Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μπορέσει η χώρα να διασφαλίσει τα προσδοκώμενα έσοδα. Καταρχήν το περίφημο χαράτσι θα διατηρηθεί και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014, εκτός και αν το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση πείσει τους δανειστές να το αντικαταστήσουν.
Οπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που δημοσιεύει τους όρους του νέου Μνημονίου η πρόθεση της κυβέρνησης είναι:
Να μειώσει ή ακόμη και να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων
Παραμένουν οι στόχοι για 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες έως το τέλος του έτους
Τον Σεπτέμβριο θα προσδιοριστούν τα κριτήρια αξιολόγησης για να έρθουν οι απολύσεις
Ορίζεται ότι η Eurobank θα πωληθεί σε διεθνή στρατηγικό επενδυτή
Θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις λιμανιών, η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Διατηρείται το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και το 2014
Σε κινητικότητα 25.000 εργαζόμενοι από το Δημόσιο
Σύμφωνα με το κείμενο του νέου Μνημονίου, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι 4.000 θα απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
Τι αλλάζει με τις αντικειμενικές αξίες
Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές και μέχρι το τέλος του 2013 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
Η Εφορία αποκτά πρόσβαση σε τραπεζικού λογαριασμούς
Από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων με στόχος να εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και να κυνηγούν φοροφυγάδες και όσους προσπαθούν να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.
Δημιουργία επενδυτικού Ταμείου για την Ανάπτυξη
Θα δημιουργηθεί Ταμείο για την Ανάπτυξη που θα δίνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, θα χορηγεί μετοχικό κεφάλαιο σε ΜμΕ που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Θα χρηματοδοτεί τέλος έργα υποδομών. Σημειώνεται ότι όπου παρέχονται δάνεια, αυτό θα γίνεται με συγχρηματοδότηση από τράπεζες.
Ο δανεισμός και η χρηματοδότηση θα γίνεται με όρους αγοράς, δεν θα δέχεται καταθέσεις και δεν θα δέχεται κεφάλαια ή άλλη χρηματοδότηση από τις εγχώριες τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εγγυήσεις δεν θα υπερβαίνουν το όριο της συμμετοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, η οποία ορίζεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι άλλοι μέτοχοι, πλην της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου.
Το Ταμείο για την Ανάπτυξη θα έχει διεθνή παρουσία, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας και θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.
Αλλαγές στα εργασιακά -Νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Με στόχο τη προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη, καθώς και τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εργασία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ετσι μέχρι τον επόμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα έχει ολοκληρώσει μελέτη συγκρίνοντας τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα για την προσωρινή απασχόληση (συμβάσεις ορισμένου χρόνου), το πεδίο εφαρμογής της προσωρινής απασχόλησης, καθώς και των συλλογικών κανόνων απόλυσης και τις διαδικασίες που ισχύουν σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
Στο κείμενο του επικυρωμένου Μνημονίου υπάρχουν και δεσμεύσεις για περαιτέρω άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων. Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί η νέα νομοθεσία για την άρση «αγκυλώσεων» στην αγορά εμπορικών μισθώσεων. Μέσα στον Αύγουστο προβλέπεται και η απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, ενώ θα προχωρήσει και η απελευθέρωση της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (Οκτώβριος). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιδοτούμενων γραμμών.
Κοινωνικά μέτρα για μακροχρόνια άνεργους
Στα κοινωνικά μέτρα του αναθεωρημένου Προγράμματος περιλαμβάνεται επίσης πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να αυξήσει τους δικαιούχους, αλλά και τις παροχές που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δράση. Σε πιλοτική φάση θα αρχίσει να εφαρμόζεται επίσης από το 2014 ένα νέο πρόγραμμα «άμεσης προτεραιότητας» για την παροχή «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν διαθέτουν άλλους πόρους και για την επιλογή των κριτηρίων χρησιμοποιείται η τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στόχος είναι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» να εφαρμοστεί σε εθνική κλίμακα από το 2015.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr