Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σημαντικές αλλαγές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας τόσο για το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά, όσο και για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί…
Συγκεκριμένα, από τα 36 Προεδρικά Διατάγματα που έχουν σταλεί στο ΣτΕ, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:
Αριστοτέλειο: καταργείται το γενικό τμήμα της Πολυτεχνικής σχολής. Συγχωνεύονται τα τμήματα Φυσικής Αγωγής, μεταφέρεται το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη, ενώ μετονομάζονται και ανασυγκροτούνται διάφορες σχολές.
Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Το ίδρυμα μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μετονομάζονται λίγα τμήματα.
Δημοκρίτειο Θράκης: Μικρές αλλαγές και κυρίως συγχωνεύσεις τμημάτων.
Στερεάς Ελλάδας: Το ίδρυμα καταργείται και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ καταργείται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Οικονομικό Αθήνας: Συγκροτούνται τρεις σχολές (Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Τεχνολογίας και Πληροφορίας).
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ιδρύονται εννέα σχολές, όσα και τα τμήματα τα οποία λειτουργούν στο ΕΜΠ.
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στο Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει θέματα του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται ποια τμήματα ιδρύονται, μετονομάζονται και ποιες σχολές ανασυγκροτούνται.
Χαροκόπειο: Προβλέται η ίδρυση τριών σχολών (Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Ψηφιακής Τεχνολογίας).
Πάντειο: Καταργείται το Γενικό Τμήμα Δικαίου, ενώ τα μέλη του διδακτικού προσωπικού θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα υπόλοιπα τμήματα με το γνωστικό τους αντικείμενο. Τα τμήματα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης συγχωνεύονται με το καταργούμενο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Καταργείται το τμήμα Τουριστικών Σπουδών, το οποίο δεν λειτουργεί, ενώ στο τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ιδρύεται κατεύθυνση Τουριστικών Σπουδών.
ΠΗΓΗ: Εθνος