Βρυξέλλες: Θάνος Αθανασίου
Από το http://www.real.gr
Η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, όπως ακούστηκε τις προηγούμενες ώρες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ρεν: «αυτή η ημερομηνία είναι λάθος και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα». Ο ίδιος εκπρόσωπος ενημέρωσε το Real.gr ότι «η τεχνική προετοιμασία είναι εν εξελίξει».
Η παραπάνω διάψευση απηχεί και το γενικότερο κλίμα στις Βρυξέλλες σε σχέση με τους αργούς ρυθμούς, τις αμφίσημες δηλώσεις και τις χαμένες προθεσμίες σε σχέση με τα τέσσερα ορόσημα για τη δόση του ενός δισ. Στην πράξη κύκλοι του Συμβουλίου ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, αν οι ελληνικές αρχές δεν ολοκληρώσουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει.
«Η κυβέρνηση ξέρει τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι», λέει κοινοτικός αξιωματούχος κοντά στην παρακολούθηση της χώρας, προσδιορίζοντας το κλείσιμο των ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ, τα 12.500 ονόματα της κινητικότητας, τα χρέη προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τον κώδικα των δικηγόρων, που η τρόικα έχει στα χέρια της και προσπαθεί να καταλάβει αν είναι συμβατός με τα στάνταρς που είχε θέσει.
Επιπλέον υπάρχει ανοιχτά παραμένουν τα θέματα που σχετίζονται με τη φορολογία των ακινήτων και του πετρελαίου θέρμανσης, με την τρόικα να επιθυμεί «να κάνει στις αρχές ένα δώρο πολιτικής σταθερότητας» επιτρέποντας τις μειώσεις, αρκεί τα σχέδια που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση να είναι ρεαλιστικά.
Επιπλέον, κοινοτική πηγή εξηγώντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ από την Ουάσιγκτον σε σχέση με τη μη αναγκαιότητα λήψης οριζόντιων μέτρων, είπε στο Real.gr τα εξής: «τόσο το ταμείο όσο και η ΕΕ έχουν μια υπέρτερη αρχή, πάνω από την ποιότητα των μέτρων: το πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει κενά».
Εξήγησε μάλιστα στον τύπο στις Βρυξέλλες ότι ουδέποτε η ΕΕ δεν πίεσε για οριζόντια μέτρα και κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτά πάντοτε ελήφθησαν λόγω της ανικανότητας της ελληνικής πλευράς να πάρει τα σωστά μέτρα. Ο αξιωματούχος που παρακολουθεί την Ελλάδα από το 2008, επεσήμανε στο Real.gr ότι «επί Χ. Αλμούνια αν διαβάσετε τις προ-μνημονιακές συστάσεις θα δείτε την αναφορά σε μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Έτσι έπρεπε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό ουδέποτε συνέβη και η DGECFIN περιγράφει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τρεις ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούσαν τα οριζόντια μέτρα έναντι των διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Όλα τα κείμενα είναι δημόσια και έχουν υπογραφεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Δείτε τις εκθέσεις πριν από το καλοκαίρι», κατέληξε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
«Είναι φυσικό να προτιμούμε να πιάσετε τη φοροδιαφυγή, να μειώσετε τα περιττά έξοδα και τις δομές του δημοσίου και να βάλετε τα τελωνεία να δουλέψουν», συμπληρώνει. «Αν όμως δεν το κάνετε για τον έναν ή τον άλλο λόγο, το πρόγραμμα δεν μπορεί να μείνει με το κενό».