Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση που είχαν μέλη της ΟΛΜΕ με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Παιδείας. Σημείο αιχμής των δύο πλευρών η αύξηση κατά δύο ώρες των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Oι συνδικαλιστές εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι ως προς τις απειλές τους να «κατέβουν» σε απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών, την ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάριζε ότι η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης.
Ουσιαστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος αφησε να υπονοηθεί ότι σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές «κατέβουν» σε απεργία εν μέσω των εξετάσεων, τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει στην επιστράτευσή τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές στη συνάντηση εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι ως προς το αίτημά τους για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου που προωθεί η κυβέρνηση και έτσι παραμένει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν την απειλή τους και να προχωρήσουν σε απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.
Την Πέμπτη η τελική απόφαση της ΟΛΜΕ
Η τελική τους απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ την Πέμπτη, αφού πρώτα αναλύσουν διεξοδικά τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Παιδείας την Τετάρτη.
Πάντως, η πλειοψηφία των συνδικαλιστών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει ήδη συμφωνήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 17 Μαΐου, πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που προτείνουν 48ωρη απεργία πριν από τις εξετάσεις, και συγκεκριμένα στις 14 και στις 15 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών και στη συνέχεια από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Κι όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Αν η κυβέρνηση μας ντύσει στο χακί, θα επιστρέψουμε στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αρβανιτόπουλο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το τι πρόκειται να κάνουν σε περίπτωση που, εφόσον πραγματοποιήσουν την απειλή τους και προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές, η κυβέρνηση τους θέσει σε επιστράτευση απάντησε πως «αν η κυβέρνηση διαλέξει να μας ντύσει στο χακί, τουλάχιστον θα επιστρέψουμε στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά».
Αρβανιτόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης η ομαλή διεξαγωγή των πανελλλαδικών
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ανέφερε πως ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη σε μια χρονική στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κάνει πολλές θυσίες.
«Τους εξήγησα ότι λόγω των περιορισμένων πόρων πήραμε την απόφαση να αυξήσουμε τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας από 21 σε 23 από την επόμενη σχολική χρονιά», πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, εκφράζοντας, ταυτόχρονα την πεποίθησή του ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια».
«Αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών. Πιστεύω ότι οι καθηγητές δεν θα βάλουν υπό ομηρία τα όνειρα και την προσπάθεια των μαθητών» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.
Πάντως, σύμφωνα και με το Mega, η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους, στις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Φέρεται, δηλαδή, να είναι αποφασισμένη πως σε περίπτωση που οι καθηγητές υλοποιήσουν τις απειλές τους θα προχωρήσει στην επιστράτευσή τους, όπως έκανε και με τους υπαλλήλους του Μετρό στις αρχές του έτους.
Τι λέει το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ από τη πλευρά του δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το κλίμα στην παιδεία, αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου λέγοντας πως έχει επισημάνει τα προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει ήδη από τον υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.
Ωστόσο, η Ιπποκράτους τονίζει ότι «τα προβλήματα και οι αδυναμίες του υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές», αναφέροντας όμως ότι «η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων».
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr