Ενώ η επένδυση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής γίνεται αντικείμενο οξύτατων πολιτικών αντιπαραθέσεων, οδηγώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία στα πρόθυρα “εμφυλίου”, τα στοιχεία δείχνουν ότι με διαφορετικούς χειρισμούς η υπόθεση θα μπορούσε να είχε κλείσει προς όφελος όλων. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η αξία του πολύτιμου μετάλλου που εμπεριέχεται στα ήδη εξορυγμένα κοιτάσματα χρυσοφόρου χώματος, ανέρχεται σε 6,5-7 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές.
Χωρίς να χρειασθεί να πραγματοποιήσει εξορύξεις, η εταιρία έχει στη διάθεση της τα “βουνά” χρυσοφόρου χώματος-μεταλλεύματος που είχαν εξορυχθεί όταν τα μεταλλεία ανήκαν στην Εταιρία Λιπασμάτων του Μποδοσάκη, πριν κρατικοποιηθεί. Ειδικότερα, στη λίμνη τέλματος της Ολυμπιάδας υπάρχουν περί τα 6,8-7 εκατ. τόνοι χρυσοφόρου χώματος, με περιεκτικότητα 20-25 γραμμάρια ανά τόνο. Η αξιοποίηση τους θα αποφέρει λοιπόν καθαρό μέταλλο περίπου 150 εκατ. γραμμαρίων, ήτοι περίπου 30 εκατ. ουγγιές. Με τρέχουσα τιμή 1.600 δολ. την ουγγιά, η αξία του ανέρχεται σε 8 δισ. δολάρια.
Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα λειτουργούν τώρα τρεις γραμμές παραγωγήςκαι σύντομα θα λειτουργήσι και τέταρτη. Η δυναμικότητα επεξεργασίας είναι 300-400 τόνοι εμπλουτισμένου μίγματος ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα είναι ήδη αρκετά και σύντομα θα αυξηθούν.Η επένδυση είναι λοιπόν αποδοτική, ακόμη και χωρίς τις δρατηριότητες που προκαλούν τις αντιδράσεις των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας. Η απόδοση της είναι μάλιστα τόσο υψηλή, που δίνει στην εταιρία απεριόριστες δυνατότητες για παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς την τοπική κοινωνία. Πολλοί λοιπόν αρχίζουν να βλέπουν ότι μπορεί να βρεθεί λύση μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις, τον “κιτρινισμό” των media και τις σκοπιμότητες τοπικών παραγόντων.