«Από όσα θα έχουν γίνει ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα» λέει ο υπουργός Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής και σημειώνει ότι «τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων της τρόικας και η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές». Ο κ.Στουρνάρας εμφανίζεται παράλληλα ιδιαίτερα θετικός για τις προοπτικές εισόδου κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και σε άλλους κλάδους.
Σε άλλη συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της και παραδέχεται ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη.
Εντούτοις «δεν βρισκόμαστε κοντά σε έκρηξη», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σημειώθηκε ισχυρή μείωση των μισθών και των συντάξεων, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι. Στην ερώτηση ποιες είναι ο επόμενες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, ο έλληνας υπουργός αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνείται ότι υπήρξε διαμάχη με την Τρόικα με αντικείμενο την απόλυση 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και περιγράφει τα μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Στην ερώτηση, ποιος άντλησε μέχρι τώρα πλεονεκτήματα από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών είναι σαφής: «Η Γερμανία και οι άλλες χώρες των «τριών Α» είναι οι κερδισμένοι της κρίσης. Στις χώρες αυτές σημειώθηκε σημαντική μείωση των επιτοκίων, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τις επιχειρήσεις». Πάντως ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Γερμανία. «Πιστεύω σε πολιτικές στρατηγικές προς όφελος και των δύο πλευρών και είμαι πεπεισμένος ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και ένας συμβιβασμός», λέει χαρακτηριστικά ο έλληνας υπουργός.
Όσον αφορά στο ερώτημα των αιτιών της κρίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι τόσο η χαμηλή ανταγωνιστικότητα όσο και η λιτότητα είναι σημαντικοί λόγοι για την κρίση. «Μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα έκανε τραγικά λάθη. Διόγκωσε τον δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο επηρέασε αρνητικά τον προϋπολογισμό και την ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα δεν προχώρησε στην φιλελευθεροποίηση των αγορών και των επαγγελμάτων και απομακρύνθηκε από την παγκόσμια αγορά», εξηγεί ο υπουργός.
Τέλος, αναφερόμενος στο όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. «Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να εξάγουμε αντί να καταναλώνουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της κρίσης που να κατέβαλε ένα τόσο υψηλό τίμημα στα πεδία της μείωσης των μισθών και συντάξεων και της ανεργίας. Τώρα είμαστε λίγο πριν από τον στόχο και δεν θέλουμε να αποτύχουμε», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ETHNOS,& DW