Την ανυποχώρητη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες, στην περίπτωση που οι δανειστές δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή του προγράμματος.
Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο ΣΤΑΡ και απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είναι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ οι μονομερείς ενέργειες, όμως θα μπορούσε να προχωρήσει σε ενέργειες όπως η αναστολή πληρωμής τόκων, εάν αυτός ήταν ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό αδιέξοδο και η ανθρωπιστική κρίση, που βιώνει η χώρα.
«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν κίνδυνο εκτεταμένης ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης. Αυτό το έκανε το Μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι απαραίτητη γιατί ο στόχος μας δεν είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά να διεκδικήσει μία βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό» είπε μεταξύ άλλων και διευκρίνισε: «Εμείς δεν θέλουμε, δεν είναι επιδίωξη μας, δεν είναι δική μας θέληση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες αλλά αν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας και την κυριαρχία της πατρίδας μας». Όπως τόνισε «μονομερείς ενέργειες δεν είναι η δυνατότητα του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσει νόμους και να επιλέξει να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό -όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ- στα προ της κρίσης επίπεδα. Εάν υπάρξουν απειλές από την άλλη πλευρά, εάν υπάρξει διακοπή των χρηματοδοτικών πακέτων σε αυτή την έσχατη περίπτωση το δικό μας όπλο είναι να σταματήσουμε να αποπληρώνουμε τους τόκους για να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει από το ευρώ γιατί δεν συμφέρει αυτή τη στιγμή τους εταίρους και δανειστές της χώρας. «Ούτε μία στιγμή δεν πίστεψα ότι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να βγει έξω από το ευρώ. Ούτε μία στιγμή δεν πίστεψα ότι θα πάρουν το πιστόλι και θα πυροβολήσουν το πόδι τους. Ούτε μία στιγμή δεν πίστεψα ότι θα ακρωτηριάσουν το νοτιοανατολικό άκρο της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι μία Ευρώπη και μία ευρωζώνη αντίστοιχα ασταθής και ανάπηρη» σημείωσε.
Η θεωρία των δύο άκρων και οι φόβοι για προβοκάτσια
Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την «ανάπτυξη του νεοναζιστικού εξαμβλώματος», γιατί προσπάθησε να «πετάξει την μπάλα» από το Μνημόνιο στο μεταναστευτικό «άτσαλα και με έναν τρόπο που καλλιεργούσε τη μισαλλοδοξία».
«Το δυστύχημα είναι ότι έπρεπε να χαθεί ένας νέος άνθρωπος με όνειρα με ελπίδες για να πάει τους 33 φακέλους ο κ. Δένδιας στη Δικαιοσύνη. Έπρεπε να γίνουν 33 με τριακοστό τρίτο τον φάκελο που αφορά τον αδικοχαμένο Π.Φύσσα. Ήταν η πέμπτη δολοφονία. Οι άλλοι τέσσερις δεν ήταν Έλληνες ήταν μετανάστες. Ίσως γι’ αυτό δεν έγινε ο ντόρος. Έπρεπε όμως να μην φτάσουμε να θρηνήσουμε έναν ακόμη νεκρό για να αποδοθούν ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά
Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «ακατανόητη ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων» που, όπως είπε «δεν ‘’περπατάει’’».
Επανέλαβε δε τους φόβους του ΣΥΡΙΖΑ ότι πίσω από τις υποθέσεις με τις διώξεις για τον εμπρησμό στη Μαρφίν και τις Σκουριές, σχεδιάζονται προβοκάτσιες κατά του κόμματός του.
Μίλησε για «ακραία ακροδεξιά στοιχεία» στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που κατέθεταν εισηγήσεις για συνεργασία με την Χρυσή Αυγή και εξέφρασε το φόβο ότι «κάποιοι αισθάνονται ασφυκτικά, δεν βγαίνει η πολιτική τους και μπορεί να επενδύσουν στην πολιτική της έντασης και της πόλωσης προκειμένου να συγκρατήσουν δυνάμεις». Αναφορικά με τις υπόνοιες ότι μπορεί να υποκλέπτονται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στελεχών των κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι εύλογα ανησυχεί καθώς δεν υπάρχει μόνο το λεγόμενο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ αλλά και άλλα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.
Παρουσιάζοντας ορισμένες από τις προτεραιότητες μίας κυβέρνησης της αριστεράς ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα προωθήσει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με την ύπαρξη περιουσιολογίου. «Οι βασικοί άξονες μας είναι: φορολογία σε αυτούς που έχουν υψηλό εισόδημα, αφορολόγητο κάτω από 12.000 ευρώ για αυτούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, κλιμακούμενη φορολογία από τις 12.000 ευρώ και πάνω» σημείωσε.
Παράλληλα προανήγγειλε ουσιαστική εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και το Μνημόνιο στην περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. «Δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού, εκδικητικότητας. Πρέπει σε βάθος να εξάγουμε την έρευνα και να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές μίας τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός» ξεκαθάρισε.
Πηγή: protothema.gr