Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας, για την οποία εντός της ημέρας θα δώσει λεπτομέρειες ο υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, έκλεισε ο αριθμός των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Η κυβέρνηση κατάφερε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, πριν από την άφιξη της τρόικας, να βρει τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας στις 23 Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Παιδείας, αν και τελευταίος παρέδωσε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία με τους περίπου 1.600 υπαλλήλους των ΑΕΙ, αφού τα ΤΕΙ σύμφωνα με πληροφορίες εξαιρέθηκαν. Έτσι, φαίνεται πως κανένας διοικητικός υπάλληλος από τα ΤΕΙ δεν θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε διαθεσιμότητα τίθενται όλες οι κατηγορίες ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ καθώς και οι μόνιμοι τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ η μετακίνηση θα γίνει εντός της Περιφέρειας και ενδοπανεπιστημιακά.
Το Πανεπιστήμιο από το οποίο τίθενται σε διαθεσιμότητα οι περισσότεροι διοικητικοί είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο όπου ο αριθμός αναμένεται να ανέρθει στους 600 και ακολουθούν το ΕΜΠ με 438 και το ΑΠΘ με 240. Διοικητικοί υπάλληλοι θα φύγουν ακόμη από τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων , Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο τελικός πίνακας των ονομάτων καταρτίστηκε και σήμερα θα εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση με τις καταργούμενες θέσεις, κάτι που θα συμπληρώσει το «παζλ» των συνολικά 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.
Το τελικό στάδιο της διαδικασίας θα το αναλάβει το ΑΣΕΠ, το οποίο θα κληθεί με βάση τα στοιχεία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να επιλέξει τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, εκδόθηκαν οι ΚΥΑ για την κατάργηση 1.929 οργανικών θέσεων σε 9 υπουργεία. Παράλληλα, με νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να καταργηθούν και άλλες 600 θέσεις, οι 300 από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, από περιφερειακές υπηρεσίες και άλλες 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αφορούν σε πρώην μεταταχθέντες της Ολυμπιακής.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν αποκλείονται οι απολύσεις, μετά τη διαθεσιμότητα
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως οι όποιες απολύσεις δεν θα γίνουν μέσα στο 2013.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
Προφανώς, για το 2013 δεν θα προκύψουν απολύσεις από τη διαθεσιμότητα, διότι θα πρέπει να παρέλθει το υποχρεωτικό 8μηνο του νόμου. Οι όποιες απολύσεις γίνουν μέσα στο 2013, θα συμπεριλάβουν τις απολύσεις που έχουν γίνει από την ΕΡΤ και τον αριθμό των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων. Από εκεί και πέρα, αν προκύψουν υποχρεωτικές αποχωρήσεις από εξορθολογισμό επιχειρήσεων, όπως στα αμυντικά συστήματα, στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, προφανώς και αυτές θα πρέπει να μετρήσουν στο συνολικό αριθμό.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι η κινητικότητα αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και υπογράμμισε:
Υπενθυμίζω ότι τα 12.500 άτομα που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση 1 δισ. για τον Οκτώβριο. Είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσουμε το στόχο μας. Το Υπ. Παιδείας ζήτησε αξιολογήσεις από τα πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια έστειλαν στο Υπουργείο πληροφορίες, τις επεξεργάστηκε, κάνει κάποιες αντιπροτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα σε επίπεδο Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Είναι η τελευταία εκκρεμότητα, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα λυθεί.
Με εξαίρεση τις πρώτες οριζόντιες παρεμβάσεις που κάναμε τον Ιούνιο, γιατί βρεθήκαμε σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση, όλο το δεύτερο κύμα κινητικότητας προέκυψε μετά από εκθέσεις αξιολόγησης, που δείχνουν πού υπάρχουν πλεονάζουσες θέσεις. Άρα και η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε τώρα θα είναι η ίδια. Ακόμα υπάρχουν δομές που δεν έχουν αξιολογηθεί, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους κύριους πυλώνες της σωστής διοικητικής μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πυλώνες είναι τρεις:
- Απλοποίηση δομών (αξιολόγηση, νέα οργανογράμματα κατοχυρωμένα με Προεδρικά Διατάγματα)
- Απλοποίηση διαδικασιών: Πως δηλαδή θα μειώσουμε τη γραφειοκρατία εντός του Δημοσίου, αλλά και τη γραφειοκρατία στις σχέσεις κράτους – πολίτη και επιχείρησης – πολίτη
- Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (τρόποι πρόσληψης, εκπαίδευσης, υπηρεσιακής ανέλιξης κ.λπ.)
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/275230/kleidwnei-h-lista-twn-12-500-dhmosiwn-ypallhlwn-poy-tithentai-se-diathesimothta#ixzz2fRdokcKM