Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη στο Συνέδριο της ΝΔ το Σάββατο ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα έδωσαν στον Γιώργο Παπανδρέου την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχηγική εμφάνιση όχι μόνο για να υπερασπιστεί την υστεροφημία του πατέρα του αλλά για να επιτεθεί στη «Δεξιά» και να οριοθετήσει πολιτικά τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Προφανώς ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θεώρησε επαρκείς τις αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Ιπποκράτους απένταντι στα επιχειρήματα του Μάκη Βορίδη και έκρινε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλάβει την υπεράσπιση της ιστορικής παρακαταθήκης του ΠΑΣΟΚ.
Με μία αιχμηρή ανακοίνωση τοποθετείται ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τον πατέρα του και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου επιρρίπτει ευθύνες για την κρίση στην Ελλάδα στην πενταετή διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αναγνώρισαν τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ, ενώ ο νυν πρωθυπουργός το είχε κάνει νωρίτερα.
Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, υποστηρίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει δικαίωση του Ανδρέα Παπανδρέου από τη Δεξιά», προσθέτοντας: «Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της Δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την πατρίδα μας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τα στελέχη της ΝΔ, το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με την ψήφο τους για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, αναγνώρισαν ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15,6%. Για την ιστορία, ο νυν Πρωθυπουργός το είχε αναγνωρίσει νωρίτερα.
Με την ψήφο τους, δηλαδή, αναγνώρισαν ποιος οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Σήμερα, μπορούν να υποστηρίζουν ό,τι θέλουν και να αναζητούν υπευθύνους όπου τους βολεύει.
Η αλήθεια είναι ότι την ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας, κάποιοι απουσίαζαν και κάποιοι έδωσαν τη μάχη και ανέλαβαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν, για να μπορούν σήμερα να ομιλούν όλοι εκ του ασφαλούς.
Οσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη δικαίωσή του από τους προαναφερθέντες. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;
Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό συγκρούστηκε με το κράτος της δεξιάς και με ό,τι κρατούσε σε καθεστώς εξάρτησης την Πατρίδα μας.
Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη από τη στάση τους;
Όλα αυτά θα έπρεπε να ανήκουν στους ιστορικούς.
Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενωτικό λόγο. Δυστυχώς, ακούστηκαν πολλά μεγάλα λόγια για ενότητα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά πίσω από τα λόγια φανερώθηκαν διχαστικές διαθέσεις.
Και αυτές δεν υπηρετούν τη χώρα.
Σήμερα χρειάζεται το θάρρος να αναγνωρίζει κανείς απλές αλήθειες, επάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια νέα εθνική ενότητα – για να αντιμετωπισθούν οριστικά όσα κρατούσαν τη χώρα πίσω.
Αν κάτι πρέπει να μείνει από όλα αυτά, είναι η πανηγυρική επαναβεβαίωση της ανάγκης για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Για εμβάθυνση της Δημοκρατίας, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία και κράτος δικαίου.
Ο,τι δηλαδή δεν επιθυμούσε και φαίνεται ακόμα να μην επιθυμεί η συντήρηση».
Τι είχε δηλώσει στο Συνέδριο ο Βορίδης
«Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Εθνους».
Μάλιστα, ο Μάκης Βορίδης, δεν παρέλειψε να στοχεύσει τα πυρά του και κατά της Αριστεράς κάνοντας λόγο για μεγάλη σύγκρουση και αναμέτρηση και τονίζοντας ότι η «ήττα της Αριστεράς είναι και νίκη της παράταξής μας». Πρόσθεσε ακόμη πως «θα κρατήσουμε τα ιδεολογικά νάματα. Τον ευρωπαϊσμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την αφοσίωση στις αξίες της ελευθερίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την επανίδρυση του Κώστα Καραμανλή, τη νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά».
Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ
Αμεση ήταν η αντίδραση του του υπευθύνου επικοινωνίας, Δημήτρη Καρύδη, ο οποίος απάντησε με σκληρό ύφος μέσω Twitter, αναρτώντας: «Ο Βορίδης μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσε εξετάσεις υβρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του, για να καλύψει το φτύσιμο από τον Αντώνη Σαμαρά. Οσο οι Βορίδηδες βρίζουν τον Ανδρέα τόσο στην ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μεγάλη προσφορά του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης στη χώρα».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι ενώ είναι πιθανόν να ζήτησε «να μαζέψει τον βουλευτή με τις ακραίες δηλώσεις που δεν ωφελούν κανέναν αυτή τη στιγμή».
Επιμένει ο Βορίδης στις απόψεις του
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας πάντως μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGA τόνισε ότι επιμένει στις απόψεις του , τονίζοντας ότι είναι διαφορετικός ο ρόλος της κυβέρνησης και διαφορετικός ο ρόλος του κάθε κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά ,«ο σχηματισμός της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι χάσαμε την ιδεολογική μας ταυτότητα».
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά «άλλο είναι το ζήτημα της δημιουργίας της κυβέρνησης και άλλο η ιδεολογική μάχη έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία».
«Εχω ακούσει πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ να ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ και όχι στο συνέδριόο του αλλά μέσα στο κοινοβούλιο», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Λάδι στη φωτιά από τον Αδωνι Γεωργιάδη
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» εμφανίστηκε σύμφωνος με την ουσία της τοποθέτησης Βορίδη στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Γεωργιάδης αν και χρέωσε εμμέσως την ένταση της ομιλίας Βορίδη στο κομματικό ακροατήριο ενώπιον του οποίου αυτή διεξήχθη, είπε:
«Εκανε μία ομιλία σε ένα κομματικό ακροατήριο και είπε πράγματα που ίσως μπορεί κανείς να διαφωνεί με την ένταση, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί στα σοβαρά να αμφιβάλει ότι τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας».
Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου φταίει για όλα τα δεινά της χώρας ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:
«Δεν ξέρω αν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας, αυτό είναι υπερβολικό.
Κανείς δεν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας. Σίγουρα όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου και η πολιτική που ακολούθησε τη δεκαετία του ’80, απεδείχθη απολύτως καταστροφική για τη χώρα.
Γι΄ αυτό και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του, από το 1993 και μετά, είχε ασκήσει εντελώς διαφορετική πολιτική. Για να φύγει και λίγο η υποκρισία από αυτή τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης που αναφερόμενος στο δημόσιο δανεισμό της δεκαετίας του ’80 χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός δανείου που συνήφθη έναντι 1 δισ. και αποπληρώθηκε 25 δισ. το 2010.
Κωνσταντινόπουλος: Κάποτε φώναζε φωτιά και τσεκούρι σε Καραμανλή και ΝΔ
Με σφοδρότητα επιτέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Μάκη Βορίδη για τις δηλώσεις του στο συνέδριο της ΝΔ περί καταστροφής της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι ο κ. Βορίδης τα λέει αυτά, διότι θέλει να αποκτήσει ακροατήριο εντός της ΝΔ, τον χαρακτήρισε υποκριτή και εμφάνισε φυλλάδιο παλαιότερης ομιλίας του Μάκη Βορίδη, ως Ελληνικό Μέτωπο, στο οποίο ζητούσε να… πέσει φωτιά και τσεκούρι στη ΝΔ και στον Κώστα Καραμανλή.
Είπε επίσης, ότι «ο κ. Βορίδης στο παρελθόν αγωνιζόταν σε τάξεις που προσπαθούσαν να καταλύσουν την δημοκρατία».
Πάγκαλος: Ψάχνει για ψηφαλάκια o Βορίδης
Ψηφοθήρα χαρακτήρισε τον Μάκη Βορίδη ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ περί καταστροφής της Ελλάδας από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για «συνθηματολογία του κ. Βορίδη», τον κάλεσε «να μας πει ποια είναι η καταστροφή της χώρας» και συνέχισε: «Ο κ. Βορίδης έχει μία πλευρά ψηφοθήρα και είναι κρίμα γιατί είναι άτομο με πολύ μεγάλες ικανότητες. Δεν έχει καταλάβει ότι ο καιρός έχει περάσει για τέτοιου είδους πολιτικούς», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Και συνέχισε: «Οι ψηφοθήρες αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται, τους παίρνει χαμπάρι ο κόσμος και τους στέλνει εκεί που πρέπει».
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατέληξε: «Ας αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είναι για το στόμα του».
Είναι η δεύτερη αρχηγική εμφάνιση Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασε για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες με μια αυστηρή ανακοίνωση στην αποχώρηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας και του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου από το ΠΑΣΟΚ και προανήγγειλε εμμέσως την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, αν όχι τη δημιουργία κόμματος.
Με τη φράση «Η χώρα και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος και θα βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με πελατειακές αντιλήψεις και εξαρτησιακές συμπεριφορές» ο πρώην Πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί πολιτικά προκειμένου να επανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ.
Απευθυνόμενος μάλιστα στον Ευάγγελο Βενιζέλο στην ανακοίνωσή του γράφει ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι κρίμα αντί να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του, να τις βλέπει να απομειώνονται».
Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου
«Η απόφαση των συντρόφων μας, μελών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου, να διακόψουν κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα πλήγμα για την Δημοκρατική Παράταξη. Σε μια περίοδο κρίσιμη για την πορεία της χώρας και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διασφαλίζει την συμμετοχή, την ενεργό παρουσία κάθε μέλους του και ιδιαιτέρως συντρόφων που έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια.
Είναι κρίμα αντί να πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του, να τις βλέπει να απομειώνονται.
Και σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως και των όποιων συμφωνιών ή διαφωνιών μπορούν να υπάρχουν με τα όσα υποστηρίζουν οι σύντροφοι της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αυτό που απαιτείται είναι προσθέσεις και πολλαπλασιασμοί, όχι αφαιρέσεις και διαιρέσεις.
Η χώρα και η Ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη μια μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και εμμονές του παρελθόντος και θα βρίσκεται σε διαρκή ρήξη με πελατειακές αντιλήψεις και εξαρτησιακές συμπεριφορές. Μια παράταξη που θα ενώνει τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις και θα αποτελεί δύναμη ουσιαστικής Αλλαγής. Αλλαγής όλων όσων αποτέλεσαν τις αιτίες για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος.
Απαραίτητη προϋπόθεση, ένα προοδευτικό προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο, αιχμή του οποίου θα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η προώθηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού, στη διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, το παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα.
Στόχος, όχι απλώς η επιβίωση της χώρας, ως απάντηση στην κρίση, αλλά η διαμόρφωση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο άνθρωπος, με ισχυρούς θεσμούς δημοκρατίας που θα εμπεδώνουν καθημερινά το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας και κράτους δικαίου».
Η Ιπποκράτους δεν θέλησε να σχολιάσει την ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ περιορίστηκαν να απαντήσουν «Ουδέν σχόλιο».
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr