά», έναν από τους πιο διάσημους «πρεσβευτές» μας, η βιομηχανία Χαΐτογλου Αφοί ΑΕ η οποία διευθύνεται από τον κ. Κωνσταντίνο Χαΐτογλου. Δεν είναι μικρότερη η απήχηση που έχουν στη διεθνή αγορά και κυρίως στην ευρωπαϊκή γνωστές και μεγάλες βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, η εταιρεία Δωδώνη ΑΕ, που διευθύνεται από τον κ.Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, είναι ένας από τους «πρωταθλητές» στις εξαγωγές λευκών τυριών ανάμεσα στους ευρωπαίους παραγωγούς, με επίδοση που ξεπέρασε τα 4,5 δισ. δραχμές το 1995.
Ακόμη καλύτερα, η βιομηχανία Chipita International ΑΕ, η οποία διευθύνεται από τους κκ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Κώστα Αποστολίδη, έχει κατακτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στους παραγωγούς κρουασάν διεθνώς, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες του είδους της στην Ευρώπη και να δημιουργεί νέες βιομηχανικές μονάδες στην Πορτογαλία, στην Αίγυπτο, στη Βουλγαρία.
Σε ένα από τα υψηλότερα βάθρα του τομέα της βρίσκεται ήδη η βιομηχανία Μαΐλλης Μ.Ι.ΑΕ, η οποία κατασκευάζει χαλύβδινες ταινίες περίδεσης και διεκδικεί τη δεύτερη θέση στον τομέα της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχοντας βασικό ανταγωνιστή μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Τα χαλύβδινα τσέρκια της εταιρείας αυτής, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και διευθύνεται από τον κ. Μιχάλη Μαΐλλη, μηχανικό μεταλλουργίας σιδήρου με εμπειρία σε γερμανικά χαλυβουργεία και εξειδίκευση στην ανάπτυξη νέων ειδών χάλυβα, χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία βαρέων βιομηχανικών προϊόντων. Περίπου το 90% των πωλήσεων αξίας 8,7 δισ. δραχμών της εταιρείας το 1995 προήλθαν από εξαγωγές, αρκετές από τις οποίες έγιναν σε χώρες όπου δύσκολα φθάνουν άλλα ελληνικά προϊόντα. Οι διεθνείς διακρίσεις ελληνικών επιχειρήσεων συνοδεύονται, συχνά, από γενικότερη βελτίωση και ενδυνάμωση της θέσης τους διεθνώς. ΥΨΗΛΗ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΑ
Υπάρχουν πολλές και αρκετές άγνωστες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν ξεχωρίσει στη διεθνή αγορά και έχουν τιμηθεί επανειλημμένα με διεθνή μετάλλια
Τον μύθο που ήθελε τις ελληνικές επιχειρήσεις να «απέχουν» από δραστηριότητες στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας κατέρριψε μια ελληνική επιχείρηση. Η Ιντρακόμ ΑΕ Τηλεπικοινωνιών του κ. Σ. Κόκκαλη εξήγαγε το 1995 προϊόντα αξίας 10,6 δισ. δρχ. στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών και ο κύκλος εργασιών της προήλθε έτσι, το περασμένο έτος, κατά περίπου 25% από εξαγωγική δραστηριότητα. Η εταιρεία, μαζί με τον ευρύτερο όμιλο επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένη, θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη, μη ελεγχόμενη από πολυεθνικά κεφάλαια, βιομηχανία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακού υλικού στον βαλκανικό χώρο. Η επίδοση αυτή της Ιντρακόμ, που δεν διστάζει να αντιμετωπίζει με ίσους όρους τον ανταγωνισμό των μεγάλων πολυεθνικών που βρίσκονται στον ίδιο στίβο με αυτήν, επιβεβαιώνεται από το πλέγμα των συμμετοχών της σε μια σειρά επιχειρήσεων που απλώνονται σε όλη τη Βαλκανική.
Το όνομα της ξυλοβιομηχανίας Shelman είναι γνωστό σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων ξύλου. Θεωρείται ένας από τους μεγάλους παραγωγούς της ευρωπαϊκής αγοράς με πλεονεκτήματα μάλιστα μοναδικά, όπως είναι οι εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό Ευβοίας και το λιμάνι που διαθέτει εκεί εξασφαλίζοντας άνετη επικοινωνία με τις ξένες αγορές. Η εταιρεία, που ελέγχεται και διευθύνεται από τον επιχειρηματία κ. Π. Ηλιάδη, εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά τα πλεονεκτήματά της την περασμένη χρονιά εξάγοντας προϊόντα αξίας 7,7 δισ. δρχ., που συνέβαλαν κατά το ένα τέταρτο στον ετήσιο κύκλο εργασιών της ο οποίος έφτασε τα 31,7 δισ. δρχ.
Ενας χώρος που πανευρωπαϊκά θεωρείται καθαρά ελληνική υπόθεση είναι αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών. Δύο ελληνικοί όμιλοι επιχειρήσεων διαθέτουν σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι όμιλοι της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες που διευθύνεται από τον κ. Αρ. Μπελλέ και των Ιχθυοτροφείων Σελόντα της οικογένειας Στεφανή, που εξάγουν κάθε χρόνο γύρω στο 70-80% της παραγωγής τους στις ξένες αγορές, δίνουν αδιαμφισβήτητα στην Ελλάδα την πρώτη θέση στον κλάδο στην Ευρώπη.
Πηγή: vima.gr