Όσοι παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις διαβάζοντας τα ποιοτικά στοιχεία ή τις ερμηνείες πίσω από τους αριθμούς δηλώνουν ανήσυχοι για τις τελευταίες έρευνες καθώς παρά τα σοβαρά πλήγματα που έχει υποστεί η Χρυσή Αυγή ένα ποσοστό περίπου 20% του εκλογικού σώματος, παρότι δηλώνει πως δεν ψηφίζει το κόμμα Μιχαλολιάκου, δεν το θεωρεί ούτε φασιστικό, ούτε επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά επιτελεία γνωρίζουν πως εάν οι χειρισμοί περί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης δεν εξελιχθούν ομαλά ή εάν γίνουν λανθασμένοι πολιτικοί χειρισμοί, η δεξαμενή του 20% είναι εν δυνάμει φιλική προς τη Χρυσή Αυγή με ότι αυτό μπορεί να σημάνει πολιτικά και εκλογικά.
Εν τω μεταξύ, οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τη νύχτα της Δευτέρας. Και στις δύο έρευνες τρίτο κόμμα κατατάσσεται η Χρυσή Αυγή αλλά με ποσοστά εμφανώς πεσμένα σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα της GPO για το Μega η πρόθεση ψήφου, χωρίς αναγωγή, έχει ως εξής:
ΝΔ:21% (από 20,1% τον περασμένο Νοέμβριο και 21,3% τον περασμένο Μάιο)
ΣΥΡΙΖΑ:20,5% (από 22,3% τον Νοέμβριο 2012 και 19,5% τον Μάιο 2013)
ΠΑΣΟΚ:6% (από 7,5% τον Νοέμβριο 2012 )
ΑΝΕΛ:4,5% (από 6,5% τον Νοέμβριο 2012 )
ΧΑ:7,8% (από 10,3% τον Νοέμβριο 2012 και 10,1% τον Μάιο 2013)
ΔΗΜΑΡ:4,2% (από 5% τον Νοέμβριο 2012)
ΚΚΕ:6% (από 4,6% τον Νοέμβριο 2012)
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,1% (από 0,7% τον Νοέμβριο 2012)
Νέα Ελλάδα:1%
Αλλο:4,3%
Λευκό:3%
Δεν θα ψηφίσω:7%
Δεν έχω αποφασίσει:13,6%
Προβάδισμα 0,6% δίνει στη ΝΔ η δημοσκόπηση της MRB για την εκπομπή enikos. Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:
ΝΔ:21,8%
ΣΥΡΙΖΑ:21,2%
ΠΑΣΟΚ:5,2%
ΑΝΕΛ:4,8%
ΧΑ:6,9%
ΔΗΜΑΡ:3,6%
ΚΚΕ: 5%
Οικολόγοι-Πράσινοι:1%
Αλλο κόμμα:7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 23,5%
Σημειώνεται ότι σε έρευνα της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο η Χρυσή Αυγή συγκέντρωνε ποσοστό 10,6% ενώ λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα βρισκόταν στο 6,8%.
Τι πιστεύουν οι πολίτες για τη ΧΑ και τις συλλήψεις
Aπό το κομμάτι των ερευνών των δύο εταιρειών που επικεντρώθηκε στη Χρυσή Αυγή διαπιστώνει κανείς ότι ένα μέρος της κοινωνίας, παρά τα όσα τρομακτικά στοιχεία για τη δράση του νεοναζιστικού μορφώματος έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να διαφωνεί με τις συλλήψεις των Χρυσαυγιτών και γενικά να τηρεί μια στάση αμφιβολίας γύρω από τις κινήσεις της πολιτείας για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου που έχει ήδη προφυλακισθεί.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα της MRB το 20% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της ΧΑ, ενώ ένα 31,1% των πολιτών έχει την άποψη -παρά τα όσα έχουν γίνει γνωστά- ότι το ακροδεξιό μόρφωμα είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα το οποίο απλά έχει ακραίες θέσεις.
Στα κυριότερα αίτια για την άνοδο της Χρυσής Αυγής αναφέρεται πρώτα η οικονομική κρίση και ακολουθεί η απαίτηση προς την Πολιτεία να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παρελθόν.
Αντίστοιχη εικόνα στην κοινωνία για τη ΧΑ καταγράφει και η έρευνα της GPO, με μικρό ποσοστό των πολιτών μεν, ωστόσο υπαρκτό, να θεωρεί αδικαιολόγητη τη σύλληψη των Χρυσαυγιτών και να κρίνει αρνητικά τη σύλληψη της ηγεσίας του ακροδεξιού μορφώματος.
Συγκεκριμένα, στη ερώτηση «πώς κρίνετε τη σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης;» το 77,9% απαντά θετικά, ωστόσο υπάρχει και ένα 18,8% το οποίο το κρίνει αρνητικά και ένα 3,3% που δηλώνει ότι… δεν ξέρει. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το 76,6% θεωρεί ότι η σύλληψη των ηγετών της ΧΑ είναι δικαολογημένη, ένα 19,9% τη θεωρεί αδικαιολόγητη και ένα 3,5% αρνείται να απαντήσει.