Τρίτος νεκρός στις διαδηλώσεις στην Τουρκία. Ένας νεαρός ακτιβιστής που είχε τραυματιστεί σε διαδηλώσεις στην Άγκυρα υπέκυψε στα τραύματά του, μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη την Τουρκική Ιατρική Ένωση. Πρόκειται για τον Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο Σαρισουλούκ είναι ο τρίτος νεκρός των διαδηλώσεων. Άλλα δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για τον Αμπντουλάχ Κομέρτ, έναν 22χρονο, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού, ο οποίος σκοτώθηκε στην Αντιόχεια στις 3 Ιουνίου στη διάρκεια των συγκρούσεων και τον 20χρονο Μεχμέτ Αβαλίτας ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πορεία στην Άγκυρα.
Στους δρόμους έχουν κατέβει χιλιάδες διαδηλωτές μετά από το κάλεσμα των συνδικάτων στις μεγάλες πόλεις. Η ατμόσφαιρα στις μεγάλες τουρκικές πόλεις είναι τεταμένη, καθώς το κυβερνών κόμμα βγάζει στο δρόμο τους τούρκους πιστούς για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς. Εκφράζονται ανησυχίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, καθώς και φόβοι ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια.
Κατά χιλιάδες συρρέουν οι Τούρκοι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ
Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων στην έκτη μέρα των διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά σημεία κρατώντας κόκκινες ή άσπρες σημαίες και κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο στης αμφισβήτησης που συγκλονίζει την Τουρκία, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού.
«Ταξίμ αντιστάσου, οι εργαζόμενοι φθάνουν», «Ταγίπ, οι πλιατσικολόγοι είναι εδώ!» φώναζαν οι διαδηλωτές. Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους έφεραν κονκάρδες με την εικόνα του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, παρήλασαν επίσης στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, μέσα σε μια θάλασσα από τουρκικές σημαίες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αυτό το έθνος δεν θα υποκλιθεί μπροστά σου!» φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον αρχηγό της κυβέρνησης. Η ατμόσφαιρα στις μεγάλες τουρκικές πόλεις είναι τεταμένη, καθώς το κυβερνών κόμμα βγάζει στο δρόμο τους τούρκους πιστούς για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς. Εκφράζονται ανησυχίες για συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, καθώς και φόβοι ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια.
Στάση αναμονής μετά τη συνάντηση με τον Αρίντς
Εν τω μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν οι διαδηλωτές μετά τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, από τον οποίο ζήτησαν την καθαίρεση κυβερνητών και ηγετικών στελεχών της αστυνομίας για την καταστολή των διαδηλώσεων. Τα μέλη της ομάδας Αλληλεγγύης στο Ταξίμ απαίτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για χτίσιμο ενός ακόμη εμπορικού κέντρου στο μητροπολιτικό πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, ζητούν την «καρατόμηση» των κυβερνητών και των αρχηγών της αστυνομίας, τους οποίους η οργάνωση θεωρεί υπεύθυνους για τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.
Οι διαδηλωτές παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέτ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα. Μεταξύ άλλων οι ακτιβιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία. Επίσης, ζητούν να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Ο Μουμτζού υπογράμμισε ότι από την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά θα καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.