Η προσπάθεια για εξεύρεση διπλωματικής λύσης φαίνεται πως κερδίζει έδαφος έναντι της στρατιωτικής επέμβασης των Δυτικών στη Συρία, μετά την αποδοχή της ρωσικής πρότασης που προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η πρωτοβουλία της Μόσχας, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο.
Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν ο Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε τηλεφωνική τους συνομιλία.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι συνομιλίες αυτές πρόκειται να αρχίσουν εντός της ημέρας στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμπεριλαμβάνουν τη συζήτηση επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι όντως έχει «παγώσει» το ενδεχόμενο επέμβασης, αφού ο Λευκός Οίκος, μέχρι πριν από λίγες μέρες έδειχνε να «αδειάζει» τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά τώρα στέλνει την πρόταση της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του. Εξάλλου, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις καμία ψηφοφορία επί πιθανής χρήσης στρατιωτικής βίας κατά του καθεστώτος Άσαντ δεν αναμένεται πλέον εντός της εβδομάδας στην αμερικανική Γερουσία, ανέφεραν πηγές του Κογκρέσου.
Η Δαμασκός αποδέχθηκε τη ρωσική πρόταση
Νωρίτερα, η συριακή κυβέρνηση αποδέχθηκε επίσημα την πρόταση της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Χθες είχαμε γόνιμες διαπραγματεύσεις με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και έθεσε επί τάπητος πρωτοβουλία του για τον έλεγχο των χημικών όπλων. Ήδη το βράδυ κάναμε δεκτή την πρτοβουλία της Ρωσίας» δήλωσε ο σύρος ΥΠΕΞ, Ουαλίντ Μουάλεμ.
Ο σύρος υπουργός πρόσθεσε ότι συμφώνησε ότι αυτό θα «αναιρέσει τη βάση για μια αμερικανική επίθεση», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μουάλεμ, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι το καθεστώς της Δαμασκού όντως σκοπεύει να αποδεχθεί την πρόταση της Μόσχας».
Έντονο παρασκήνιο
O ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η χθεσινή πρόταση δεν ήταν αποκλειστικά ρωσική αλλά προέκυψε κατόπιν επαφών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε σειρά συνεντεύξεων προς αμερικανικά Μέσα αποκάλυψε ότι είχε μυστικές συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν για την ανεύρεση μιας πιθανής διπλωματικής λύσης. Αυτές έγιναν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε «με ενδιαφέρον» την πρόταση όμως θέλει να βεβαιωθεί πως η πρόταση αυτή είναι «σοβαρή» και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα, δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Μελετάμε την πρόταση με ενδιαφέρον. Χαιρετίζουμε κάθε πρόταση που μπορεί να μειώσει τη βία στη Συρία» είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία (…) αλλά πρέπει πρώτα να μάθουμε τις λεπτομέρειες της πρότασης, αν είναι σοβαρή και μπορεί να εφαρμοστεί», πρόσθεσε ο Μαν, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή εξετάζεται η επίσημη αντίδραση της ΕΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζήτησε από Μόσχα και Δαμασκό «να πείσουν για την ειλικρίνειά τους».
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/271663/h-syria-dexetai-diethnh-elegxo-sta-xhmika-epifylaktikos-o-leykos-oikos#ixzz2eVR2iXF9