Πόσο επιτυχής μπορεί να είναι η επιλογή ενός παρουσιαστή celebrity ή του προέδρου μιας πολυεθνικής για την απεικόνισή τους σε ελληνικά γραμματόσημα, όταν σπουδαίοι Έλληνες επιστήμονες ζουν στο εξωτερικό και προάγουν την Ελλάδα και τις επιστήμες τους;
Πέντε Ελληνες της διασποράς και ένα ίδρυμα τιμήθηκαν τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από το International Foundation for Greece. Ωστόσο, η εκδήλωση και οι συγκεκριμένες επιλογές προκάλεσαν αντιδράσεις.
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου παρουσιάστηκε νωρίτερα η νέα σειρά γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων – με τίτλο «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες» – στα οποία απεικονίζονται τα πρόσωπα αυτά. Πρόκειται για τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον καθηγητή – ερευνητή βιολογίας, περιβάλλοντος και μηχανολογίας Αριστείδη Πατρινό, τον πρόεδρο της «The Dow Chemical Company» Ανδρέα Λιβέρη, τον πρόεδρο της 20th Century Fox Δημήτρη Γιαννόπουλο, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η κυκλοφορία των νέων γραμματοσήμων έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι η επιλογή των προσώπων – ίδίως του Νίκου Αλιάγα – ήταν ατυχής.
«Το γραμματόσημο αποτελεί διαχρονικό σύμβολο πολιτισμού αυτού του έθνους. Δεν είναι δυνατόν να καταλήξει πυροτέχνημα σε μια υπόθεση που είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει το lifestyle. Στο κάτω-κάτω, άλλο πολιτισμός και άλλο lifestyle» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας.
Μάλιστα, η εταιρεία καταγγέλλει «εξαναγκασμό» των ΕΛΤΑ στην υιοθέτηση αυτών των γραμματοσήμων: «Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στον διαφαινόμενο εξαναγκασμό που υφίστανται τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ όσο και η Διεύθυνση Φιλοτελισμού, με σκοπό να παραβιαστεί η θεμελιώδης αρχή ότι “ζώσες προσωπικότητες δεν γίνονται γραμματόσημα”, ευτελίζοντας με τον τρόπο αυτό τον διαχρονικά συμβολικό χαρακτήρα του ελληνικού γραμματοσήμου».
Ο 44χρονος Νίκος Αλιάγας ζει και εργάζεται στη Γαλλία όπου έγινε γνωστός από την παρουσίαση του τηλεοπτικού ριάλιτι σόου «Star Academy». Σήμερα παρουσιάζει στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 το μουσικό ριάλιτι σόου «The Voice: la plus belle voix».
Τα τελευταία χρόνια, τα ΕΛΤΑ συνηθίζουν να παρουσιάζουν επετειακές και αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων που απεικονίζουν ακόμη και πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή. Το 2004 είχε διακοπεί η διάθεση του γραμματοσήμου που απεικόνιζε τον Λεωνίδα Σαμπάνη, με κατεπείγουσα εντολή των EΛTA. H απόφαση είχε ληφθεί μετά την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου από τον έλληνα αρσιβαρίστα, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ.
Τα βραβεία
«Η Ελλάδα δεν είναι μία τριτοκοσμική χώρα, η οποία έχει μόνο ανάγκη από βοήθεια, αλλά συνεχίζουμε οι σύγχρονοι Ελληνες να προάγουμε το πνεύμα και να υπάρχουν άνθρωποι άξιοι και στη σημερινή Ελλάδα», είπε η πρόεδρος του International Foundation for Greece Ασπασία Λεβέντη και πρόσθεσε: «Τα βραβεία “IFG Award 2013” απονέμονται σε διακεκριμένους Ελληνες, οι οποίοι ζουν εκτός συνόρων και δεν ξεχνούν την ελληνική τους υπόσταση, αντίθετα η παρουσία και το έργο τους στηρίζουν και προβάλλουν μια θετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».
Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχρινός ανέφερε: «Η μοναδικότητα αυτής της σειράς έγκειται στο ότι τα απεικονιζόμενα πρόσωπα είναι παρόντα. Στην ιστορία του ελληνικού ταχυδρομείου κάτι αντίστοιχο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Αυτή η ιδιαιτερότητα ενισχύει και τη φιλοτελική αξία της σειράς. Σε αυτή τη μεταβατική φάση της χώρας δίνουμε ένα μήνυμα ανταπόκρισης στις τρέχουσες συνθήκες. Κάθε Έλληνας τους εξωτερικού, με τον τρόπο του είναι ένας καλός πρέσβυς της Ελλάδας και αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη από την ενίσχυση της ελπίδας για το αύριο».
Εξι βραβεία Θα απονέμονται κάθε τρία χρόνια σε ειδική τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, που θα οργανώνεται από το Ιδρυμα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, διακεκριμένων πρέσβεων καλής θελήσεως και υποστηρικτών του Ιδρύματος, ελληνικών και διεθνών μαζικών μέσων ενημέρωσης και θα τιμούν προσωπικότητες και ιδρύματα που διακρίθηκαν για τη δράση τους στους τομείς:
Το Βραβείο για την κατηγορία «Γράμματα και Τέχνες» (φέτος απονέμεται στον Βαγγέλη Παπαθανασίου).
Το Βραβείο για την κατηγορία «Επιστήμη» απονέμεται (φέτος στον Αριστείδη Α.Ν. Πατρινό).
Το Βραβείο για την κατηγορία «Επιχειρηματικότητα» (φέτος στον Ανδρέα Ν. Λιβέρη).
Το βραβείο για την κατηγορία «Θέατρο- Κινηματογράφος» (φέτος στον Δημήτρη Ν. Γιαννόπουλο).
Το βραβείο για την κατηγορία ΜΜΕ (φέτος στον Νίκο Α. Αλιάγα).
Το βραβείο για την κατηγορία «Φιλανθρωπικά Ιδρύματα» (φέτος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).
Πηγή: TaNea.gr