Τελικά στην περίπτωση του λεγόμενου “succes story” ισχύει απόλυτα το διαφημιστικό μότο: “Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς”! Υπέφεραν οι πολίτες της χώρας από την προπαγανδιστική επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση με την COSCO και τον «Κάπτεν Γουέι» (κάποιοι νόμιζαν ότι πρόκειται για διαφήμιση … κονσέρβας τόνου!), αλλά και τον ΤΑΡ.
Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι ο “Κάπτεν Γουέι” μας “άφησε χρόνους” δηλαδή έπειτα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον κινεζικό κολοσσό της CΟSCO, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Γουέ Τζιαφού, παραιτήθηκε αφού του φόρτωσαν την ζημιά της COSCO από την επένδυση στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ομίλου στο defencenet.gr!
Να υποθέσουμε ότι τώρα δεν θα κάνει το Ελληνικό … Ντουμπάϊ, όπως είχε υποσχεθεί και τον είχαν κάνει πρωτοσέλιδο οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και τα φιλοκυβερνητκά site.
«Θα ενθαρρύνω κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα σας και θα κάνουμε το Ελληνικό Ντουμπάϊ», είχε δηλώσει ο Κάπτεν Γουέι και … χάθηκε στην Θάλασσα της Κίνας!
Τουλάχιστον θα του μείνει το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, που του κρέμασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος!
Ο Τζιαφού απομακρύνθηκε από την προεδρία της China Ocean Shipping Group μετά από απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα, η αιτία που οδήγησε στην απόλυση του Κάπτεν Γουέι, ήταν οι ζημίες που παρουσίαζε την τελευταία διετία η ναυτιλιακή εταιρεία και οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία πολεμήθηκε λυσσωδώς από την τρόικα!
Mάλιστα, παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από την κυβέρνηση, ακόμα και η παρουσία της COSCO στον Πειραιά εξαρτάταια από την απόφαση της ΕΕ…
Χρέη προέδρου της China Ocean Shipping Group αναλαμβάνει ο Ma Zehua.
Πάντως η ζημιά είναι τεράστια και πέρα από το νέο κυβερνητικό φιάσκο που προδιαγράφεται (ήδη στοιχηματίζεται ότι τίποτα απ’ότι υποσχέθηκε “Κάπτεν Γουέι” δεν πρόκειται να υλοποιηθεί) το ζήτημα με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο κατά της επένδυσης της COSCO όπου εξετάζεται η νομιμότητα (!) της επένδυσης, όσο και στην περίπτωση της Gazprom, αρχίζει και παίρνει διαστάσεις.
Κάτι ανάλογο είχαμε και στην περίπτωση του Ελληνικού με την επένδυση του Κατάρ που ακυρώθηκε για τους ίδιους λόγους (παρέμβαση της ΕΕ).
Δυστυχώς ή ευτυχώς, επενδυτικά κεφάλαια σήμερα σε χώρες υψηλού ρίσκου διαθέτουν μόνο οι Κινέζοι, οι Ρώσοι και οι Άραβες των χωρών του Κόλπου. Όλοι οι παραπάνω σαμποτάρονται συστηματικά όταν εμφανίζονται στην Ελλάδα. Δηλαδή ΕΕ και τρόικα, θέλουν επενδύσεις, αλλά “λιώνουν” οτιδήποτε εμφανίζεται διατεθειμένο να επενδύσεις στην Ελλάδα. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr