Εργασία σε 2.200 πτυχιούχους έως 35 ετών αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα που επέκτεινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αμέσως το οξύ πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ήδη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τις 6 Ιουνίου να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Οι θέσεις που δημιουργούνται θα καλυφθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».
Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους θα επιχορηγηθούν για 24 μήνες με τη δέσμευση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ/ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.
Δικαίωμα συμμετοχής
Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει:
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος (πτυχιούχοι οι οποίοι ασφαλίζονται σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία πλην ΙΚΑ, κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου απαιτείται γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κ.λπ.
Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. Να είναι πτυχιούχοι σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα), έως και 35 ετών (να διανύουν δηλαδή έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους). Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από τον ΔΟΑΤΑΠ. Οι πτυχιούχοι χωρών της ΕΕ να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας.
Ενταξη επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη. H υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω του ΚΠΑ 2 στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η διαδικασία
Οι άνεργοι υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΠΑ2), που είναι εγγεγραμμένοι, στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις, καθώς και με τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης. Μέσα από τη διαδικασία εγγραφής των ανέργων στο σύστημα προσφοράς – ζήτησης εργασίας, τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης ή μετά την εγγραφή στο ειδικό μητρώο και, σύμφωνα με τις προτάσεις που περιέχονται στα ατομικά σχέδια δράσης, θα γίνεται η παραπομπή τους στις επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους των υπηρεσιών. Μάλιστα, εντός 35 ημερών από τη λήψη της εγκριτικής απόφασης η επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει στην πρόσληψη.
Νέες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης (φωτογραφία)δήλωσε στο ένθετο «ΕΡΓΑΣΙΑ»: «Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την απασχόληση των νέων, αποφασίσαμε να επεκτείνει ο ΟΑΕΔ το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ έως 35 ετών με επιπλέον 2.200 θέσεις εργασίας. Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων με μια σειρά συνεκτικών παρεμβάσεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και συνολικά της κυβέρνησης».