‘Εμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, το οποίο ισοδυναμεί με απάντηση στην αναφορά του Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την επιμονή του Βερολίνου στην λιτότητα στην ευρωζώνη, έστειλε, χθες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ενάμισι μήνα πριν τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει “η λιτότητα δεν είναι η λύση” και η Μέρκελ του απαντά “εμμονή στις μεταρρυθμίσεις”, ήτοι…αφήστε τον Ομπάμα να λέει, εμείς θα επιμείνουμε.
Στην πρώτη της συνέντευξη μετά τις σύντομες διακοπές της, η Μέρκελ διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Forum Politik» του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix και της Γερμανικής Ραδιοφωνίας η κυρία Μέρκελ ερωτηθείσα σχετικά με τις εκτιμήσεις της Bundesbank περί νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, η κυρία Μέρκελ απάντησε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πως η ομοσπονδιακή τράπεζα «μίλησε για ενδεχόμενους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος, το οποίο δεν είναι κάτι καινούριο. Μερικά πράγματα στην Ελλάδα κύλησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ελπίζαμε, άλλα δεδομένα όμως είναι στην παρούσα φάση αρκετά θετικά».
«Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα» πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος σημειώνοντας ότι πάντα γίνεται προσπάθεια να δει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η Ανγκελα Μέρκελ επανάλαβε ότι υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στην χώρα μας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην είδηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος. «Προς το παρόν λοιπόν δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τελική τοποθέτηση».
Ωστόσο και παρά τα μηνύματα που εστάλησαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού η Ανγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της λέγοντας ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ήταν ο σωστός. «Ναι στην αλληλεγγύη αλλά και εμμονή στις μεταρρυθμίσεις», είναι ο κατάλληλος συνδυασμός, τόνισε.
Μάλιστα, για να υποστηρίξει την άποψή της έφερε ως παράδειγμα την ίδια τη Γερμανία που πριν από μερικά χρόνια ήταν «ο ασθενής της Ευρώπης». «Προχωρήσαμε όμως σε μεταρρυθμίσεις και αυτές απέδωσαν» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως «πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της». «Η Γερμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη αλλά η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να έχει και αποτέλεσμα κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ.
Ερωτηθείσα σχετικώς με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Stern» που την ήθελε να αποσύρεται από την πολιτική το 2016, εάν επανεκλέγει, η κυρία Μέρκελ απέρριψε την εικασία και δήλωσε ότι επιθυμεί να κυβερνήσει για μια πλήρη κυβερνητική θητεία.
Στάινμπουργκ: Σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας
Νωρίτερα, η Ανκελα Μέρκελ είχε δεχθεί τα βέλη του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπουργκ ο οποίος μιλώντας στην Passauer Neue Presse καταλόγισε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι αναβάλει τα δυσάρεστα για τους Γερμανούς ψηφοφόρους για μετά τις γερμανικές εκλογές και ότι σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, με τον ίδιο να τάσσεται κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, μέσω άλλης συνέντευξής του στο Bloomberg ο κ. Στάινμπουργκ τόνιζε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες λόγω του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες, τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ για τη Νότια Ευρώπη και επιτέθηκε ξανά στην Ανγκελα Μέρκελ για τη μονομερή πολιτική λιτότητας.
Πηγή: iefimerida.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ