Μόλις 5 εκατ. από δύο μόνο από τις περίπου 24.000 υποθέσεις “περίεργων” εμβασμάτων προς το εξωτερικό την εποχή που η κυβέρνηση Παπαδήμου διατεινόταν ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη εφόσον δεν ψηφίζονταν τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, έχουν κατορθώσει να εισπράξουν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.
Το “βατερλώ” του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που επιδεικνύει την μέγιστη αποτελεσματικότητα προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ομολόγησε ο Γιάννης Στουρνάρας, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως αυτό που φταίει είναι η απουσία πολιτικής βούλησης και όχι η αποδοτικότητα των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Απόστολου Κακλαμάνη, η πορεία όλων των υποθέσεων με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και ύλη η οποία θα μπορούσε να ελαφρύνει τα βάρη των μισθωτών και συνταξιούχων κινείται με ρυθμούς χελώνας.
Ειδικότερα, από τα περίπου 54 χιλιάδες εμβάσματα με ποσά άνω των 100.000 ευρώ που εστάλησαν σε τράπεζες του εξωτερικού των περίοδο 2009-2011, αποκλείστηκαν όσοι δικαιολογούσαν τα ποσά και στάλθηκαν επιστολές σε 24.710 καταθέτες προκειμένου να στείλουν συμπληρωματικές εξηγήσεις. Τελικά, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «επιλέγησαν 436 υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και στάλθηκαν στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις 436 έχουν ολοκληρωθεί 2 περιπτώσεις και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ».
Αναφορικά με την λίστα εκείνων που έσπευσαν να επενδύσουν σε ακίνητα του Λονδίνου ο υπουργός είπε ότι «εντοπίστηκαν 107 περιπτώσεις. Από αυτές επιλέγησαν οι 84 και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 162.000 ευρώ». Επιπροσθέτως, έχει καταρτιστεί λίστα και με 136 φορολογούμενους που διαθέτουν ταχύπλοα στη Βρετανία. Από αυτούς ελέγχονται οι 16 και σε 8 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Παράλληλα έχει ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου για 3 μεγάλα δικηγορικά γραφεία στα οποία εντοπίστηκαν παραβάσεις τήρησης βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εξέλιξη υπάρχει και στις έρευνες των 10.000 οφ σορ εταιριών με ελληνικό ενδιαφέρον. Από αυτές έχουν επιλεγεί οι πρώτες 322 και δόθηκαν 163 εντολές ελέγχου. Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 34 εξωχώριες και βεβαιώθηκαν πρόστιμα περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «από διασταυρώσεις στοιχείων των ΔΟΥ και του TAXIS
σε 2.423 υποθέσεις προέκυψαν στοιχεία και δόθηκαν εντολές ελέγχου για τις 1.800. Εχουν ολοκληρωθεί 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ».
Αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο υπουργός είπε ότι έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των καταθετών και πως βρίσκονται σε εξέλιξη 150 περιπτώσεις.
Τέλος εξήγησε ότι, οι φορολογικοί μηχανισμοί στελεχώνονται με νέο και εξιδανικευμένο προσωπικό και πως θα φέρει ρύθμιση προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ελέγχων με συμπλήρωση «μερικού φύλλου ελέγχου».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε στον υπουργό ότι πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις για τους προϊστάμενους των φορολογικών μηχανισμών εξηγώντας πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο 5 εκατ. ευρώ από 22 χιλιάδες εμβάσματα ανθρώπων που έβγαζαν τα λεφτά τους την ώρα που καιγόταν η Αθήνα» ενώ σημείωσε πως «η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων έχει εξαντληθεί».
Πηγή: protothema.gr