Με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου κι αφού οι Ελληνες φορολογούμενοι υπέστησαν δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν, ο παραγωγικός ιστός ξεχαρβαλώθηκε, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ακόμα η βιωσιμότητα του Χρέους, οι «σοφοί» των Βρυξελλών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν και τόσο πετυχημένο!
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι οικονομολόγοι της γνωστής «Δεξαμενής Σκέψης» των Βρυξελλών, Bruegel, σημειώνοντας ότι αντιθέτως Ιρλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται πιο κοντά στην επιστροφή τους στις αγορές! Η Μελέτη αυτή, που δημοσιοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από τη παρουσίαση της Έκθεσης Αξιολόγησης της Κομισιόν όπου θα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια, εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει νωρίτερα και προσθέτει ότι η καθυστερημένη αναδιάρθρωση είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημιές για τους φορολογούμενους. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι ο επίσημος τομέας θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να αποπληρώσει το Χρέος της, κλείνοντας έτσι το μάτι στο ΔΝΤ που επιμένει στην αναγκαιότητα του “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες.
Η μελέτη του Bruegel επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική πορεία από αυτήν της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τρεις λόγους: Πρώτον, οι αρχικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για την Ελλάδα. Δεύτερον, το ελληνικό διοικητικό και πολιτικό σύστημα είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με αυτό των δύο άλλων χωρών. Τρίτον, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ζήτησε οικονομική βοήθεια, όταν η Ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια τέτοια κρίση.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr