«Η ελληνική οικονομία σαφέστατα εισέρχεται σε μια νέα φάση και το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της…Τράπεζα της Ελλάδος «The crisis in the Euro-Area».Ο υπουργός Οικομικών, ο οποίος παρουσίασε τις 8 προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει ηΕλλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά και τις 3 που πρέπει να κάνει η ΕΕ, υπογράμμισε ότι η «ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο».
«Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Ο μείζων στόχος σήμερα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να ζητήσουμε εφαρμογή της ρήτρας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου, για δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. Έτσι, θα ενισχυθεί το θετικό κλίμα και θα επιταχυνθεί η έξοδός μας από την κρίση» τόνισε.Οι οκτώ προϋποθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, είναι:
– Η διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος.
– Ηάμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και η αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία.
– Η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΤΕπ, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.
– Η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα. «Δεν πρέπει να μειώσουμε μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά να βελτιώσουμε και την ποιότητα. Υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, στην ηλικιακή κλίμακα 35-45, τους οποίους οφείλουμε να προαγάγουμε, απομακρύνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια», σημείωσε.
– Η αποδοτική αξιοποίηση των 44 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για την περίοδο 2013-2020.
– Η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, επιταχύνοντας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και κάνοντας περισσότερο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας.
– Η ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. «Είχαμε την τύχη να λάβουμε τεχνική βοήθεια από ειδικούς του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Task Force και της τρόικας. Αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο,συμπεριλαμβανομένου και του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή», υπογράμμισε.Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει:
-Να προχωρήσει στην τραπεζική ένωση το συντομότερο δυνατό «προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης και να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη και η αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα»
-Τα κράτη-μέλη της με πλεονάσματα να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές που θα επιτρέπουν συμμετρική προσαρμογή στις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
– Τα κράτη-μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση να να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη-μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. Στο σημείο αυτό έφερε ως παραδείγματα το δανεισμό από την ΕΤΕπ αλλά και τη μείωση του χρέους των κρατών – μελών που έχουν πρόβλημα, μέσω προϋποθέσεων.