Προσπάθεια να πείσει τις δύο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατάκολου καταβάλλει η κυβέρνηση που θεωρεί πως ένας «αναγκαστικός γάμος», σύμφωνα με την ορολογία εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.
Οι δύο εταιρείες είναι οι Energean Oil & Gas SA/Trajan Oil and Gas Limited και η Grekoil Energy Ventures Limited. Οι προσφορές τους μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν και να εξυπηρετήσουν αρτιότερα και αποτελεσματικότερα το δημόσιο συμφέρον.
Για τον λόγο αυτό η επιτροπή αξιολόγησης στην εισήγησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη κρίνει σκόπιμη τη διερεύνηση της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης εκ μέρους των δύο εταιρειών.
Η συγκεκριμένη πρακτική, γνωστή στη διεθνή πρακτική ως «forced marriage», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ακολουθείται και από άλλα κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονθράκων, όπως είναι η Νορβηγία. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η πρόσκληση των δύο υποψηφίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι μεταξύ τους συζητήσεις.
«Προχωράμε σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του εθνικού σχεδίου έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με στόχο τη μεγιστοποίηση του δημοσίου οφέλους. Ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τους τρεις διαγωνισμούς στον Πατραϊκό, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο, ενώ τους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί η εθνική προσπάθεια με νέες προκηρύξεις», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Και κατέληξε: «Για την περιοχή Κατάκολο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών στην περιοχή, αναμένονται σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία».