Γιατί καθυστερούν προκλητικά οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών και γιατί δεν επιδεικνύουν ενδιαφέρον οι αρμόδιοι υπουργοί;
Απλά μαθηματικά: εάν από τον έλεγχο 34 ακινήτων από τα 6.575 που φέρονται να ανήκουν σε off shore με έδρα τους εγχώριους φορολογικούς παραδείσους της Κύμης και του Κρανιδίου έχουν βεβαιωθεί περίπου 40 εκατ. ευρώ που μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο, τι μπορεί να αναμένει κανείς ως δημόσιο έσοδο με την ολοκλήρωση των ελέγχων. Προφανώς πολλές εκατοντάδες, πιθανώς και δις. Κι’ όμως, για ένα θέμα που έχει έρθει στο φως εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών αντιδρούν νωθρά και νωχελικά. Σχεδόν απρόθυμα.
Είναι τοις πάσι γνωστό ότι πίσω από αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες κρύβονται εφοπλιστές -κάποιοι εξ αυτών νομίμως αφού το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο περίπου επιβάλλει την ίδρυση τέτοιων εταιρειών-, αλλά κρύβονται και χιλιάδες φοροφυγάδες που έχουν περάσει σε τέτοιες εταιρείες βίλες και θαλαμηγούς που διατηρούν στην περιοχή της Ερμιόνης και όχι μόνο.
Η απάτη είναι γνωστή, σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε ακόμα και καρατομήσεις στελεχών του φοροελεγκτικού μηχανισμού και, όμως, το υπουργείο Οικονομικών κωλυσιεργεί. Διότι, εάν έχουν ελεγχθεί, μετά από τόσα χρόνια, μόνο 34 εταιρείες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί σε μερικές δεκάδες χρόνια!
Στοιχεία για τον έλεγχο των υπεράκτιων εταιρειών (off shore) στην Ελλάδα δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα.
Σύμφωνα με τη γραπτή απάντηση του υπουργού Οικονομικών, ο έλεγχος των off shore ακινήτων έχει ολοκληρωθεί σε 34 εταιρείες σε σύνολο 6.575, βεβαιώνοντας 40.068.785,61 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος σε 315.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.opinion24.gr