Νέα μέθοδο φορολογικών ελέγχων θα εφαρμόζει από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών στα πρότυπα των αντίστοιχων ελέγχων που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες το IRS, η περιβόητη οικονομική αστυνομία των ΗΠΑ…
Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο που έχει την ουδέτερη γραφειοκρατική ονομασία «έμμεσος τεχνικός προσδιορισμός εισοδήματος των φορολογουμένων», ο κάθε ελεγχόμενος ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας ή και απλός μισθωτός θα περνά από πλήρη έλεγχο:
θα συγκρίνονται τα δηλωμένα του εισοδήματα, με τις τραπεζικές του καταθέσεις, τα έξοδά του, τις πιστωτικές του κάρτες, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) κ.λπ.
Και με βάση τη διαφορά η οποία θα προκύπτει ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς αλλά θα έχει το δικαίωμα και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και παραστατικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιστότοπος capital η απόφαση αυτή αναμένεται να υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα που ζητούσε επιτακτικά να αρχίσει να εφαρμόζεται η διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί σε φορολογικό νομοσχέδιο εδώ και 14 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2012 και από τότε είχε μείνει ανενεργή λόγω της μη έκδοσης της αντίστοιχης υπουργικής απόφασης.
Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει προστεθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται ότι ο έμμεσος τεχνικός προσδιορισμός μπορεί να γίνεται με τους εξής τρόπους:
Την αρχή των αναλογιών (mark up method),
Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method),
Την καθαρή θέση του φορολογούμενου (net worth method),
Τη σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών (unit and volume method) Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method).
Με τις συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής.
Εφόσον τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου έχουν εξαχθεί με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών και πριν από την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.
Δηλαδή, ο ελεγχόμενος μπορεί να αντικρούσει το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου, αρκεί να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιορίζονται βάσει των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
Στόχος των ελέγχων αυτών θα είναι ο έλεγχος επαγγελματικών κλάδων που παραδοσιακά είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μηχανικοί και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες και έμποροι.
Ακόμη όμως θα μπορούν να επεκτείνονται και σε μισθωτούς προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες -φακελάκια, μίζες κ.λπ.
Με τις οδηγίες που προβλέπει η απόφαση θα επιταχυνθεί σημαντικά ο φορολογικός έλεγχος κυρίως κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι αποκρύπτουν συστηματικά τα πραγματικά τους εισοδήματα (π.χ. δικηγόροι, χειρουργοί μεγαλογιατροί).
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr