Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία και κυρίως τις μεγάλες πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη καθώς συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών κατά του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της πολιτικής του, ενώ οι διαμαρτυρίες σημαδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια και βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας.
Η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά ήταν η ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών της Κωνσταντινούπολης, που έχει ξεκινήσει από τις 26 Μαΐου, για να μην ισοπεδωθεί το πάρκο που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ, ώστε να κατασκευαστούν ξενοδοχεία και εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, η διαμαρτυρία, έπειτα και από τις επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής με απίστευτη σκληρότητα, έχει εξελιχθεί σε «κραυγή αγωνίας» για την πολιτική του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του.
Από το απόγευμα της Δευτέρας χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ, ενώ ένας μεγάλος όγκος διαμαρτυρόμενων συγκεντρώθηκε στην περιοχή Μπεσίκτας, κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου τείνει να γίνει από την Κυριακή το επίκεντρο των αντιδράσεων.
Την συγκέντρωση διέλυσαν με απίστευτη βιαιότητα για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας με χημικά και δακρυγόνα, ενώ η περιοχή γύρω από το γραφείο του κ. Ερντογάν θυμίζει φρούριο.
Στο επίκεντρο για ακόμη μαι βραδιά η πλατεία Ταξίμ όπου βρέθηκαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτών, με τις συνθήκες να θυμίζουν πολεμική επιχείρηση. Χαρακτηριστικό είναι, όπως, μας ενημερώνουν από τη σελίδα τους στο facebook, Ελληνες που μένουν στην Κωνσταντινούπολη, ότι το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών από… αέρος, μέσω ελικοπτέρων, καθώς οι διαδηλωτές έχουν στήσει ισχυρά οδοφράγματα εμποδίζοντας τις «χερσαίες δυνάμεις» να εισέλθουν στην πλατεία.
Ενισχύσεις από τα… βάθη της Ανατολής – Μεγάλη ένταση και σε Αγκυρα, Σμύρνη
Εν τω μεταξύ, εκφράζονται φόβοι για συνέχιση της βίας τη στιγμή που μεταφέρονται νέες αστυνομικές δυνάμεις από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας όπου και εκεί υπάρχουν δράσεις, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου τόσο στη Σμύρνη όσο και στην Αγκυρα, ενώ στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι ζητώντας την παράιτηση του Ταγίπ Ερντογάν με την απάντηση της αστυνομίας να είναι «βροχή» δακρυγόνων.
Ενας νεκρός από τα επεισόδια της Δευτέρας
Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Ιατρικός σύλλογος Τουρκίας ανακοίνωσε επίσημα το θάνατο ενός 20χρονου διαδηλωτή ο οποίος έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη, όταν τον παρέσυρε ένα αυτοκίνητο – ταξί που έπεσε πάνω στους συγκεντρωμένους.
«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής ‘κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%’», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
Ο Ερντογάν δηλώνει από το Μαρόκο ότι όλα είναι υπό έλεγχο
Στον αντίποδα ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έδειξε διατεθειμένος ούτε να κάνει πίσω ούτε να αλλάξει το πρόγραμμά του, καθώς, ταξίδεψε για το Ραμπάτ του Μαρόκου δηλώνοντας, το βράδυ της Δευτέρας ότι η κατάσταση «εξομαλύνεται».
«Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται (…). Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου τα προβλήματα θα ρυθμιστούν”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις διαδηλώσεις.
Όταν ρωτήθηκε για τις συμβιβαστικές δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες», είπε.
Νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε αδειάσει τον πρωθυπουργό του σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές» και χαρακτήρισε «απόλυτα φυσικό» να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.
Απεργία ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι Δημοσίου
Εν τω μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.
«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.
Επίπληξη από τις ΗΠΑ
Τα σοβαρά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και τις υπόλοιπες πόλεις προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να εκφράζει την ανησυχία του για την υπερβολική χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία.
«Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε ο Τζον Κέρι.
Η τοποθέτηση αυτή του Κέρι ερμηνεύεται από παρατηρητές ως ένα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία.