Ο φόβος… φυλάει τα έρμα και έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις, οι Νίκος Μιχαλολιάκος και Γιάννης Λαγός αποφασίστηκε να παραμείνουν, λόγω περιστάσεων, απομονωμένοι κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος χτες το βράδυ από τον εισαγγελέα αναμένεται να μεταφερθεί σήμερα στον Κορυδαλλό.
Οι αντιδράσεις πάντως των κρατουμένων στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας ήταν έκδηλες από το άκουσμα της είδησης της μεταφοράς των προφυλακιστέων της Χρυσής Αυγής μέχρι την στιγμή που οι κρατούμενοι έφτασαν στις φυλακές.
Χτυπώντας τους τοίχους, κάνοντας θόρυβο με τις πόρτες των κελιών και φωνάζοντας από τα παράθυρα υποδέχτηκαν οι έγκλειστοι το Νίκο Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό και προσωρινώς τον Γιώργο Πατέλη. Για αρκετά λεπτά συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και υβριστικές εκφράσεις κατά των δύο βουλευτών «κατέκλυσαν» την πτέρυγα Α’ και την πτέρυγα Γ’, ενώ τις… προθέσεις τους έδειξαν και κρατούμενοι από τις άλλες πτέρυγες ακόμα και από τις γυναικείες φυλακές.
Προφανώς αυτό το σκηνικό το είχαν προβλέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και υπό τον φόβο επεισοδίων κατέληξαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη στην απόφαση να διατεθεί για τη κράτηση των δύο, ένα άδειο κτίριο.
Πρόκειται για ένα μικρό κτίριο που βρίσκεται δίπλα σε εκείνο των γυναικείων φυλακών, το οποίο χρησιμοποιούσαν επί χρόνια διοικητικές και άλλες υπηρεσίες του καταστήματος. Προ μηνών, και υπό το φόβο αύξησης των γυναικών κρατουμένων- κυρίως λόγω του μπαράζ συλλήψεων για χρέη- η διοίκηση των φυλακών αποφάσισε την ανακατασκευή και μετατροπή του σε νέα πτέρυγα, ενώ μέχρι και χθες το απόγευμα παρέμενε άδειο.
Ο… υπερπληθυσμός του Κορυδαλλού
Στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού φιλοξενούνται σήμερα 2070 κρατούμενοι όταν το σωφρονιστικό κατάστημα έχει κατασκευαστεί για να δέχεται 800 με 1000 άτομα. Ο υπερπληθυσμός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της φυλακής καθώς και στην καθημερινότητα σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα κελιά είναι διαμορφωμένα για δύο άτομα με μια τουαλέτα χωρίς πόρτα, στα κελιά «στοιβάζονται» μέχρι και πέντε κρατούμενοι διαμορφώνοντας άθλιες συνθήκες κράτησης. Στα κελιά της έκτης πτέρυγας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούνται μέχρι και τρία άτομα, σπάνια μέχρι και τέσσερα.
Δεδομένου του υπεράριθμου πληθυσμού κρατουμένων αλλά και της διαφορετικότητας των κρατουμένων οι πτέρυγες του Κορυδαλλού έχουν μια κατανομή βάσει εγκλήματος και εθνικότητας ώστε να περιορίζονται τα επεισόδια εντός των φυλακών.
Αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων, αναρχικοί που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες, μέλη της «Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», βαρυποινίτες της «17 Νοέμβρη» και, από χθες το απόγευμα, οι προφυλακιστέοι της Χρυσής Αυγής συμβιώνουν με τους νόμους των φυλακών.
Ωστόσο, το κατάστημα του Κορυδαλλού έχει τις δικές του… γειτονιές.
Οι «γειτονιές» των… διαβόλων
Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, οι φυλακές αποτελούνται από 8 κτίρια που περικλείουν το προαύλιο. Τα κτίρια αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικούς διαδρόμους στους οποίους παρεμβάλλονται βαριές κλειδωμένες καγκελόπορτες που φρουρούνται.
Πρόκειται για το Διοικητήριο, τις 6 πτέρυγες με τα κελιά και το Νοσοκομείο των φυλακών. Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο εκτίει την ποινή του ο Σάββας Ξηρός λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Στην Α΄ πτέρυγα φιλοξενούνται μεταξύ άλλων, περίπου 25 άτομα που κατηγορούνται για αδικήματα που τέλεσαν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνες της Φωτιάς». Μεταξύ αυτών και οι υπόδικοι για τη ληστεία του Βελβεντού.
Στη Β΄ πτέρυγα κρατούνται υπόδικοι ή καταδικασθέντες για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών. Στην εν λόγω πτέρυγα ο υπερπληθυσμός είναι πολύ έντονος καθώς λόγο του νόμου στα κελιά βρίσκονται για τοξικομανείς για μικροποσότητες με αποτέλεσμα δεκάδες εξαρτημένοι να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά.
Στις Γ΄ πτέρυγα κρατούνται αλλοδαποί έγκλειστοι κυρίως πακιστανικής και αφρικανικής καταγωγής και στη Δ΄ πτέρυγα κρατούνται οι «σκληροί» κακοποιοί, συνήθως αλβανικής καταγωγής. Η Δ’ πτέρυγα είναι γνωστή περισσότερο ως εστία εξεγέρσεων, απόπειρας αποδράσεων και συμπλοκών, ενώ σε πρόσφατες εφόδους των ΕΚΑΜ αρκετές φορές βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά. Οι «σκληροπυρηνικοί» των φυλακών βρίσκονται συνήθως στην τέταρτη πτέρυγα.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι κρατούμενοι από την Δ΄ πτέρυγα διεμήνυσαν με τον τρόπο τους ότι Χρυσαυγίτες κρατούμενοι θα έχουν… σοβαρά προβλήματα στη συμβίωση μαζί τους.
Στην Ε΄ πτέρυγα φιλοξενούνται όσοι κρατούμενοι εργάζονται σε διάφορα πόστα των φυλακών- ένας από αυτούς είναι και ο Χριστόδουλος Ξηρός.
Στην ΣΤ΄ πτέρυγα, που με ειρωνική διάθεση έχει χαρακτηριστεί ως «V.I.P.» φιλοξενούνται πολλοί υπόδικοι επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα με πιο προβεβλημένους τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Λάκη Γαβαλά. Για πολλές ώρες προβαλλόταν ως η ενδεδειγμένη λύση για την κράτηση των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Απορρίφθηκε όμως τελικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, η επί σειρά πολλών μηνών επιθετική ρητορική του Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτών του κόμματος για τα πεπραγμένα του πρώην υπουργού έπαιξε ρόλο στην απόφαση.
Οι γυναικείες φυλακές και το… παράρτημα
Αντίστοιχο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού με τη φυλάκιση των μελών της «17 Νοέμβρη», όταν εκείνοι, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης αλλά και της δίκης, είχαν έρθει πολλές φορές σε συγκρούσεις μεταξύ τους.
Για να προληφθούν πιο σοβαρά γεγονότα αποφασίστηκε τότε να κρατηθούν στις γυναικείες φυλακές οι Αλέξης Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας και Βασίλης Τζωρτζάτος. Και οι τρεις βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα που δεν έχει επαφή με τα κελιά των γυναικών κρατουμένων.
Οι Γιωτόπουλος – Τζωρτζάτος διατηρούν άριστες σχέσεις και συναναστρέφονται ο ένας τον άλλο.
Έχουν, όμως, απομονώσει το Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται σε ξεχωριστό κελί και κατά τη διάρκεια του προαυλισμού φροντίζουν, τουλάχιστον, να αποφεύγουν οι μεν τον δε. Η «σπαζοκεφαλιά» Μιχαλολιάκου- Λαγού ήταν ακόμη πιο δύσκολη, καθώς θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι η συμβίωση με την ηγετική ομάδα της «17 Νοέμβρη» δεν θα ήταν αρμονική.
Κι ενώ οι αρχές φαίνονταν να αντιμετωπίζουν ένα πραγματικό αδιέξοδο, τη λύση έδωσε η μέχρι χθες «προσωρινή» λύση του ανακατασκευασμένου κτιρίου. Το κτίριο αυτό δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο ως προς τη διαμόρφωσή του – δεν έχει τελειώσει η χωροθέτηση των επί μέρους κελιών- όμως μπορεί να φιλοξενήσει δύο ανθρώπους και ήταν, τουλάχιστον, η πιο ασφαλής λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει.
Πηγή: newpost.gr