«Τι κάνουν τελικά σήμερα;» αναρωτιέται ο αρθογράφος, σημειώνοντας ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Παπανδρέου για παράδειγμα είναι ένας περιζήτητος ομιλητής. Ωστόσο άλλοι πολιτικοί αστέρες του χθες μαραζώνουν στο μεταξύ ως βουλευτές των πίσω εδράνων ή κάθονται ακόμα και πίσω από τα κάγκελα».
Παλιότερα ήταν συνώνυμο της διαφθοράς, σήμερα μερικοί από αυτούς διώκονται, γράφει το περιοδικό
«Ο ελληνικός λαός πληρώνει κάθε μέρα για την επί δεκαετίες κακοδιαχείριση της κυβερνητικής ελίτ του», γράφει το περιοδικό, διευκρινίζοντας ότι «τα παραπτώματα δεκαετιών των ελλήνων πολιτικών έχουν στο μεταξύ και προσωπικές συνέπειες».
Ο ανταποκριτής σημειώνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη κινείται εν τω μεταξύ κατά των διεφθαρμένων εγχώριων πολιτικών, την ίδια στιγμή που το πολιτικό τοπίο αλλάζει ριζικά, οι άλλοτε κορυφαίοι υπαίτιοι πολιτικοί έχουν ήδη αντικατασταθεί.
Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός
«Μια επανεξέταση των οικονομικών του κόμματος του ΠΑΣΟΚ από τον διάδοχο του Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο, διαπίστωσε ένα σημαντικό έλλειμμα. Το υπερχρεωμένο με σχεδόν 140 εκ. ευρώ κόμμα υπό τον Παπανδρέου έμπαινε μέσα 10 εκ. ετησίως. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι σύντροφοι που θα ήθελαν τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκτός του κόμματος. Ειρωνεία: Ο Παπανδρέου, εν τω μεταξύ, δίνει διαλέξεις σε διεθνή πανεπιστήμια σχετικά με την ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης».
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών
«Παπακωνσταντίνου, ένας προστατευόμενος του Παπανδρέου, πιάστηκε στα πράσα γιατί συγκάλυψε μια λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες και διέγραψε τους καταχωρημένους συγγενείς του. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή επέκτεινε πρόσφατα την κατηγορία σε “εγκληματική απιστία εις βάρος του κράτους”. Αποδείχθηκε ότι οι συγγενείς του είχαν φοροδιαφύγει. Τον Παπακωνσταντίνου απειλεί μακρά ποινή φυλάκισης».
Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας
Εν συνεχεία ο αρθογράφος αναφέρεται στον Άκη Τσοχατζόπουλο λέγοντας: «Ο πρώην γραμματέας του κόμματος, ο για πολλές φορές υπουργός και από το 1980 έως το 2004 το αμφιλεγόμενο νούμερο δύο του κόμματος του Πασόκ ονομάζεται Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο πρώην υπουργός Άμυνας βρίσκεται στο μεταξύ ενώπιον του δικαστηρίου για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αγορά υποβρυχίων από τη Γερμανία, όπως επίσης και αμυντικών πυραύλων από τη Ρωσία».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι ο πρώην υπουργός είναι ήδη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προφυλακισμένος και φέρεται ότι για το ξέπλυμα χρήματος βοηθήθηκε και από 18 συγγενείς και συνεργάτες του. Ανάμεσα στους συγκατηγορούμενους του βρίσκονται η σύζυγος και η κόρη του και στην περίπτωση καταδίκης του η ποινή φυλάκισης κυμαίνεται από 10 ως 20 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Τσοχατζόπουλος ήδη στις 4 Μαρτίου καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή σε οκτώ έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 520.000 ευρώ. Ο πρώην υπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες.
Ο ανταποκριτής υπενθυμίζει ακόμα ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ήρε ήδη τον Ιούνιο του 2012 την βουλευτική ασυλία του Τσοχατζόπουλου και η ελληνική δικαιοσύνη μετά από πολυάριθμες ανακρίσεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην υπουργός υπήρξε αποδέκτης δωροδοκίας. Δεν έχει επαρκώς διευκρινισθεί από πού προήλθαν τα χρήματα με τα οποία αγόρασε ένα σπίτι σε ακριβή συνοικία της Αθήνας, καθώς επίσης και άλλα πολυτελή ακίνητα.
Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργοί
Ο δημοσιογράφος θυμίζει ότι οι τρεις πρώην υπουργοί, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Κατσέλη «δρούσαν άλλοτε ως η εμπροσθοφυλακή του Παπανδρέου για τα μέτρα λιτότητας». Εν τω μεταξύ έχουν αποχωρίσει από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ – αλλά δεν έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. «Καθένας από αυτούς έχει το δικό του κόμμα και καταφέρεται εναντίον της ανικανότητας του διαδόχου του».
Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ακόμα ότι με την Λούκα Κατσέλη έχει συνταχθεί και ο συνάδελφός της από το υπουργικό συμβούλιο Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι ήταν ένας από τους εμπνευστές του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για το ευρώ, το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr