Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, καθώς και τον εισαγγελέα, που θα αποφανθούν με τελεσίδικο βούλευμα για την παραπομπή ή όχι του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κλήρωσε η Ολομέλεια της Βουλής. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι έγκυροι νομικοί εξηγούν ότι η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Νικολούδη ως εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου παραβιάζει το άρθρο 14 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς έχει ήδη καταθέσει ως μάρτυρας για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Πιο αναλυτικά, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά την κλήρωση συγκροτούν οι Αρεοπαγίτες: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Αθανάσιος Κουτρομάνος, με αναπληρωματικά μέλη τους: Χριστόφορο Κοσμίδη και Βασιλική Θάνου.
Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι: Χρήστος Ράμμος και Μαρίνα Ελένη Κωνσταντινίδου με αναπληρωματικό τον κ. Νικόλαος Ρόζο. Καθήκοντα εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου θα έχει ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, με αναπληρωματικό τον κ. Βασίλειο Πλιώτα.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η κλήρωση του κ. Νικολούδη, προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, ως εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, προκαλεί προβληματισμό σε όσους γνωρίζουν με λεπτομέρειες την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» καθώς επίσης έγκυροι νομικοί εξηγούν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο βάσει του άρθρου 14 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την δ περίπτωση του συγκεκριμένου άρθρου, εξαιρείται δικαστής « όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας ή γνωμοδότησε ως πραγματογνώμονας ή τεχνικός σύμβουλος στην ίδια υπόθεση». Να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολούδης έχει εξεταστεί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Πιο αναλυτικά, στους εισαγγελείς είχε αναφέρει για τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω ότι με βάση τα φορολογικά στοιχεία των προαναφερθέντων προσώπων από το έτος 2000 και μέχρι και το έτος 2011, των οποίων έχω γνώση, θεωρώ εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο τα πρόσωπα αυτά να έχουν τελέσει αδίκημα φοροδιαφυγής και σε κάθε περίπτωση με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν όλα τα έτη που προανέφερα, όχι απλώς δικαιολογούνται τα ποσά που φέρονται ορισμένοι από αυτούς να έχουν καταθέσει στην ελβετική τράπεζα HSBC, αλλά και υπερκαλύπτονται και δικαιολογούνται».
Να σημειωθεί ότι η εκτίμησή του διαψεύστηκε πλήρως από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, που διαπίστωσαν «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των συγγενών του πρώην υπουργού, ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Για τη φοροδιαφυγή μάλιστα το ΣΔΟΕ ήδη έχει μηνύσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Νικολούδης είχε υποστηρίξει ότι θεωρεί τη λίστα Λιχτενστάιν πιο σημαντκή από τη λίστα Λαγκάρτν. Όπως όμως αποδείχθηκε από έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, η λίστα Λιχτενστάιν περιελάμβανε συνολικά 17 πρόσωπα, δίχως φορολογικό ενδιαφέρον.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολούδης, ως πρόεδρος της Αρχής, είχε καταθέσει και στην Προανακριτική της Βουλής που ερευνούσε τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο. Τότε, ο κ. Νικολούδης είχε υποστηρίξει ότι ερεύνησε τα οικονομικά του πρώην υπουργού, αλλά δεν εντόπισε κανένα πρόβλημα, συμπληρώνοντας: «Αν είχα στοιχεία για μαύρο χρήμα, θα το είχα στείλει στον εισαγγελέα».
Και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Νικολούδης έπεσε έξω..
ΠΗΓΗ: protothema.gr