Σε συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ από τη Γενεύη.
Το σχέδιο θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου, εντός μίας εβδομάδας.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι.
Εφόσον το καθεστώς Άσαντ παραδώσει για καταστροφή το χημικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ θα υπαναχωρήσουν από την απαίτησή τους να υπάρχει η απειλή της στρατιωτικής δράσης στο τελικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους που διατηρούν την ανωνυμία τους.
Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού θα δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.
Ο Γκι-μουν δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση, δήλωσε ωστόσο ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ευθύνεται για «πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν στην τηλεόραση χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό.
Ο γγ του ΟΗΕ είχε επίσης συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στη Γενεύη και δήλωσε ότι ένας ακόμα γύρος συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, και πάλι στη Γενεύη.
Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας συνεχίζονται για τρίτη μέρα στην ελβετική πόλη με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ.
Πρόοδος φέρεται να έχει σημειωθεί σχετικά με το πώς μπορούν να καταμετρηθούν τα χημικά όπλα του Άσαντ, με τις δύο πλευρές να περιορίζουν τις διαφορές τους για τη συνολική ποσότητά τους. Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Συρία διαθέτει περί τους 1.000 τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.
Πηγή: tovima.gr