Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές για τη γερμανική Βουλή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για βεβαιότητες: Σε επίπεδο κομμάτων οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται μεν με τεράστιο προβάδισμα, αλλά οι πιθανοί συνασπισμοί εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμοι και, το κρισιμότερο, οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στο όριο εισόδου.
H δημοτικότητα της Μέρκελ υποχωρεί κατά πέντε μονάδες και εκείνη του Στάινμπρουκ κατά δύο -και αυτό, πριν υψώσει το μεσαίο δάχτυλο- ενώ σχεδόν οι μισοί πλέον Γερμανοί θα προτιμούσαν μεγάλο συνασπισμό.
Στην τελευταία δημοσκόπησή του, το ARD (infratest/dimap, μέχρι και την Πέμπτη) δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU και CSU) υποχωρούν κατά μία μονάδα στο 40%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ενισχύονται κατά μία μονάδα στο 28%, οι Πράσινοι παραμένουν στο 10%, η Linke μένει στο 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν στο 5%.
Έτσι, ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός θα συγκέντρωνε 45%, δηλαδή μόλις μία μονάδα χαμηλότερα από έναν συνασπισμό SDP, Πράσινων και Linke -ο κίνδυνος του «άσχημου ξυπνήματος» το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, το οποίο η Μέρκελ είχε χρησιμοποιήσει ως φόβητρο στο CDU για να μην εφησυχάσει.
Αναλόγως κινούνται τα ποσοστά των κομμάτων και στη δημοσκόπηση της Forsa. Tα CDU/CSU είναι στο 39%, το SPD στο 25%, η Linke στο 10%, οι Πράσινοι στο 9% και το FDP στο 6%.
Η διαφορά των δύο στρατοπέδων βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους -όπως όμως, και αυτό είναι και το αποφασιστικότερο, και η είσοδος του FDP στο Μπούντεσταγκ: Οι Φιλελεύθεροι δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την περιοχή του ορίου του 5% στις δημοσκοπήσεις σχεδόν ολόκληρου του τελευταίου χρόνου.
Αρκετοί παρατηρητές αναφέρουν τον πιθανό συνασπισμό SPD, Πράσινων και Linke ως δυσκολότερο από έναν μεγάλο συνασπισμό, σε περίπτωση που οι προτιμώμενοι σύμμαχοι της Μέρκελ δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στη Βουλή.
Αυτό το ενδεχόμενο, η συνεργασία CDU/CSU και SPD δηλαδή, προκρίνεται από τους Γερμανούς. Στη δημοσκόπηση, το 47% το αποτιμούν ως «το καλύτερο για τη Γερμανία» -ποσοστό υψηλότερο κατά τρεις μονάδες από τις αρχές Αυγούστου.