Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί τις τελευταίες μέρες σε μια συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια να ανεβάσει το πεσμένο φρόνημα των ελλήνων, που βιώνουν την χειρότερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής τους ιστορίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δύο φορές μέσα στην εβδομάδα, που τελειώνει, επεχείρησε να δημιουργήσει ένα θετικό ψυχολογικά κλίμα, υποστηρίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών έχουν αρχίσει να αποδίδουν κι ότι μπροστά μας βρίσκεται η ανάκαμψη κι η έξοδος από το τέλμα.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος αλλά κι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκις. Ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, παρά την φαινομενική διαφωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για τις απολύσεις η μη κάποιων συμβασιούχων, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τον Ιούνιο «γεννιέται το νέο Δημόσιο», Κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι ξένοι επενδυτές, από την Αραβία μέχρι την Κίνα, κάνουν ουρά έξω από το γραφείο του. Για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση έχει αρχίσει να παρουσιάζεται θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων κι απολύσεων, ένα πρώτο βήμα για την ανάσχεση της ανεργίας. Ενώ σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρουσιάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 560 εκατ. ευρώ, που είναι απαραίτητο προκειμένου στο τέλος του έτους η Ελλάδα να διεκδικήσει νέο γενναίο «κούρεμα» του χρέους της, που πλέον βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου επίσημου τομέα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εταίρων μας στην ευρωζώνη.
Για την κυβέρνηση μάλιστα αποτελεί μείζονος, συμβολικής αλλά κι ουσιαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας, η επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων, που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με την παρουσία του διακήρυξε κατά την έναρξη των έργων για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού που σε πρώτη φάση θα ενώνει την Κόρινθο με την Πάτρα.
Όλα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα θετικά. Κι είναι απαραίτητο για μια κυβέρνηση να προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας σε μια εποχή μεγάλης αποθάρρυνσης του πληθυσμού, που μαστίζεται από την ανεργία και την έλλειψη ρευστότητας.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Η αλήθεια είναι ότι το ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας είναι καθ’ όλες τις προβλέψεις ο τουρισμός, τα έσοδα από τον οποίον εκτιμάται ότι θα είναι εμφανώς αυξημένα φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αλλωστε κι η φαινομενική αύξηση των προσλήψεων έναντι των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις προσλήψεις, που γίνονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή από τους απανταχού ξενοδόχους και τα συναφή τουριστικά επαγγέλματα. Κατά τα άλλα, οι επενδύσεις δεν φαίνεται να έχουν επαναρχίσει. Τα οδικά έργα είναι σημαντικά αλλά έχουν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική σημασία. Και οι μεγάλοι εφιάλτες για την κυβέρνηση και για τον λαό της χώρας αυτής παραμένουν η τρομακτική ανεργία, που αποτελεί πλέον εθνική τραγωδία αλλά και οι δυσλειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος, που βρίσκεται υπό δοκιμασία.
Συγχρόνως όμως σοβαρό αναδεικνύεται και το πρόβλημα των δυσκολιών και των αντιπαραθέσεων, που συνεχώς ανακύπτουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς η συνύπαρξη των τριών κομμάτων, που την στηρίζουν δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολη. Κάθε μέρα εμφανίζεται και μια διαφωνία, που αντιμετωπίζεται μόνον και μόνον γιατί προέχει η επιβίωση της κυβέρνησης και η ολοκλήρωση του έργου της. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι κάποια στιγμή η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου κι η αυτοσυγκράτηση, που τουλάχιστον διακρίνει τις τρεις κομματικές ηγεσίες, θα χαθεί κι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει ακόμα και με κατάρρευση.
Γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε τους υπουργούς του να εγκαταλείψουν τις όποιες προσωπικές διαφωνίες να αποφύγουν τους τριγμούς και να δώσουν έμφαση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, που τόσο έντονα αμφισβητείται από την αντιπολίτευση σήμερα.