Tamarod είναι το όνομα του κινήματος που κάλεσε τους Αιγύπτιους σε μαζική διαδήλωση στις 30 Ιουνίου εναντίον του καθεστώτος Μόρσι και γκρέμισε τελικά τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.
«Επειδή η ασφάλεια έχει χαθεί…δεν σε θέλουμε, γιατί ο φτωχός που δεν έχει στέγη…δεν σε θέλουμε πιά γιατί τα δικαιώματα των μαρτύρων έχουν καταπατηθεί…δεν σε θέλουμε πια γιατί δεν υπάρχει πια αξιοπρέπεια στη χώρα, δεν σε θέλουμε πια γιατί η οικονομία της χώρας καταρρέει, δεν σε θέλουμε πια γιατί η Αίγυπτος βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία των ΗΠΑ, δεν σε θέλουμε πια…»
Πάνω από 2,2 εκατομμύρια υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε όλη την Αίγυπτο με τα αληθινά ονόματα και τις υπογραφές των υπογραφόντων. 13.000 εθελοντές κινητοποιήθηκαν γι’αυτή τη δράση. Παράλληλα ένα σάιτ web και μια σελίδα Facebook δημιουργήθηκαν με την ονομασία Tamarod και 230 χιλ. την επισκέφθηκαν.
Σε δύο μήνες οι σελίδες με τις υπογραφές έφτασαν τα 13 εκατομμύρια και στις 30 Ιουνίου είχαν φθάσει τα 16 εκατομμύρια.
Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ που είναι ανεξάρτητα, αντι-Μόρσι ή εχθρικά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους υποστήριξαν τη δράση του κινήματος Tamarod και μια πραγματική λαϊκή εξέγερση ακολούθησε στην πλατεία Ταχρίρ. Οι νέοι επικεφαλής του Tamarod δέχτηκαν απειλές, ένα γραφείο του κινήματος κάηκε.
Το κίνημα στις 30 Ιουνίου κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής. «Δίνουμε στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 17.00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους θεσμούς του κράτους να οργανώσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Tamarod και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ.
Εγραφε η ιστοσελίδα απευθυνόμενη στον πρόεδρο Μόρσι:
«Εγώ, ο υπογράφων πλήρως τον έλεγχό μου, και ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης του αιγυπτιακού λαού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Πρόεδρο Δρ Mohamed Morsi Isa Ayat και να ζητήσει πρόωρες προεδρικές εκλογές και υπόσχομαι να διατηρήσει τους στόχους της επανάστασης και να εργαστούν για την επίτευξή τους και τη διάδοση εξέγερση εκστρατεία μεταξύ των μαζών, έτσι ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε από κοινού μια κοινωνία της αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης και την ελευθερία».