Το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, εξετάστηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και τουπροεδρείου της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Μανιτάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ για το σχέδιο νόμου, ενώ οι συνδικαλιστές εξέφρασαν, απ’ την πλευρά τους, την αντίθεσή τους με πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ θα στείλουν σύντομα και τις δικές τους προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.Το σχέδιο νόμου, η δημόσια διαβούλευση του οποίου έχει λήξει, εισάγει ριζικές ανατροπές στη λειτουργία του Δημοσίου, όπως στις προαγωγές των υπαλλήλων, στο θέμα της αυτοδίκαιης αργίας, ενώ σ’ αυτό περιέχεται και η πρόβλεψη για κατάργηση και συγχώνευση φορέων και νομικών προσώπων που δεν είναι απαραίτητοι, καθώς και η απόλυση των υπαλλήλων τους.
Όσον αφορά τη λίστα με τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και απ’ τους οποίους θα προκύψουν οι πρώτες 2.000 απολύσεις εργαζομένων (από τις συνολικά 15.000 μέχρι το τέλος του 2014) μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τη συμφωνία που έγινε με την τρόικα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και πως δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο. Πάντως, σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί κατάργησης ενός ή περισσοτέρων μεγάλων οργανισμών, το θέμα δεν αφορά τους υπουργούς που έχουν αναλάβει τη λίστα με -κατά βάση μικρούς- φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα της κατάργησης ενός μεγάλου οργανισμού θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός – ίσως και έπειτα από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο αν θα ληφθεί και πότε αυτή η απόφαση και με πιο τρόπο θα υλοποιηθεί. Τέλος, για το θέμα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι προχωράει ο σχεδιασμός, καθώς συνεχίζονται οι αξιολογήσεις δομών κάτω από τη γενική κυβέρνηση.