Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος θα φτάσει, κατά τα πρότυπα της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, στην Αθήνα σε δόσεις. Σύμφωνα με δύο κοινοτικούς αξιωματούχους, που μίλησαν χθες στις Βρυξέλλες ανεξάρτητα, αλλά συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, το eurogroup της Δευτέρας θα εγκρίνει πολιτικά το συνολικό ποσό των 7,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Από αυτά τα 4,3 δισ. θα καταβληθούν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου και τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ θα έρθουν μέσα στον Ιούνιο. Από αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του προγράμματος τα δύο ποσά θα ονομάζονται 1η και 2η υπό-καταβολή της 2ης δόσης του 2ου τριμήνου του 2013. Στα τέλη Ιουνίου εξάλλου το νέο ελληνικό πρόγραμμα (αυτό που συμφωνήθηκε το Δεκέμβρη) κλείνει το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής.
Και πάλι κατά τα πρότυπα του Δεκεμβρίου για την καταβολή της 2ης υποδόσης (του Ιουνίου) θα απαιτηθεί εκ νέου σύγκλιση του euro working group EWG και συμφωνία των «17» ότι η Ελλάδα συνεχίζει και τηρεί τις δεσμεύσεις της. Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Real.gr ανέφερε ότι εναπόκειται στο eurogroup της Δευτέρας να αποφασίσει τα επόμενα ορόσημα (milestones) που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να πάρει τα χρήματα. Ο πρώτος αξιωματούχος, που προέρχεται από άλλο ευρωθεσμό σε σχέση με τον δεύτερο, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν στην Ελλάδα νέοι όροι. Θα ζητηθεί το αυτονόητο, να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Στην πράξη, η αναμενόμενη πολιτική απόφαση της Δευτέρας είναι δυνατόν να ληφθεί ακριβώς γιατί οι συζητήσεις με την τρόικα, που πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις κάλυψαν όλο το φάσμα των προαπαιτούμενων για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2013. Στην πράξη και πάλι η Κομισιόν ως τοποτηρητής των συνθηκών μπορεί να αισθάνεται ότι το πρόγραμμα των καταβολών τηρήθηκε με ακρίβεια παρά το χάσιμο χρόνου τον Μάρτη.
Το συμβούλιο και εταίροι μπορούν να αισθάνονται ότι ελέγχουν την Ελλάδα μήνα – μήνα και όχι μια φορά το τρίμηνο, όπως άλλωστε σχεδίαζαν ήδη από το καλοκαίρι του 2012 και ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, εισπράττοντας αναγνώριση στο εσωτερικό και εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα – ασχέτως του πότε θα γίνουν στην πράξη οι καταβολές και πότε θα ξανάρθει η τρόικα. Η κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει στο κοινό που επηρεάζει την εκτέλεση του προγράμματος, τον επιχειρηματικό κόσμο ότι συνεχίζει, όπως πράγματι συμβαίνει, την ευλογία των Βρυξελλών.
Βεβαίως μαζί με τη «δοσολογία» τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί και η έκθεση της τρόικας στην εμπιστευτική της μορφή. Σύμφωνα με πληροφορίες κοινοτικού αξιωματούχου που έχει δει και μελετήσει την έκθεση της ομάδας του κ. Μορς η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα έχει μετακινηθεί από τα δημοσιονομικά στα διαρθρωτικά. Ακόμα και με την σημερινή πορεία των εσόδων το έλλειμμα για το 2014 θα βρεθεί στο 2,6% – ποσοστό πρωτόγνωρο, ακόμα και για τις μέρες Αλογοσκούφη. Τα διαρθρωτικά όμως θα κρίνουν πρώτον αν η χώρα θα βγει σχετικά σύντομα στις αγορές και δεύτερον αν θα έχει προηγηθεί ή όχι μια κοινωνική έκρηξη.
Στις Βρυξέλλες είναι σαφές ότι η χώρα έχει αποτύχει σε αυτόν τον τομέα. Ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε για το ελληνικό θέμα ήταν σαφής: «τους ρωτήσαμε τι έκαναν για τη φοροδιαφυγή και αυτοί μας είπαν ότι τοποθέτησαν γενικό γραμματέα εσόδων – αυτό δεν είναι κατά τη γνώμη μου επαρκές». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «αν μαζεύονταν οι φόροι, η φορολογία θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερη και θα μπορούσε να υπάρξει δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος». Κατέληξε όμως λέγοντας ότι «υπάρχουν και όρια στο τι μπορεί να επιβάλει η Ευρώπη και προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες και κοινωνικές συμπριφορές». Το μπαλάκι και πάλι είναι στο ελληνικό γήπεδο.
ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΠΗΓΗ: real.gr