Διογκώνονται ώρα με την ώρα οι αντιδράσεις για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, αξιοποιώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης και με βάση την οποία ένας υπουργός μπορεί με μια απλή απόφαση να κλείσει ή να συγχωνεύσει δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Σε γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ραδιομέγαρο και να συνεχίσουν την μετάδοση της ροής του προγράμματος αρνούμενοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες» και να σβήσει το σήμα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όπως είχε προαναγγείλει στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Συγκεκρμένα εξακολουθούν να εκπέμπουν μέσω Διαδικτύου (www.ert.gr).
Από το πρωί έχει ξεκινήσει η διαρκής απεργιακή κινητοποίηση των δημισογράφων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την ΄Γραμματεία Τύπου και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Γιώργος Σαββίδης, από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι στα μέσα αυτά, κατήλθαν σε 24ωρη απεργία.
Πρόσθεσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει το διάταγμα για κλείσιμο της ΕΡΤ. «Πρόκειται», είπε, «για ένα κατάπτιστο παλιοχάρτι που θέλει να φιμώσει την Ελληνική Δημοκρατία».
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις εφημερίδες θα αρχίσουν από αύριο. Εξάλλου οι οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει για αύριο 24ωρη απεργία με συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου έχει συρρεύσει από χθές πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις και των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από όλα τα γραφεία που διατηρεί η ΕΡΤ σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ραδιομεγάρου και των στούντιο στην οδό Μουρούζη στο κέντρο της Αθήνας.
Η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε ψες σε διακοπή της μετάδοσης του σήματος των καναλιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασηςης. Στη συχνότητα των καναλιών υπάρχει από τις 11:15 το βράδυ «μαύρο»…
Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ο «902» αναμετέδιδε απευθείας, για κάποια ώρα, το αναλογικό σήμα της ΕΡΤ, μετά το κλείσιμο των πομπών. Η μετάδοση όμως σταμάτησε λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα.
Μετά τη διακοπή του σήματος, κόσμος συνέχιζε να συρρέει έξω από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όπου από το απόγευμα ήταν συγκεντρωμένοι πολλές εκατοντάδες κόσμου, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, πολιτικών, καλλιτεχνών και όσων αντιδρούν στην απόφαση.
Έως τα μεσάνυχτα, ο συγκεντρωμένος κόσμος έφτανε σχεδόν έως την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Κλειστά παρέμεναν και τα δύο ρεύματα της Μεσογείων.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκονταν από το απόγευμα έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το στούντιο στη Μουρούζη, καθώς και σε όλα τα γραφεία της ΕΡΤ ανά την επικράτεια. Από αργά βράδυ ΜΑΤ υπήρχαν και στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη.
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, μετά τις 11:00 ολοένα και περισσότερος κόσμος μαζευόταν στην Λεωφόρο Στρατού, μπροστά στα γραφεία της ΕΤ-3, διαμαρτυρόμενος για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, πλήθος κόσμου έξω από το ραδιομέγαρο
«Για μείζον κυβερνητικό πραξικόπημα» έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και δήλωναν πως «με κάθε τρόπο η ΕΡΤ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης στην ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, να κρατήσουν «με κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή».
«Το Υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος της ΕΡΤ ΑΕ μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ ΑΕ» προανήγγειλε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.
Η αντίδραση των κομμάτων
Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασαν όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση.
Αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ θα συναντηθεί την Τετάρτη διαδοχικά με τον Φώτη Κουβέλη και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο κτίριο της ΕΡΤ βρέθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για πραξικόπημα το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο, από τον οποίο θα ζητήσει να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Η ΕΡΤ δεν πρόκειται να κλείσει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος ανακοίνωσε στάση εργασίας, που αποφάσισαν από κοινού ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατήγγειλε την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση, που πετά χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ στο δρόμο». Συμπλήρωσε ότι προφανώς πρόκειται για «συνέχεια του δόγματος ‘νόμος και τάξη’, που οδηγεί στα χέρια ιδιωτών ολοένα περισσότερο την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους χιλιάδες εργαζομένους της ΕΡΤ.
Να μην κλείσει η ΕΡΤ ζητά η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση – Επιστολή της EBU στον Αντώνη Σαμαρά
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) καλεί την κυβέρνηση Σαμαρά να ακυρώσει την απόφασή της για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος της EBU Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια Ίνγκριντ Ντελτάρ ζητούν με επιστολή τους προς τον Αντώνη Σαμαρά την άμεση ανάκληση της απόφασης.
«Η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών» υπογραμμίζει η EBU.
Παρόλο που αναγνωρίζουμες την ανάγκη να γίνουν περικοπές στον προϋπολογισμό, τα δημόσια δίκτυα είναι πιο σημαντικά από ποτέ σε περιόδους εθνικών δυσκολιών, τονίζει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.
Στάση εργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ
Οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πραγματοποίησαν πεντάλεπτη στάση εργασίας.
Η ανακοίνωση-σοκ για το άμεσο κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης και την απόλυση 2.600 εργαζομένων «ανέβηκε» επίσης στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας.
Η ΠΟΕΣΥ κάνει λόγο για εύκολη θυσία της ΕΡΤ προκειμένου να υλοποιηθούν οι όροι που θέτουν τα μνημόνια και τόνισε ότι θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν αφήνει μόνο στο δρόμο τους περίπου 2.700 εργαζομένους της αλλά αποτελεί πλήγμα στη Δημοκρατία.
Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, αναφέρεται, στην ανακοίνωσή της, σε πραξικοπηματική απόφαση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποφάσισε «τον ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και καλεί συνδικάτα και εργαζομένους ν` αντιδράσουν για να σταματήσουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν όλους τους δημόσιους οργανισμούς.
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου
Με μια σύντομη ανακοίνωση, μόλις λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει στους υπουργούς δικαίωμα να κλείνουν ή να συγχωνεύουν με μια απόφαση φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ.
Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης, «σκάνδαλο» που κανείς δεν τολμά να αγγίξει, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός κάνει θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση και ν` αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα.
Ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει περί τα 300 εκατομμύρια το χρόνο για την ΕΡΤ, καθώς έχει επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό, παρά το γεγονός ότι η τηλεθέασή της δεν είναι μεγάλη. Στιγμάτισε επίσης την ύπαρξη ιδιωτικών παραγωγών και εξωτερικών μεταδόσεων, τη λειτουργία δεκάδων τοπικών σταθμών που αναμεταδίδουν το κεντρικό πρόγραμμα, την έκδοση περιοδικού χωρίς αναγνώστες, όπως είπε.
Ο κ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι κλείνει η ΕΡΤ μετά το πέρας της σημερινής μετάδοσης και ότι στη θέση της θα δημιουργηθεί νέος «σύγχρονος, δημόσιος, αλλά όχι κρατικός κομματικό ελεγχόμενος, Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης».
Ανέφερε ότι όλο το προσωπικό που θα απολυθεί -και ξεπερνά τους 2.500 ανθρώπους- θα αποζημιωθεί κανονικά και ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να λειτουργήσει το γρηγορότερο δυνατό ο επόμενος φορέας, στον οποίο μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας όσοι από τους νυν εργαζόμενους της ΕΡΤ το επιθυμούν μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ που θα ακολουθηθούν. Μέχρι να λειτουργήσει ο νέος φορέας, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το τέλος για την ΕΡΤ.
Η ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων. Στο προαύλιο της ΕΡΤ έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Τύπου, του αθλητισμού, καθώς μέσα από την ΕΡΤ μεταδίδονται αγώνες από όλα τα αθλήματα, και βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε διαρκή συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν το πρόγραμμα και να ενημερώσουν το κοινό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός δίαυλος τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής επικοινωνίας με τους Έλληνες της διασποράς. Όπως υπογράμμιζαν το τέλος που οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για την ΕΡΤ δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ το χρόνο και μέρος αυτού ουσιαστικά απορροφάται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πριν την ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος και ως Υπουργός Επικρατείας έβαλε την απαραίτητη υπογραφή για το κλείσιμο της ΕΡΤ, την διαφωνία τους με την προοπτική να κλείσει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είχαν εκφράσει με κατηγορηματικό τρόπο και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά που στηρίζουν την κυβέρνηση.