Για τους λόγους που αποχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά από την τρικομματική κυβέρνηση μίλησε για πρώτη φορά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον έσπρωξαν εκτός του κυβερνητικού σχήματος επειδή η ΔΗΜΑΡ «ήταν βάρος σε αυτά που προωθούσαν και αποφάσιζαν», ενώ τόνισε πως ο κ. Σαμαράς ήθελε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως δεν έχει μετανιώσει σχετικά με την αποχώρησή του από τη συγκυβέρνηση, ενώ μάλιστα τη χαρακτηρίζει ως «πράξη ευθύνης», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να μπει στα «βαθιά» της συγκυβέρνησης και όχι να παραμείνει στην ελάσσονα αντιπολίτευση, προκειμένου να μην αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα και να μη χρεοκοπήσει, έχοντας ωστόσο ως γνώμονα πάντα την «απαγκίστρωση» της χώρας από το Μνημόνιο.
«Θέλαμε να περισώσουμε δικαιώματα όπως οι εργασιακές σχέσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει πως η Αγίου Κωνσταντίνου έψαχνε πάντα τον κοινό πολιτικό τόπο με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, «απορροφώντας πολλές φορές πολλά με τα οποία διαφωνούσαμε». «Ωστόσο τον τελευταίο καιρό ο κοινός πολιτικός τόπος μεταξύ των τριών κομμάτων δεν προέκυπτε. Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σημειώνει.
Τι λέει για το «λουκέτο» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση
Αναφορικά με τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει πως «ο κ. Σαμαράς γνώριζε την αντίθεσή μας στο λουκέτο της ΕΡΤ. Είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης αλλά όχι του μαύρου. Προχώρησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αν και ήξερε την αντίθεσή μας. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε συνεργατική κυβέρνηση να εκδίδεται ΠΝΠ χωρίς την υπογραφή όλων των υπουργών».
«Το Μαξίμου προωθούσε συντηρητικές απόψεις»
Συνεχίζοντας, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και σε άλλα «ρήγματα» τα οποία είχαν σημειωθεί προηγουμένως στην τρικομματική κυβέρνηση, όπως ο νόμος περί ιθαγένειας και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Για το νόμο περί ιθαγένειας, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως μετά την απόφαση του ΣτΕ, «είπαμε να κάνουμε νέο νόμο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει νέος νόμος λόγω των συντηρητικών απόψεων του Μαξίμου».
Την κατηγορία του περί συντηρητικών απόψεων από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κουβέλης την επαναφέρει και όσον αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο δηλώνει: «Από το Μαξίμου έλεγαν ότι καθυστερεί και χαρακτήριζαν τις διατάξεις ως ήπιες και μαλακές αλλά μετά είπαν πως δεν χρειάζεται αντιρατσιστικό».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως η προγραμματική συμφωνία δεν τηρήθηκε ποτέ σε περιπτώσεις όπως τα λιμάνια «για τα οποία συμφωνήσαμε να μην παραχωρηθούν παρά μόνο η εκμετάλλευσή τους», ενώ αποκάλυψε άλλη μια αθέτηση της προγραμματικής συμφωνίας, με την πώληση μέρους του δικτύου της ΔΕΗ.
Ο λόγος που κατά τον κ. Κουβέλη ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στην έκδοση της ΠΝΠ, ήταν ότι επιθυμούσε η Ελλάδα να πάει σε εκλογές, ωστόσο «μετά από ευρωπαϊκή πίεση ανέκρουσε πρύμνα. Οταν ένας πρωθυπουργός αποφασίζει να προχωρήσει μόνος του, σημαίνει ότι θέλει εκλογές» επεσήμανε, ενώ παράλληλα μιλώντας για τις κατηγορίες περί «non paper» με τα κοινά σημεία των τριών εταίρων μετά το λουκέτο της ΕΡΤ, ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε την ύπαρξή του και προχώρησε στην αποκάλυψη πως «είμαι βέβαιος πως η συμφωνία Βενιζέλου- Σαμαρά είχε γίνει από το μεσημέρι της Πέμπτης πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών».
Κλείνοντας, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις εσωκομματικές αντιδράσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου κάνοντας λόγο για μια μικρή μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ η οποία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην κυβέρνηση, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο μιλά για τη «μονομερή καταγγελία του μνημονίου».