Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο της Αττικής κατέγραψαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.
Tο μολυσμένο με τον ιό των κουνουπιών άτομο προέρχεται από περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου το πρόβλημα με τα κουνούπια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Πρόκειται για ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος είναι επιβαρυμένος στην υγεία του καθώς πάσχει από χρόνια νοσήματα.
Η περίπτωση του ασθενούς επιβεβαιώνει τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που με βάση την εμπειρία των τελευταίων τριών χρόνων τονίζουν πως τα ηλικιωμένα άτομα και οι ανοσοκατασταλμένοι (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς είναι οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και γίνονται στόχοι των κουνουπιών.
Μάλιστα, οι επιδημιολόγοι αναφέρουν για το συγκεκριμένο περιστατικό από την περιοχή της Αρτέμιδας ότι συσχετίζεται ευθέως με τα «σύννεφα» των κουνουπιών που μαστίζουν τους κατοίκους καθώς ο ηλικιωμένος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.
Συμβουλές από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Με αφορμή τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος σε άνθρωπο της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στον πληθυσμό των επίμαχων περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, συστήνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ, αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ) όπου βρίσκουν έδαφος για την πολλαπλασιασμό τους τα κουνούπια.
Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.