Παρέμβαση του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου, λίγο πριν τη σύσκεψη των αρχηγών.
Με το κλείσιμο της ΕΡΤ ο Αντώνης Σαμαράς διέπραξε μείζον πολιτικό σφάλμα. Ακόμα κι αν χρειαζόταν ασμένως -μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και την εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ- ένα story επίδειξης ισχύος και αποφασιστικότητας δεν έπρεπε να υποτιμήσει τις επιπτώσεις του “μαύρου”.
Η αποφασιστικότητα χωρίζεται από τον αυταρχισμό με μία λεπτή γραμμή. Κι αυτή τη γραμμή την πέρασε πριν από ακριβώς μία εβδομάδα.
Η επιχειρηματολογία που υιοθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ασθενής. Γι αυτό και, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, έπεισε ελάχιστους.
Πρώτον, διότι όταν ΣΩΣΤΑ αποκαλείς την ΕΡΤ “θύλακα σπατάλης και βολεμένων”, οφείλεις να έχεις αποπέμψει όλους εκείνους που ενίσχυαν αυτό τον θύλακα μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες. Οφείλεις να αναλάβεις τις ευθύνες σου για τις πελατειακές σχέσεις και την τοποθέτηση ημετέρων. Δεν το έπραξε. Το αντίθετο. Συμβολοποίησε το λουκέτο στην ΕΡΤ με έναν λίβελο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μέχρι πρότινος έλεγε ακριβώς τα αντίθετα πράγματα και ελέγχεται και ο ίδιος για σειρά ρουσφετολογικών προσλήψεων.
Δεύτερον, διότι υποτίμησε το “μαύρο”. Εάν είχε προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα, με αυτοκριτική, σχεδιασμό, απολύσεις των εγκαθέτων και επιλογή -μέσω Βουλής- μιας πραγματικά ανεξάρτητης διοίκησης, τότε θα είχε πολύ μεγαλύτερη αποδοχή η απόφασή του να κλείσει και να ξανανοίξει την ΕΡΤ. Επίσης, θα έπρεπε να αποσυνδέσει την ριζική αναδιάρθρωση της ΕΡΤ από την επιταγή της τρόϊκας για 2.000 απολύσεις. Εάν απέτυχαν ο κ. Μανιτάκης και άλλοι υπουργοί, να απολυθούν πρώτα οι ίδιοι. Έτσι, θα είχε αφαιρέσει πολλά από τα επιχειρήματα της ΠΟΣΠΕΡΤ.
Τώρα, όμως, το θέμα είναι, πλέον, εξόχως πολιτικό. Το ζήτημα δεν είναι εάν έσπασε τα αβγά ο πρωθυπουργός. Το ζήτημα είναι ότι προηγουμένως τα είχε βράσει, οπότε, κι αν τα έσπασε, ομελέτα με βραστά αβγά δεν γίνεται.
Είναι, όμως, προφανές πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. Κι ακόμα περισσότερο δεν πρέπει να πάει σε εκλογές για την ΕΡΤ. Φυσικά, η επιλογή του πρωθυπουργού αποκαλύπτει ένα τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας -όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκοί οργανισμοί και διεθνείς φορείς. Όμως, δεν έχουμε έλλειμμα Δημοκρατίας επειδή ο Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ. Έλλειμμα Δημοκρατίας έχουμε με την κατάλυση του Συντάγματος την τελευταία τριετία, με τα μνημόνια. Η ειρωνία της τύχης ήθελε, χθες, την ώρα που κυκλοφορούσαν σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την ΕΡΤ, η τρόϊκα να εκφράζει επιφυλάξεις -σχεδόν να απορρίπτει- το αίτημα για πιλοτική εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.
Η κυβέρνηση μπορεί να κλείνει την ΕΡΤ παρότι αντιδρά όλη η Ευρώπη αλλά δεν μπορεί (μονομερώς) να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση!
Η χώρα, όμως, δεν πρέπει να πάει σε εκλογές διότι εν μέσω κρίσης διαστρέφεται το διακύβευμα των εκλογών. Το αίτημα για απεμπλοκή από τα μνημόνια και περισσότερη Δημοκρατία ήταν προεξάρχον και θα παραμείνει. Όμως, στις εκλογές -όποτε γίνουν- πρέπει να ψηφίσουμε όχι μόνο αυτόν που θα μας υποσχεθεί πλήρωση του κενού Δημοκρατίας. Πρέπει κυρίως να ψηφίσουμε εκείνον που μπορεί να μας βγάλει από τα μνημόνια και την ομηρία των δανειστών, ώστε να μπορεί, μετά, να εδραιώσει εκ νέου τους θεσμούς.
Θα ήταν παράδοξο και θα αποτελούσε στρέβλωση εάν πηγαίναμε σε πρόωρες κάλπες με αίτημα να ξανανοίξει η ΕΡΤ. Και, μετά τις εκλογές, να ανακαλύπταμε, ίσως, ότι αυτός που θα άνοιγε (ή δεν θα άνοιγε) την ΕΡΤ δεν είχε κανένα άλλο σχέδιο για τη χώρα.
Οι εκλογές πρέπει να αποφευχθούν. Γι αυτό ο συμβιβασμός των κυβερνητικών εταίρων είναι αναγκαίος, με τον κ. Σαμαρά να έχει, αναμφισβήτητα, τον πρώτο λόγο. Ειδάλλως θα είναι όλοι υπεύθυνοι και όλοι χαμένοι.