«Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε…στον τουρισμό σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και για τα ελληνικά προιόντα: «Είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής».
«Η Ελλάδα αλλάζει. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Κίνα στέκεται δίπλα μας και στήριξε και την παραμονή μας στην ΕΕ. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ότι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Χτίσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δεν ήταν εύκολο, τώρα την διευρύνουμε. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Απάντησε σε ερωτήσεις φοιτητών
Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε ερωτήσεις φοιτητών της Ακαδημίας.
Ερωτηθείς για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «τα μέτρα σταθεροποίησης ήταν απαραίτητα γιατί το δημόσιο χρέος είχε ξεφύγει. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χρέους. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο του grexit και αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε».«Έχουμε πραγματικό πρόβλημα ανεργίας που έχει φθάσει στο 27%, έχουμε 60% ανεργία στους νέους, έχουν αυτά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το αντιμετωπίζουμε με ενισχύσεις από την ΕΕ, προσελκύοντας επενδύσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ρευστότητα στην οικονομία και προσδοκούμε πολλά από τον Τουρισμό. Θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες εφέτος και θέλουμε να είναι 18 εκατομμύρια του χρόνου από την αύξηση των Κινέζων που θα επισκεφθούν την χώρα μας», επεσήμανε.
Για τη σχέση που θέλει να οικοδομήσει με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι «η στρατηγική σχέση δεν είναι τακτική και είναι μακρού χρόνου. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει όταν κινδυνεύεις και να τον ξεχάσεις όταν περάσεις τον κίνδυνο» «Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις μακράς διάρκειας, σιγά και σταθερά, χωρίς να υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν. Κινέζοι επιχειρηματίες με έχουν επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ξέρουμε ότι η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει, επενδύει σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Glamorous Greece»
To πρωί ο κ. Σαμαράς παρευρέθη σε παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο «Glamorous Greece».Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «στην ψυχή του Ελλήνα είναι η φιλοξενία και το πείσμα του να ξεπερνά τις δυσκολίες». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι Έλληνες τρέφουν βαθιά εκτίμηση στον κινεζικό πολιτισμό και κάλεσε τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η προοπτική αυτή θα βελτιωθεί από την στρατηγική σχέση που οικοδομείται και με την τωρινή του επίσκεψη».
Ιδιωτική ξενάγηση στην Απαγορευμένη πόλη
Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία «απαγορεύτηκε» για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.Το βράδυ,της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και τη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπεγράφησαν 11 συμφωνίες
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων.Συγκεκριμένα:
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Για επικοινωνιακά παιχνίδια και παντελή έλλειψη στρατηγικής για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σμαρά στην Κίνα. «Σε μια ακόμα απόδρασή του από τη μνημονιακή Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Η επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια δεν συνιστά πολιτικό σχέδιο για την οικονομία, αλλά καταδεικνύει το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση. «Το ελληνικό success story που διαφημίζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από τα χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, τους εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει με την ίδια ακραία πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, σε ακόμα μεγαλύτερη δοσολογία», συνεχίζει. Και καταλήγει: «η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη και η στήριξη της απασχόλησης είναι έννοιες ασυμβίβαστες με το μνημόνιο, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα των στρατηγικών εργαλείων ανάπτυξης της οικονομίας, που μετατρέπουν τη χώρα σε μια οιονεί αποικία χρέους των δανειστών. Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής συγκρότησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».
Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας. Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.