Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό «έκαψε» ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος κατά τη κατάθεση του στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» θυμήθηκε ότι τελικά η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής δεν είχε γίνει άτυπα και μέσω τηλεφωνημάτων, όπως είχε υποστηρίξει στην πρώτη του κατάθεση, αλλά επίσημα και τυπικά. Μόνο λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Γ. Παπακωνσταντίνου (η συνεδρίαση αρχίζει στις 10 το πρωί) με το αδίκημα της απιστίας, ο κ. Πλασκοβίτης «έδωσε στεγνά» τον πρώην προϊστάμενό του, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα προς τις γαλλικές Αρχές για τη «λίστα Λαγκάρντ» που φέρει την υπογραφή του ιδίου συντάχθηκε κατόπιν σχετικής εντολής του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε κατά την κατάθεση του κ. Πλασκοβίτη ήταν ότι μέλη της Επιτροπής, όπως ο Σταύρος Κοντονής, έξαλλα από τις παλινωδίες του Η. Πλασκοβίτη, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη να σταλούν όλες οι καταθέσεις του μάρτυρα στον εισαγγελέα για να προχωρήσει στα δέοντα. Μετά τα χθεσινά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον. Μείζον ερώτημα, αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανιστεί, όπως έχει δικαίωμα, και κυρίως τι θα πει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μία από τις δυσκολότερες φάσεις της ζωής του διάγει ο… «εύθικτος» τέως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος από εκεί που δεν το περίμενε βρέθηκε για τα καλά στο κάδρο των ευθυνών της υπόθεσης για τη «λίστα Λαγκάρντ».
Και αυτό γιατί ενώ όπως προκύπτει τώρα ήταν ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζήτησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο από τους Γάλλους τη «λίστα Λαγκάρντ», απέκρυψε αυτό το γεγονός από την Προανακριτική Επιτροπή οδηγώντας τα μέλη της σε αδιέξοδο. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο τέως γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών απασχολεί -αρνητικά πάντα- την επικαιρότητα. Η εφημερίδα μας μάλιστα ανέδειξε με δημοσίευμα της 20ής Μαΐου του 2011 ένα θέμα ηθικής τάξης, ρωτώντας πώς γίνεται ιδιωτική εταιρία, της οποίας κορυφαίο στέλεχος είναι η σύζυγος του πανίσχυρου γραμματέα, να έχει πάρει δεκάδες έργα του Δημοσίου, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς. Τότε είχαμε θέσει όχι το θέμα νομιμότητας, αλλά το θέμα ηθικής τάξης. Κάτι που ενόχλησε σφόδρα την οικογένεια Πλασκοβίτη, με την κυρία Καραγιάννη να στρέφεται με αγωγή σε βάρος της εφημερίδας μας.
Η αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2012 οδηγεί αναγκαστικά στην πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Οικονομικών τον κ. Πλασκοβίτη, ο οποίος ωστόσο δεν μένει και πολύ καιρό χωρίς δουλειά. Με παρέμβαση Βενιζέλου μάλιστα ο κ. Πλασκοβίτης, που είναι και καθηγητής στο Πάντειο, τοποθετήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ως μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, όπως είχε καταγγείλει ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, με αποδοχές 12.000 ευρώ!